Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Download
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
1Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
kurma

kurma

Ratings: (0)|Views: 238|Likes:
Published by Mohd Hamdi Mat Kilo

More info:

Published by: Mohd Hamdi Mat Kilo on Nov 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, DOCX, TXT or read online from Scribd
See More
See less

05/02/2012

pdf

text

original

 
PENGENALAN
 Kurma Ketika Rasulullah SAW memerintahkan para sahabatnya untuk segera berangkat keTabuk menghadapi kaum kafir, mereka semua bersegera menyambutnya. Hanya beberapaorang sahabat yang tidak mengikuti peperangan tersebut, selain orang tua, para wanita dananak-anak serta orang-orang munafik. korma hampir tiba dan masa itu musim panas yangterik sedang melanda, sementara perbekalan dan persenjataan yang dimiliki sangat minim,akan tetapi Rasulullah SAW dan para sahabatnya r.ahum. tetap berangkat. Diwaktu itulahkeimanan dan pengorbanan para sahabat diuji. Orang-orang munafik mulai menyebarkandesas-desus dan menghasut para sahabat r.ahum. agar tidak meninggalkan kebun kurmamereka dan tidak menyertai peperangan tersebut. Hasutan para munafiqin itu tidak hanyakepada para sahabat r.ahum. tetapi istri para sahabat r.huma. pun tidak luput dari hasutanmereka. Mereka para munafiqin itu berkata, "suami-suami kalian pergi ke Tabuk sementarakurma di kebun-kebun kalian sebentar lagi ranum, siapakah yang akan mengurusnya.Mereka meninggalkan kesempatan yang bagus ini dan pergi meninggalkannya begitu saja".Istri-istri para sahabat itu menjawab dengan keimanan mereka, "pencari rezeki telah pergi danpemberi rezeki telah datang". Pada masa itu Rasulullah SAW dan para sahabat r.ahum.dengan pertolongan Allah SWT kembali dari peperangan dalam waktu yang sangat singkat.Allah SWT menjaga kebun-kebun kurma dan keluarga mereka.Tidak satupun buah kurma yang telah masak itu jatuh dari tangkainya, malahan merekaberlipat ganda hasilnya dan walaupun demikian harga kurma Madinah saat itu mencapaiharga tertinggi sehingga para sahabat r.ahum. tidak mendapatkan kerugian sedikit pun.Sampai saat ini kurma Madinah adalah yang paling digemari dan terkenal di mana-mana.
Siti - terkenang balik siti waktu umrah last tym, kurma ni digelar kurma nabi jua, so quite mahal sedikit dari kurma biasa, about R40 -R50 f x silap ^_^, alhamdulillah merasa juaeven to be honest, siti ni nda pernah makan kurma bulat-bulat ^_^, iyth waktu disana, family suruh mkn, merasa at least ^_^ hihi..bentuknya quite damit jua dari yg biasa. now siti dah ambil berkat jua coz masani kan byk supplement kesihatan yg mengandungi khasiat kurma didalamnya ^_^, hihi nada alasan g nda makan kurma ^O^
(a)
 
at Thursday, September 10, 2009  Asal-usul kejadian pokok tamar adalah dari lebihan tanah yang Allah s.w.t. ciptakan NabiAdam a.s. Pokok tamar betina tumbuh pada zaman Siti Maryam. Selepas Maryam melahirkananaknya Nabi Isa a.s., Siti Maryam telah diminta oleh Allah s.w.t untuk menggoncangkanpohon tamar yang terdapat di tempat dia melahirkan anaknya lalu gugurlah buah tamar masak dan di makanoleh Siti Maryam. Itulah sejarah yang pertama tamar menjadi ubatberkhasiat kepada manusia. Siti Maryam dapat mengalas perut untuk mengumpultenaga selepas selamat bersalin hanya dengan makan tamar, tanpa tumbuhanherba yang lain.
 
 Ditakdirkan Allah s.w.t. dengan kelahiran Nabi Isa a.s. itu juga,Allah s.w.t. telah tumbuhkan pokok tamar jantan di sebelah pokok tamarbetina. Dan untuk tujuan mendapat hasil buah tamar yang elok ia juga harus dilakukanmenerusi kaedah 'kahwin bunga' (melakukan proses pendebungaan betina dengan debu bunga jantan).Untuk mengenali perbezaan di antara tamar jantan dengan tamar betina, tamar jantan lebihtinggi pohonnya, berdaun keras menjulang ke langit. Pokok tamar betina rendah sedikit dandaunnya dmelintuk ke bawah. Padabulan februari pohon tamar jantan berbunga setahun sekali sama dengantamar betina .Bezanya bunga jantan ia mengeluarkan debu-debu halus. Pada bulan ini ketika tamar betinamengeluarkan bunga, petugas (terdiri dari mereka yang berbangsa Arab) akan memanjatpokok tamar betina dan dijalankanproses kahwin bunga, ditepuk-tepuk, disapu dua tiga ranting bunga jantankepada setandan bunga betina yang terkembang dari tandannya. Ternyata untuk menghasilkanbuah tamar yang elok berkualiti, ia mesti 'disenyawakan' oleh tangan manusia, tidak bolehmelalui binatang atau diterbangkan oleh angin.Pokok tamar tidak akan berbuah dengan sempurna jika tidak dicantum oleh tangan manusia.Buah tamar tidak akan masak jika suhu kurang dari 55oC. Bulan Julai adalah musim tamarmasak ranum manakala bulan ogos adalah musim menuai. Menurut Pak Long Haji Isa, bagisebuah kebun memadai ada beberapa batang sahaja pokok tamar jantan berbanding denganratusan pokok tamar betina, kerana debunga pada satu dahan pohon tamar jantan bolehdigunakan untuk proses pendebungaan dengan ratusan tandan pada pokok tamar betina . Debuyang perlu digunakan pada setiap pokok terlalu sedikit. Bunga jantan ini juga boleh disimpandi tempat yang kering untuk kegunaan berulang-ulang kali selagi debunganya masih ada."Allah s.w.t. jadikan buah tamar cukup istimewa. Cuba perhatikan sepanjang ia berada di ataspokok tidak ada seekor binatang atau burung yang mematuk atau merosakkannya. Ini keranabuah tidak berbau. Allah s.w.tpelihara dan memuliakannya. Ia mesti disenyawakan oleh tangan manusia. Di Madinah hanyabangsa Arab sahaja yang sanggup panjat dan turun naik ke atas pokok tamar untuk lakukankerja pencantuman ini.. Bangsa lain tak mampu, tenaga tak sekuat bangsa ni." Jelas Pak Long.Pokok Tamar ayah saudara kita.... Mula-mula kami juga bingung kenapa keunikan ini berlakupada buah yang istimewa ini, lalu Mak Long Normah Morad, isteri Hj Isa Darus beri kamisentuh debu jantan, "Gosok pada tangan dan cium," katanya. "Masya-Allah bau air mani,"kata kami tergamam." Ya, memang bau air mani, bau ini bukan semua makhluk suka. Pokok tamar kalau mahukanbuahnya elok, ia mesti disenyawakaan oleh tangan manusia, sebab pokok ini Allah s.w.t.
 
 jadikan dari lebihan tanah kejadian Nabi Adam a.s. ""Ringkasnya, dia umpama pak menakan(ayah saudara) kita.. Sebab itu kita tak boleh pandangremeh padanya. Rasulullah s.a.w. dan Nabi-Nabi lain sangat sayang padanya. Sebab itudikatakan sebaik-baik buah yang serasidengan badan kita adalah buah tamar kerana ia sebahagian dari kita. Jadi setiap kalimenjamah tamar ingat-ingatlah asal kejadiannya. Buah ini tidak berbau kerana Allah s.w.t.nak pelihara kesuciannya di samping mudah untuk kita menguruskannya dengan kelebihan cuaca yang panas kering.. Penjual tak risau lalat atausemut kerana bumi barakah iniLabels: history 
(i)
 
0 comments:(ii)
 
 Post a Comment
(b)
 
Asal Usul dan Uniknya kejadian buah kurma
Assalamualaikum wbr.Saya ingin berkongsi bersama tuan-tuan semua tentang email yang saya terima dari rakan-rakan. Semoga ada manfaatnya.______________________________Ketahui lah....Ketibaan bulan Ramadan tidak meriah tanpa dapat menikmati buah tamarsebagai juadah berbuka puasa. Seperti menjadi satu kewajipan bagisetiap rumah untuk membelinya tidak kira dari jenis, gred yang palingrendah atau yang paling mahal seperti tamar ajwah 'pure' Madinah yangberharga RM120.00 sekilo pada hari biasa manakala pada bulan ramadan harganyamenjadi lebih mahal.Tamar juga menurut kajian sains merupakan buah yang khasiat dan kandungangulanya cepat meresap ke dalam tubuh. Kita selalu mendengar kisah2Rasulullah s.a.w. dengan pohon tamar. Nyata pohon tamar punya sejarahyang cukup unik dan masih ramai tidak mengetahuinya. Syukur dengan berkat mengunjungi
Anda mungkin juga meminati:

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->