Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
LATIHAN PEMAHAMAN 1

LATIHAN PEMAHAMAN 1

Ratings:
(0)
|Views: 378|Likes:
Published by Rasyidah Yakub

More info:

Published by: Rasyidah Yakub on Nov 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

 
PemahamanPemahamanPemahamanPemahaman
1. Jumlah Soalan.
(a) Terdiri daripada dua petikan.(b) Setiap petikan mengandungi lima soalan.(c) Jumlah keseluruhan soalan ialah 10 markah.2. Bentuk Soalan.(a) Berbentuk objektif.(b) Setiap soalan mengandungi empat pilihan jawapana, b, c dan d3.
Jenis Petikan.
 Petikan merangkumi cerita, berita, rencana, syarahan, ucapan, perbahasan, surat kiriman, dialog, laporan, iklan, puisi, peta, jadual,dan catatan.4.
Kedudukan Soalan
 Petikan dan soalan pemahaman bermula selepas soalan tatabahasaiaitu soalan 31 hingga soalan 40.
 
 5.
Masa menjawab
 Masa yang dicadangkan untuk menjawab bahagian pemahamanialah 30 minit.
 
6. Umum
Soalan pemahaman petikan merangkumi bentu soalan tersurat,tersirat dan aspek bahasa.
 
 
Contoh Petikan 1:Pemahaman Berita.
Baca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.KULAI, 27 Mei- Dua orang murid tahun enam Sekolah Kebangsaan Sri Lanas, Kulai telahterpilih menerima anugerah Olahragawan dan Olahragawati Harapan. Penganugerahan iniditerima pada majlis penutup Kejohanan Sukan Peringkat Negeri Johor di Stadium Mini Kulaiyang diadakan bermula pada 21 Mei 2011. Acara sukan yang berlangsung selama lima hari itudisertai oleh sembilan pasukan yang mewakili daerah-daerah di negeri Johor.Kedua-duanya terpilih kerana kejayaan mereka mendapat tiga pingat emas bagi kategoriindividu. Di samping itu mereka turut membantu pasukan mereka memperoleh dua pingat emasuntuk acara berpasukan. Mereka menyertai acara lompat tinggi, lari 100 meter, 200 meter danmenyertai acara lari berganti-ganti untuk kategori bawah 12 tahun. Menurut guru sekolah ituyang merangkap jurulatih peribadi mereka, Cikgu Ismail Kasim, kejayaan yang diraih olehmereka turut meluahkan perasaan gembira. Latihan keras selama sebulan di padang sekolah telahmembuahkan hasil.Adik Nazari Aziz, 12 tahun yang menerima anugerah Olahragawan Harapanmemberitahu memberitahu pemberita bahawa dia berlatih dengan bersungguh-sungguh di bawah tunjuk ajar jurulatihnya. "Disiplin semasa mengikuti latihan merupakan tunjang utamakejayaan saya. Sokongan guru-guru dan ibu bapa membakar semangat saya untuk menang dalamsetiap pertandingan yang saya sertai," katanya yang ditemui selepas menerima anugerah itu.Adik Nur Syikin Khalid, 12 tahun ketika ditemui tidak menyangka bahawa dia akan menerimaanugerah itu. "Kami akan kembali berlatih di bawah kendalian Cikgu Ismail sebelum menyertailatihan pusat bersama-sama peserta yang lain tidak lama lagi. Harapan kami semoga berolehkejayaan seperti ini di peringkat kebangsaan pula," kata Nur Syikin.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->