Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Violenta in familie

Violenta in familie

Ratings:
(0)
|Views: 26|Likes:
Published by Daniela Sirbu

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Daniela Sirbu on Nov 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/19/2014

pdf

text

original

 
Definirea violentei in familie si a formelorei de manifestare 
Violenta poate fi definita ca fiind aplicarea fortei sau a amenintarilor pentru a detine controlul asupra altei personae. Violenta fizica, psihologica,sexuala, economica si izolarea prezinta dierse forme ale comportamentuluiviolent. Scopul persoanei care manifesta un astfel de comportament estede a detine controlul. 
Violenta fizica
Include impingeri, palmuiri, loviri, batai, muscaturi sau strangulari. Pot fiamenintari cu arme. 
Violenta emotionala sau psihologica
Include amenintari, injosiri si invinuiri. Violenta emotionala si psihologicaeste o forma extrema de a obtine si detine controlul intr-o relatie. Multedintre victimele violentei spun ca o astfel de forma este mai distrugatoaredecit violenta fizica si lasa o amprenta nefasta asupra psihicului. 
Violenta sexuala
Include fortarea pentru intretinerea unui act sexual nedorit, hirtuiresexuala, viol si incest.
Violenta economica
Include obligarea unei persoane la a cersi bani pentru obiectele deprima necessitate, ca de exemplu haine si mincare. Persoana carefoloseste o astfel de forma de violenta ii afecteaza serios personalitateapartenerului.
Izolarea
Include: limitarea accesului la telefon, limitarea contactelor sociale (curudele, prietenii ). Izolarea unei personae ii inchide accesul la sustinereemotionala si la resurse. 
 
 
Ciclul violentei in familie
 
Faza 1-stadiul cresterii tensiunii 
 
Femeia incearca sa-l linisteasca pe barbat, devenind mai grijulie si incearca saintuiasca orice dorinta a lui. Ea primeste comportamentul lui violent ca ceva legiferat,indreptat impotriva ei. Ea crede ca poate sa canalizeze furia lui. Ea devine complicelebarbatului, asumindu-si unele responsabilitati ale comportamentului barbatului prin:-nu-si permite sa se supere pe abuzator;-psihologic se apara, nu-si permite sa se indigneze din cauza comportamentului luiabuziv psihologic si fizic;-diminuiaza unele incidente ale violentei;-neaga frica sa referitoare la abuzul ce-l va suporta.Ea crede ca poate controla comportamentul lui. Din moment ce tensiunea psihologicacreste ii devine tot mai greu sa foloseasca metodele sus numite si ea se interiorizeaza.El insa cauta tot mai multe metode de a o scoate din fire, astfel tensiunea psihologicacreste si mai mult si devine incordata.
 
Faza 2-stadiul izbucnirii violentei  
Aceasta faza se caracterizeaza prin agitare, nu se mai tine cont de miscari, actiuni.Abuzatorul, de obicei, incearca sa-si justifice actiunile. Actiunile lui sunt necontrolate.Daca victima ii opune rezistenta el devine si mai agresiv. Uneori victima insasi ilprovoaca pe agresor, numai ca sa diminueze gradul de tensiune. Ea simte durere sidiscomfort psihologic datorita faptului ca nu poate pleca de la el. Deseori, eaminimizeaza seriozitatea traumelor provocate de el. Dupa un astfel de incident eadevine apatica, depresiva si neajutorata. Ea se interiorizeaza pentru citeva zile pinacere ajutorul cuiva.
Faza 3-luna de miere
Aceasta faza se caracterizeaza printr-o liniste uimitoare. Abuzatorul incearca sacompenseze manfestarile anterioare prin dragoste si grija permanenta. El este vinovatulsi isi cere scuze. Promite ca un astfel de comportament nu se va mai repeat. O implorasa se intoarca la el. El crede ca poate sa se abtina pe viitor de la un astfel decomportament si ii promite orice. Discursurile lui logice o fac pe femeie sa creada ca elintr-adevarpoate sa se schimbe. Ea incepe sa vada in el barbatul in care s-a indragostitcindva, calitati care il caracterizau pozitiv la inceput. Atitudinea lui si comportamentul ofac pe femeie sa-l ierte si sa se intoarca la el.
 
Portretul psihologic al victimelor violenteidomestice
1.
Victime ale violentei pot fi reprezentanti ai tuturor virstelor,nationalitatilor, cu orice statut social, de instruire, professional sireligios.2.Unele victime devin isolate din cauza ca abuzatorul le controleazaactivitatea, prietenii, contactele cu familia si alte sfere.3.Victimele, de cele mai multe ori pleaca si apoi se intorc la abuzator.4.Pentru a supravietui violentei in familie victimele folosesc diversemetode.
Mituri si fapte ale violentei domestice
1.Putine femei sunt jertfe ale violentei domestice.2.Este foarte usor sa se intrerupa relatia cu abuzatorul.3.Problema violentei domestice nu este actuala pentru societate.4.In urma violentei domestice consecintele fizice sunt nesemnificative.5.Femeile comit in egala masura acte de violenta asupra barbatilor.6.“Femeia nebatuta, ca si casa nematurata”.7.Violenta domestica este prezenta doar in familiile sarece.
Stiai ca…
 
Fiecare copil are dreptul sa traiasca intr-o lume fara violenta.
In 1989 ONU a adoptat Conventia cu privire la drepturile copilului,care interzice aplicarea oricarei forme de violenta impotriva copilului.Conform acestei Conventii, copil este orice persoana care nu aimplinit virsta de 18 ani.
In Republica Moldova exista legi care protejeaza copii de violenta.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->