Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Obiceiuri de Craciun in Romania

Obiceiuri de Craciun in Romania

Ratings: (0)|Views: 117 |Likes:
Published by Raluca Mihaela

More info:

Published by: Raluca Mihaela on Dec 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/16/2012

pdf

text

original

 
 
Obiceiuri de Craciun in Romania
 
La români sărbătorile de iarnă se desfăşoară între 24 decembrie şi 7 ianuarie şi au ca punctecentrale zilele Crăciunului, Anului Nou şi Bobotezei (cu ajunurile respective),
caracteristica lor
cea mai importantă fiind repertoriul neasemuit de bogat în datine şi credinţe, în realizări
artistice literare, muzicale, coregrafice etc.
Colindele, colindele de copii, urările de belşug şi recoltă bogată cu Plugul, Pluguşorul, Sorcova,
 
Vasilca, Jocurile cu măşti (Capra, Cerbul, Brezaia, Turca), Cântecele de stea sunt câteva dinmanifestările folclorice care fac din sărbătorile de iarnă unele din cele mai spectaculoasemanifestări spirituale ale poporului nostru.
 
Obiceiuri de Craciun in Moldova
 In Moldova se zice ca spre Craciun "se pun din toate mancarurile intr-o strachina, pe prispa, subfereastra, dar sa nu gusti din mancare, caci noaptea vine ursitorul, degusta si atunci il vezi prin fereastra".In ziua de Anul Nou se zice ca "e bine ca fetele sa deschida poarta des-de-dimineata, ca se marita".Paganii credeau ca granele au un spirit pe care, de obicei, il identificau cu un animal, astfel se explica oserie de credintei si superstitii.De pilda, in Bucovina si in Moldova, din turtele facute de Craciun se pastreaza pana primavera cand suntpuse intre coarnele vitelor cand pornesc la arat. Se spune ca acesti colaci, care se fac de Craciun,trebuie sa fie rotunzi precum Soarele si Luna.In Botosani nu se da nimic din casa in ziua de Ajun, nici gunoiul nu se da afara; nu se imprumuta nimic.
 
"De ajunul Craciunului si al Bobotezei, se ia din toate mancarurile de deasupra: grau, galuste etc., iarapoi si doua 
,una o dai intai argatului care e la vite, dar trebuie sa fie mancacios, ca apoi
 
mananca bine vitele peste an si cealalta o rupi in bucatele s-o dumici in mancarea vitelor. Cand le dai samanance zici: "Cinati sanatos ca si noi cinam". (Elena Niculita)Mai aflam ca in jurul Cernautiului, "sub fata de masa se pune fan, si de toate semintele ca sa rodeasca,apoi le dau la vite, si mai ales la vaci, ca sa nu le poata nimene strica".In Mihalcea, in seara de ajun, "pun sub fata de masa coasa, ca sa fie toti sanatosi, iar sub picioaretoporul; altii sed pe topor, ca sa fie sanatosi si tari peste an ca fierul. Sub masa pun cofa cu apa, sa lemearga bine la vite".Pe la sate mai dainuie credinta ca in noaptea de Craciun animalele ar vorbi. Satenii se tem ca nu cumvasa le auda ca acesta ar fi semn rau.
 
Obiceiuri de Craciun in Ardeal
 In Ardeal, sarbatorile de Craciun incep de la Sf. Nicolae (6 decembrie), cand fetele se aduna in grup, incadin seara de 5 decembrie, si framanta placintele care vor fi unse cu ou, pentru a doua zi. Doar la 9 fixseara, nici un minut mai devreme sau mai tarziu, navalesc flacaii si se incinge petrecerea, cu glume silapte parfumat.O credinta ciudata a colectivitatii de germani este aceea practicata de Sfanta Lucia (12 decembrie), candcapul familiei umbla cu o tava pe care este asezate, pe jar, o crenguta cu care afuma si cele mai ascunsecotloane ale casei, surii, beciului, podului.Tot in Transilvania se obisnuieste ca in noaptea de Craciun, la un semn al diaqcului, mirenii sa arunce cu
 
boabe de porumb strigand: " Rod in cucuruzi!". Se pare ca acest obicei este o transformare interesanta aunui obicei din Polonia, unde mirenii arunca in preot cu boabe de ovaz - in amintirea lapidarii Sf. Stefan.
Bradul de Craciun
Bradul de Craciun, sau pomul de Craciun este una din cele mai populare traditii asociate cucelebrarea Craciunului.In fiecare an, pe 24 decembrie, adica in seara de Ajun a Craciunuluise impodobeste bradul. Un inger sau o stea este de obicei infipta in varful bradului,simbolizand ospitalitatea pentru ingeri, sau steaua de la Betleem aparuta la nasterea lui Iisus.
 
Impodobirea pomului de Craciun este un obicei, venit din Europa, cel mai probabil de la popoarelegermanice sau chiar ariene. Incetul cu incetul, acesta a intrat in traditia crestina. Acum multi ani inurma, pomul de Craciun era impodobit cu mere, prajituri si dulciuri, dar, odata cu trecereaanilor,traditiile si obiceiurile s-au schimbat, iar oamenii odata cu ele.De Craciun toti copiii asteapta cu nerabdare venirea Mosului. In ajunul sarbatorii Mosul vine si lasacadouri pentru fiecare, sub bradul frumos impodobit.Sarbatoarea Craciunului a reprezentat dintotdeauna un prilej de bucurie pentru crestini, si mai alespentru copii, care asteapta cu nerabdare, an de an, zilele in care merg sa colinde, impodobescbradul, se duc la biserica , se bucura de Nasterea Domnului, la o masa imbelsugata de familie, inmijlocul celor dragi.Impodobitul bradului in Romania este un obicei relativ recent. In prezent este cel mai indragit obiceide Craciun, datorita simbolurilor care i se asociaza: iubire (pentru ca este impodobit de intreagafamilie), bucurie si fericire (pentru ca sub el sunt puse cadourile), magie (se spune ca Mos Craciunnu vine in casele unde nu e brad), viata, trainicie si sanatate (pentru ca este mereu verde, chiar sicand afara e zapadaPractic, bradul a devenit centrul sarbatorilor!
 

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->