Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sekolah Agama Rakyat

Sekolah Agama Rakyat

Ratings:
(0)
|Views: 2,700|Likes:
SAR - komen daripada PAS
SAR - komen daripada PAS

More info:

Published by: Mohd Zaidi bin Harun on Oct 20, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/11/2012

pdf

text

original

 
Menurut Setiausaha PPSR, Khairul Anwar El-Syazalli Musa , keadaan sembilanbuah Sekolah Menengah Agama di Perak kini begitu uzur dan tidak lagi bolehbertahan jika tiada bantuan diberikan.Menurut beliau lagi, kesemua sekolah berkenaan hanya memperoleh bantuandaripada Baitulmal Perak dengan peruntukan purata RM12 setahun setiap pelajar.“Daripada 38 sekolah agama di negeri ini, enam daripadanya telah ditutup dan23 buah sekolah terpaksa diambil alih oleh kerajaan Pusat dan yang kekal cumasembilan buah, itu pun dalam keadaan uzur.Apa yang menyedihkan lagi, kebanyakan guru sekolah agama ini berada dibawah paras kemiskinan sehingga ada yang terpaksa bekerja sambilan sepertimenjadi pemandu dan pengawal keselamatan untuk mencukupkan pendapatan,” katanya kepadaUtusan Malaysiadi Ipoh, kelmarinSementara itu, Presiden Majlis Permufakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG)Nasional, Prof. Madya Dr. Mohd. Ali Hassan berkata, langkah kerajaan negeriPerak itu membelakangi agenda pendidikan kerajaan Pusat yang memberikeutamaan pendidikan kepada semua kaum.Timbalan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Syed Anuar Syed Mohamed pula berkata, tindakan itu menjurus kepada motif politik yang jelas tidak mengutamakan keadilan kepada kaum lain.
 Tentu banyak lagi ulasan-ulasan yang yang bersifat racist terhadaptindakan Kerajaan Perak yang menganugerahkan 400 hektar tanah kepadasekolah persendirian Cina di Perak supaya ia dapat mengusahakan tanahberkenaan dan menggunakan keuntungan yang diperoleh untukmembiayai kos pentadbirannya.Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin dipetiksebagai berkata, peruntukan RM30,000 setahun kepada setiap sekolahberkenaan pada masa ini tidak memadai.Kepada persoalan tersebut , sila rujuk penjelasan Setiausaha Politikkepada YAB MB Perak,di siniataudi sini Umno dan spesis yang sewaktu dengannya mahu berlagak sebagaipembela kepada SAR. Kenapa sebelum ini mereka membisu dan pekakbadak terhadap segala rintihan dan keluhan para guru dan pentadbir ,ibubapa dan murid Sekolah Agama Rakyat ? Siapa sebenarnya yangmenzalimi SAR?Peristiwa 11 September 2001 di mana berlaku sikap sangsi Barat secaraumumnya terhadap Islam dan ini termasuklah sistem pendidikan Islam.Dalam menangani isu ini nampaknya Malaysia terlalu ke depan danseolah-olah takut dengan bayang-bayang yang dimainkan oleh Amerika.Strategi pre-emption Malaysia lebih terkedepan apabila ia memutus untuk
 
memberhentikan bantuan per kapita kepada SAR pada 2002. Pembatalanbantuan per kapita kepada SAR adalah pada 25 Oktober 2002. Strategipre-emption yang diusahakan oleh Dr. Mahathir melangkaui ataumendepani strategi pre-emption oleh Amerika sendiri. Episod ini bolehlahdiumpamakan sebagai apabila Amerika bersin Malaysia yang demamselsema!Kalau inilah motif kenapa bantuan per kapita SAR dihentikan maka ianya jelas bermotifkan politik.Umno / BN jangan lupa bahawa merekalah sebenarnya yang mengkhianatiSultan, rakyat dan Islam. Merekalah yang menzalimi bangsa Melayu danIslamAntara tindakan zalim Pemimpin Umno/BN terhadap Sekolah AgamaRakyat ialah : 
 Tidak mengiktiraf Sijil Tinggi Ugama yang sebelum ini diiktiraf olehUniversiti al Azhar Mesir
 Tidak memberi latihan perguruan kepada guru-guru dan tidakmemberi guru terlatih kepada SAR seperti yang diberi kepadasekolah jenis kebangsaan (cina dan tamil )
 Tidak membina makmal komputer , makmal sains dan kemahiranhidup di semua SAR.
Memfitnah dan merendahkan kemampuan SAR
Memberhentikan gran berkapita tahunan berdasarkan bilanganmurid dan kelas dengan kadar RM 130.00 setahun bagi setiappelajar
Berusaha supaya tidak ada pelajar yang belajar di SAR denganmengugut untuk dikenakan denda dan tindakan kepada waris danpelajar.
Ingin memastikan sekolah agama rakyat ditutup dan mati
Menghapuskan usaha yang dipelupuri oleh Sultan Kedah dan ulamakterdahulu.Kesan tindakan zalim Pemimpin Umno / BN ialah :
Gaji guru dan kakitangan sekolah tidak dapat di jelaskan mengikuttarikh bayaran sepatutnya. Terdapat guru sudah 3 bulan tidakmendapat gaji. Ramai guru terpaksa berhenti.
Proses pengajaran dan pembelajaran lebih rumit dan pengajaranakan membebankan guru
Sekolah Agama Rakyat terpaksa ditutup
Makin ramai pelajar akan buta tulisan jawi dan penguasaan agamaIslam yang tepat.Sekolah- sekolah yang didirikan hasil wakaf ,zakat dan infak sumbangandari datuk dan ibubapa juga dari kita tidak dapat dimakmurkan lagi. Tiada lagi generasi yang akan lahir sebagai ulamak 15 tahun akan datang.

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Katiri Sahirin Haimin liked this
Noraida Abdul Ghani liked this
Scebo Molko liked this
NoraisahAbdullah liked this
Putera Raja liked this
Azmi Hussin liked this
zanisahli liked this
zanisahli liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->