Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
67Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Test Po Prirodni Nauki Vtora Tema

Test Po Prirodni Nauki Vtora Tema

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 13,663|Likes:
Published by Zorica Bozinova

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Zorica Bozinova on Nov 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2014

pdf

text

original

 
Тест по Природни науки( Планета земја)Име и Презиме Одд.
1.Земјата има приближно топчеста форма, а тое е потвредно со следитедокази : патувањето на Фернандо Магелан, заобиколувањето наземјата од страна на Јуриј Гагарин, заоблената морска површина
a)
Toчно б) Неточно ( 1б)
2.
Слоевите во натрешноста на Земјата се следните ( 1б)а) кора, обвивка на земиното јадро и јадроб) кора и јадров) обвивка на јадрото и јадро
3.
Сончево семејство претставува ( 2б)а) сонцето заедно со сите небески тела кои кружат околу негоб) сонцето заедно со планетата Земјав) сонцето заедно со астероидите,кометите и другите небесни тела
4.
Планети во сончевиот систем се ( 1б)а) Меркур, Венера, Земја, Марс, Јупитер, Сатурн, Нептун, Уран
 
б) Меркур, Венера, Земја и Плутонв) Меркур, Венера, Земја, Марс, Месечина
5.
Планетата Земја е трета по ред во Сончевиот систем ( 1б)а) Точно б) Неточно
6.
Земјата има еден природен сателит ( )а) Точно б) Неточно
7.
Метеори се ( )а) небесни тела во облик на поголеми карпи или камењаб) планети кои кружат околу сонцетов) небесни тела кои имаат кржна форма
8.
Комети се ( )а) небесни тела во облик на гасовити топкиб) планети со форма на плочав) ѕвезди
 
9.
Земјина ротација претставува ( )а) Движење на Земјата околу својата замислена оска од запад конисток за време од 24 часаб) движење на Земјата околу Сонцетов) Движење на Земјата околу Месечинатаг) Движење на Земјата околу својата замислена оска од исток конзапад
10.
Земјина револуција претставува ( )а) Движење на Земјата околу сонцето за време од една годинаб) Движење на Земјата околу својата оскав) Движење на Земјата околу сонцето за време од 24 часа
11.
Орбита или еклиптика претставува патеката по која Земјата седвижи и го заобиколува Сонцето ( )а) Точно б) Неточно
12.
Последици од Земјината револуција се _________________ ( 3б ) ______________________________________________________ 

Activity (67)

You've already reviewed this. Edit your review.
gorjanstevkovski liked this
Sara Ristova added this note
Моника
Sara Ristova added this note
Моника
Nikola Filipov liked this
Sara Ristova liked this
Gabriela Petrusevska added this note
test za tretu temu za 5 odd po prirodni nauki
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->