Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Šifra Copiale, Nacional 836

Šifra Copiale, Nacional 836

Ratings: (0)|Views: 18|Likes:
Kako je dešifriran priručnik tajnog njemačkog društva iz 17. stoljeća
Kako je dešifriran priručnik tajnog njemačkog društva iz 17. stoljeća

More info:

Published by: Miroslav Ambruš-Kiš on Nov 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/27/2012

pdf

text

original

 
64
Trijum kriptografije
tekst 
MIROSLAV AMBRUŠ KIŠ
 foto
NCL
Šifra razbijenanakon 300 godina
Zaonetni rukopis iz 18. stoljeća '
Šifra Copiale', kojisu Rusi oteli iz Berlina 1945.,
međunarodni timznanstvenika dekodirao je otovo slučajno
G
odinu dana uložilo je troje ljudi nadvama kontinentima da bi deširi-rali zaonetni rukopis iz 18. stolje-ća. "Šira Copiale", kako je nazvantaj boato ukoričen rukopis od105 stranica sa 75.000 ispisanih znakova bezijedno razmaka ima vrlo zanimljivu prošlost.Nakon sloma nacističke Njemačke, Berlin suokupirali i znanstvenici. U arhivima Akademi- je znanosti pronađen je zaonetni svezak uve-zan u brokat sa zlatovezom. Samo su dvije ozna-ke na njemu bile razumljive, vlasnikova bilješ-ka "Philipp 1866" i bilješka na stražnjoj strani-ci na kojoj je pisalo "Copiales 3", prema čemu je i nazvan. Akademija je bila u Istočnom Ber-linu i knjia je ubrzo postala nedostupna, a da je pobuđivala zanimanje kriptoraa, svjedo-či i najstariji poznati poratni dokument koji aspominje, pismo zaovornika strojno razbija-nja širi iz II. svjetsko rata i automatsko prevo-đenja Warrena Weavera matematičaru Norber-tu Wieneru. Kada a je spomenuo, dometnuo je:"Čovjek je prirodno radoznao kada na problemprevođenja leda kao na problem razbijanjaširi. Kad bacim poled na ruske novine, samomsebi kažem - Aha, to je tekst na enleskom, ali jekodiran nekim čudnim simbolima. Odmah ćurazbiti tu širu!". Počeo je hladni rat, dinut jeBerlinski zid i knjia je postala nedostupna i pala je u zaborav. Zanimanja za nju oživjela su 70-ih,ali mnoi koji bi rukopis uzeli u ruke ubrzo biodustali. Tko bi knjiu poželio pročitati morao bi se, s potpunim pouzdanjem u svoje besprije-korno poznavanje mnoštva jezika, kombinato-riku, intuiciju i matematiku zaključati u samo-stan okružen brdima priručnih knjia. Malo tko je toliko radoznao da bi riskirao doživjeti dubo-ku starost uz takav problem i pritom a vjerojat-no ne riješiti.
DANAS ZA TAKVO
što nije potreban samo-stan, a kopanje po policama s knjiama uza-ludno je ubljenje vremena. Čovjek je navikaoda teške, ponavljajuće poslove za njea obavljastroj. A oleme biblioteke rječnika stanu u raču-nalne datoteke. Kada se proramira jezični alo-ritam i kad a se opskrbi svim potrebnim rječni-cima, razama i iznimkama, onda je to posao zalingvista. Ili za pametan stroj? Uostalom, mno- e začudi što im Goole u otvorenoj poruci pri-mljenoj na adresi u G-mailu automatski predlo-ži da hrvatski tekst prevede na enleski. Kako jestroj skužio da to nije bosanski, srpski, crnoor-ski, ako se svi šalimo s Gooleovim prijevodoms jezika koji valjda najbolje poznaje, enleskoa?
 Kryptos,
 skulpturaispred sjedišta CIA-e sadrži tekst čije značenje još nije potpuno dešifrirano

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->