Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Rancangan Pengajaran Matematik Tahun 1 (Tertib)

Rancangan Pengajaran Matematik Tahun 1 (Tertib)

Ratings:
(0)
|Views: 224|Likes:
Published by Tow Teck Soon

More info:

Published by: Tow Teck Soon on Dec 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2015

pdf

text

original

 
REFLEKSI PEMBELAJARAN MAKROPENGAJARANPENGENALAN
Saya menjalankan rancangan pengajaran Matematik ini di kelas 1K. dalamkelas ini terdapat 38 orang murid. Pada akhir pembelajaran murid haruslah dapatmenyusun kumpulan objek, kad gambar dan kad angka mengikut tertib menaikdan menurun. Murid telah mempunyai pengalaman sedia ada dalam kehidupanharian seperti mereka dapat mengira nombor dari 1 hingga 10 dan tahumembezakan nilai kecil atau besar. Ini telah memudahkan saya mencapai objektif pengajaran dan pembelajaran.
KEKUATAN
Aktiviti permaianan kumpulan yang menyeronokkan merupakan kekuatanyang dikenalpasti dalam penyampaian pelajaran saya. Semua murid suka belajar melalui bermain . Mereka merasa terhibur apabila bermain . Permainan sebagaisatu cara pembelajaran yang menyeronokkan dan menghiburkan serta mampumerangsang minda murid . Dalam aktiviti permaianan kumpulan tersebut , murid-murid menggunakan kad gambar dan kad angka untuk memperolehi pengetahuanuntuk meningkatkan perkembangan dari segi psikomotor, sosioemosi dankreativiti. Di samping itu, permainan kumpulan memberi impak pembelajaran ataupeluang yang luas kepada murid menerusi penglibatan aktif , interaktif,koloboratif . Ini dapat mewujudkan semangat tolong-menolong dan menghargaipendapat sesama murid .
KELEMAHAN
Kelemahan dan kekurangan yang dikenalpasti dalam pelaksanaan tugasanmakropengajaran ialah murid kurang berminat menyiapkan tugasan sepertilembaran kerja dan latihan dalam buku kerja Matematik. Ini telah mengakibatkansaya tidak dapat mengetahui tahap kefahaman mereka terhadap tajukpembelajaran.
LANGKAH MENGATASI
 
Saya membuat pengubahsuaian dalam pengurusan strategi pengajarandan pembelajaran di dalam kelas, terutamanya menggunakan kaedah dan teknikseperti penyelesaian masalah matematik. Saya juga cuba menggunakan strategipemusatan bahan, seperti radio, gambar, model, benda konkrit atau bahanbercetak dalam proses pengajaraan dan pembelajaran. Bahan pengajaran yangdisediakan itu telah berjaya menarik minat murid untuk membuat tugasan dan jugamudah difahami oleh setiap murid. Tujuannya adalah untuk merangsangkanmurid–murid supaya mereka dapat memberikan tumpuan dan minat terhadapkerja rumah. Di samping itu, murid tidak akan berasa bosan dan sebaliknya diamerasa sangat bangga sekiranya berjaya menyelesaikan tugasan, iaitu latihandalam buku kerja Matematik. Pada pendapat saya, guru ialah seorang pelakon,dia mesti pandai menonjolkan kebakatannya supaya terdapat banyak penontonsuka akan lakonannya. Manakala, murid ialah penonton dan dia akanmenyaksikan pertunjukan yang disembahkan oleh guru di dalam kelas. Oleh itu,guru mestilah pandai memilih dan mengurus strategi yang sesuai untuk mencapaiobjektif jangka panjang sesuatu pendekatan. Penyelesaian ini juga berkesan untukmenyelesaikan masalah murid dengan baik.
 
Rancangan Pengajaran Harian Matematik Tahun 1
Bidang Pembelajaran:
Nombor dan Operasi
Tajuk:
Nombor bulat hingga 10
Standard Kandungan:
Murid dibimbing untuk:menama dan menentukan nilai.
Standard Pembelajaran:
Murid berupaya untuk :ii. menentukan nilai nombor hingga 10.(d) menyusun kumpulan objek, kad gambar dan kad angkamengikut tertib menaik dan menurun.
Masa:
30 minit (1 waktu)
Bilangan Murid:
38 orang
FasaCadangan AktivitiCadangan Komunikasi
 
1. Persediaan
Pemerhatiandan Analisis
1.
Tunjukan kumpulan pemadam(55 keping) yang mempunyaibilangan 1-10.i. Minta murid membilangbersama-sama bilanganpemadam.i Berapakah bilangankeping pemadam dalamsetiap kumpulan?
2. Imaginasi
Penjanaan Idea
1.
Menerangkan konsep tertibmenaik dan menurun.2.Minta murid menyusun kumpulanpemadam secara tertib menaik.3.Minta murid menyusun kumpulanpemadam secara tertib menurun.i Tertib menaik ialahsusunan dari kecil hinggabesar daripada nilainya.ii Tertib menurun ialahsusunan dari besar hinggakecil daripada nilainya.
3. Perkembangan
Penambahbaikan
1.
Edarkan kad gambar kepadamurid seperti contoh di bawah:
 
i Berapakah bilangan objekdalam gambar?ii Susun gambar mengikuttertib menaik dari kiri kekanan, iaitu kecil ke besar.(naik tangga)iii Susun gambar mengikuttertib menurun dari kiri kekanan, iaitu besar ke kecil.(turun tangga)

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Quincy Ng liked this
Ong Siew Meei liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->