Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
De Cholesterolmythen (Dr. Uffe Ravnskov) DUTCH

De Cholesterolmythen (Dr. Uffe Ravnskov) DUTCH

Ratings: (0)|Views: 27|Likes:
Published by chellow
De Cholesterolmythen (Dr. Uffe Ravnskov) DUTCH www.ravnskov.nu
De Cholesterolmythen (Dr. Uffe Ravnskov) DUTCH www.ravnskov.nu

More info:

Published by: chellow on Nov 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/27/2013

pdf

text

original

 
 1
De Cholesterolmythen
Een van de hardnekkigste mythen in de geneeskunde zegt dat te veel dierlijk vet in devoeding en een verhoogd cholesterolgehalte schadelijk zijn voor hart en bloedvaten. Op
deze pagina’s volgen feiten die veel mensen zullen verrassen en waarvan de meeste artsen
en onderzoekers niet op de hoogte zijn.
 
Als je denkt dat dit pure onzin is, kijk dan eens op Dr Ravnskovs website;hier vind je een overzicht van zijn wetenschappelijke artikelen en enkele recensies van zijn boek.
 
Dit werd gepubliceerd in het Quarterly Journal of Medicine, een van ‘s werelds
toonaangevende medische tijdschriften. Het is al lange tijd het meest gelezen artikel in dit blad.Een populair- wetenschappelijke variant van dit stuk is beschikbaar in het Engels en in het Nederlands.  Lees ook Dr Ravnskovs opmerkelijke artikel "High cholesterol may protect against infections andatherosclerosis. 
Dit werd gepubliceerd in het Quarterly Journal of Medicine, een van ‘s werelds
toonaangevende medische tijdschriften. Het is al lange tijd het meest gelezen artikel in dit blad.Een populair- wetenschappelijke variant van dit stuk is beschikbaar in het Engels en in het Netherlands  EnglishDanskSvenskaEspagnolFrançaisBelaruskaya
Artsen, onderzoekers en andere academici uit de hele wereld zijn het eensmet Dr Ravnskov.
 
Ga naar
 
 The International Network of Cholesterol Skeptics
 
Uffe Ravnskov kwam in de lente van 2007 aan het woord in de statine-kritischeuitzending van TROS RADAR. Bekijk deze uitzending hier
Enkele feiten
 
Klik op de links als je meer wilt weten of als je wilt nagaan op welke wetenschappelijke literatuur de tekst is gebaseerd.
Cholesterol is geen dodelijk gif, maar van vitaal belang voor de constructie en het
functioneren van alle lichaamscellen. Cholesterol is ‘goed’ noch ‘slecht’. Het
cholesterolgehalte van het bloed wordt bepaald door talrijke factoren, zoals stress,lichamelijke activiteit, gewichtsverandering en roken.
 
Een hoog cholesterol veroorzaakt atherosclerose (‘aderverkalking’) en hartinfarcten, zo
wordt algemeen beweerd. Talrijke studies hebben echter laten zien dat mensen met eenlaag cholesterol net zo veel aderverkalking ontwikkelen als mensen met een hoogcholesterol.
 
 
 2
Ons lichaam produceert 3 a 4 keer zoveel cholesterol als we met de voeding binnenkrijgen. De productie stijgt wanneer we te weinig cholesterol eten en neemt af zodra onzevoeding meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is hetcholesterolgehalte met de voeding te beinvloeden.
 
Cholesterol en verzadigd vet in de voeding hebben niets te maken met de ontwikkelingvan atherosclerose of het risico op een hartinfarct. Meer dan 30 wetenschappelijke studieshebben bijvoorbeeld aangetoond dat infarctpatiënten in de periode voorafgaand aan huninfarct niet meer vet hebben gegeten dan gezonde mensen.
 
Cholesterolverlaging met de medicijnen die werden gebruikt vóór de introductie van destatines, kan het risico te overlijden aan een hartinfarct niet verlagen; bovendien zijn dezemedicijnen schadelijk voor de gezondheid en kunnen ze het leven verkorten
 
De nieuwe klasse cholesterolverlagers, de statines, verlagen het risico op eenhartinfarct, maar het effect is erg zwak en heeft niets met cholesterolverlaging te maken.Helaas zijn statines ook kankerverwekkend, tenminste in proefdieren. Of ze ook voormensen kankerverwekkend zijn, weten we nog niet zeker, omdat de statines pas tien jaarworden gebruikt. Roken leidt ook niet binnen tien jaar tot longkanker.
 
Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor minder dan 10 % van degenen dieoverlijden aan een hartinfarct. Daarentegen beschermt een hoog cholesterol tegen infectiesen leven oudere mensen met een hoog cholesterol langer dan oudere mensen met een laagcholesterol.
 
 Veel van deze feiten zijn gedurende de laatste decennia gepresenteerd inwetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar slechts weinigen zijn ervan op de hoogte.
 
De reden dat het publiek, artsen en de meeste onderzoekers hier nog nooit van hebbengehoord, is dat studies die de cholesterolhypothese tegenspreken, worden genegeerd ofverkeerd worden geciteerd in de wetenschappelijke literatuur.
Meer weten? Lees 
.Hier kom je bovendien meer aan de weet over...
 
De vele mislukte cholesterolverlagende experimenten,Zinloze dierproeven,Familiaire hypercholesteremie (erfelijk verhoogd cholesterol) en waarom je daar niet al te bang voor hoeft te zijn,De mythen rond triglyceriden,De gevaren die zijn verbonden aan het eten van te veel meervoudig onverzadigd vet en transvetzuren,De onlogische argumenten voor het mediterrane dieet,
De ondermaatse wetenschap achter Dr Ornish’ ‘revolutionaire’ voedingsadviezen,
 Hoe we worden bedrogen door de farmaceutische industrie en de leiders van de cholesterolcampagne
 
En nog veel, veel meer.
 
Met veel geestige illustraties van Sidney Harris, Robert Mankoff, Johnny Hart, Junko Innanen, Tim Toles en Harley LSchwadron.
 
Recensies van The Cholesterol Myths (out of print)
 
 
 3
John Brignell,PhD, hoogleraar biochemie (Engels)Stephen Byrnes,PhD, ND, RNCP (Engels)Michael Gurr,PhD, hoogleraar biochemie (Engels)Bodil Jönsson,PhD, hoogleraar natuurkunde (Zweeds)Joel Kauffman,hoogleraar farmacologie en biochemie (Engels)Ira Pilgrim,PhD (Engels)Ray Rosenman,MD, wereldvermaard Amerikaans cardioloog (Engels)Clara Felix (Engels)Fragmenten uit recensiesop amazon.com en amazon.co.uk
 
De Duitse uitga
ve, ‘Mythos Cholesterin’, kan worden verkregen bij 
Hirzel Verlag,Stuttgart.
 
1. Een verhoogd cholesterol is niet gevaarlijk.
Klik voor een literatuurverwijzing op de driehoekjes. Bedoelde referenties staan bovenaan de lijst die verschijnt.
 
Cholesterol is een interessant molecule. Het wordt vaak aangeduid als een soort vet, maar in werkelijkheid gaat hetom een alcohol, ook al gedraagt het zich niet als zodanig. De vele koolstof- en waterstofatomen vormen een complexnetwerk, dat het cholesterolmolecule onoplosbaar in water maakt. Alle lichaamscellen benutten deze eigenschap omzich waterdicht van hun omgeving te kunnen afsluiten, een voorwaarde voor een normale celfunctie. Dit geldt vooralvoor de hersenen en het zenuwstelsel. Vandaar dat we daar de hoogste concentraties cholesterol vinden.
 
Doordat cholesterol niet oplosbaar is in water, en dus ook niet in bloed, wordt het door de bloedbaan getransporteerdin zogenoemde lipoproteïnen. Lipoproteïnen zijn wel wateroplosbaar, want hun jasje bestaat uit wateroplosbareeiwitten, terwijl hun binnenkant is bekleed met vetzuren. Daarin bevinden zich weer verschillende moleculen die niet inwater, maar wel in vet oplossen: onder meer cholesterol. Als kleine onderzeeboten vervoeren lipoproteïnencholesterol in het lichaam van de ene plek naar de andere.Lipoproteïnen hebben verschillende namen, die terugslaan op hun massa (densiteit). De bekendste zijn HDL (High
Density Lipoprotein), en LDL (low Density Lipoprotein). HDL’s belangrijkste taak is het transport van cholesterol van

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->