Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
napi111206

napi111206

Ratings: (0)|Views: 18|Likes:

More info:

Published by: Civitas Europica Centralis on Dec 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2011

pdf

text

original

 
 
K
ISEBBSÉGI
S
AJTÓFÓKUSZ
 
Civitas Europica Centralis (CEC)
 H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
+3630 904 6164,http://www.ceucent.net/  admin@cecid.net 
2011-12-06.
 
Egymás felé forduló régiók Kelet-Közép Európában
Approachingregions in East-Central Europe
 
KKKKKKKK
IIIIIIIISSSSSSSSEEEEEEEEBBBBBBBBBBBBBBBBSSSSSSSSÉÉÉÉÉÉÉÉGGGGGGGGIIIIIIII 
SSSSSSSS
AAAAAAAAJJJJJJJJTTTTTTTTÓÓÓÓÓÓÓÓFFFFFFFFÓÓÓÓÓÓÓÓKKKKKKKKUUUUUUUUSSSSSSSSZZZZZZZZ
 
2011.
DECEMBER
6.,
KEDD
 
B
K
 boerkr iszta@gmail.com admin@cecid.net kboer@cecid.net 
 
KKKKKKKKöööööööözzzzzzzzéééééééérrrrrrrrddddddddeeeeeeeekkkkkkkk
űű
 Pályázati felhívás részképzésre és részképzős tanulmányútra– A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteriösztöndíjas részképzésre vagy részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatásiintézmények nappali tagozatán a 2011/2012-es tanév tavaszi szemeszterében (Felvidék.ma)
 
VVVVVVVVáááááááárrrrrrrrhhhhhhhhaaaaaaaattóóóóóóóó
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala
2011. december 10-én
9.00 órától tartja a IV. országoskonferenciáját – Meghívó + Program(
www.kerekasztal.org
 
)
 
Csángó múlt, jelen és jövő 
– című rendezvényére várja szeretettel az érdeklődőket akolozsvári Corvin Alapítvány
december 10-én
, szombaton de. 10 órától, a Szent Mihály RómaiKatolikus Nőszövetség konferencia-dísztermébe (Szentegyház/I. Maniu u. 2. szám, II. emelet)(Szabadság)
 
MMMMMMMMaaaaaaaaggggggggyyyyyyyyaaaaaaaarrrrrrrroooooooorrrrrrrrsssssssszzzzzzzzáááááááágggggggg
 Orbán-Schäuble találkozó: Magyarország figyelemreméltóreformokat indított útjára
Magyarország figyelemreméltóreformokat indított útjára, és Németország támogatni fogja ezek végrehajtását 
” - mondta
Wolfgang Schäuble
német szövetségi pénzügyminiszter 
Orbán Viktor
miniszterelnökkel tartott közössajtótájékoztatóján
hétfőn
, a Parlamentben. A német pénzügyminiszter azt követően tárgyalt a magyar kormányfővel, hogy hétfő délelőtt a Budapesti Corvinus Egyetemdíszdoktorává avatták (Esti Hírlap)
 Schäuble: szabályok nélkül nem működik a piacgazdaság – „
Szabályok nélkül nem működik a piacgazdaság, megfelelő egyensúlyra van szükség a rend és a pénzpiaci szabadság között 
-mondta
Wolfgang Schäuble
német pénzügyminiszter Budapesten, hétfőn. A szövetségi
 
 
K
ISEBBSÉGI
S
AJTÓFÓKUSZ
 
Civitas Europica Centralis (CEC)
 H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
+3630 904 6164,http://www.ceucent.net/  admin@cecid.net 
2011-12-06.
 
2
 pénzügyminiszter az Antall József Tudásközpont kerekasztal-beszélgetésén elmondta: most eztaz egyensúlyt próbáljuk helyreállítani, de ez nem egyszerű feladat, mivel sokszor szakértőkre kellhagyatkoznunk, akiknek mindig vannak saját érdekeik is. Az Európai Unióintézményrendszerének esetleges változásával kapcsolatosan a német pénzügyminiszter kijelentette: a cél, hogy minden módosítást az Európai Unió 27 tagállamának szintjén fogadjanak el. Mind mondta, vannak olyan tagállamok, amelyek éllovasok a változások mellettielkötelezettségükben, de ezek az országok nem elzárkózni akarnak a többiektől, sokkal inkábbutat kívánnak törni a többieknek.
Schäuble
kijelentette: olyan új szabályokat kell alkotni,"amelyekkel képesek lehetünk a tagállamok költségvetéseit visszautasítani, amelyekkelkiigazításra kötelezhetjük őket". "
 Ez semmi egyéb, mint az európai versenyjog keresztülvitele
" -fogalmazott a pénzügyminiszter (MTI/Hírek.sk)
 Szerb rehabilitációs törvény - Németh: nagy nap ez a mai  – A külügyi tárca parlamenti államtitkára szerint nagy nap ez a mai, a magyar diplomáciának, talán a magyar uniós elnökségmellett a legjelentősebb sikerét ünnepelheti.
Németh Zsolt
ezt arra reagálva mondta, hogy aszerb parlament hétfő délelőtt elfogadta a rehabilitációs törvényt, amely orvosolja a korábbanelfogadott kárpótlási törvény azon hibáját, hogy kollektív bűnösség elvét vette alapul, amilényegében a magyarokat is érintette. A külügyi államtitkár elismerését fejezte ki Szerbiának.
 Ezzel a lépésével Szerbia letette az alapját annak, hogy Magyarország és Szerbia között olyanmegbékélési folyamat bontakozhasson ki, amire évek óta várnak a határ mindkét oldalán amagyarok 
” - hangzott el. Elismerését fejezte ki Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ),elnökének 
Pásztor Istvánnak 
és a vajdasági magyar közösségnek. „
 Határozott kiállásuk amagyar érdekek mellett magáért beszél és egyértelművé teszi, hogy a nemzeti, etnikai alapon szerveződő pártoknak, politikai vonalvezetésüknek van létjogosultságuk 
” - fogalmazott.
 Remélem, hogy nagyon szégyellni fogják magukat azok a magyarok, akik a kárpótlási törvényreigennel szavaztak néhány hónappal ezelőtt 
” - jegyezte meg, és reményét fejezte ki, hogy ahatáron túli magyarok körébe is el fog jutni, hogy a határozott nemzeti érdekérvényesítésmeghozza eredményét (MTI)
 Újraélesztenék a Kárpátok Eurorégiót– Közös projekteken gondolkodnak a szervezetben részt vevő öt ország képviselői. Nemrégiben Nyíregyházán tartotta soros tanácsülését a Kárpátok Eurorégió szervezet, amelyen részt vett
Csehi Árpád
, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is.Elmondása szerint a tanácskozás fő célja a szervezet feltámasztása, a tevékenységek beindításalenne, ugyanis míg alapításakor az egyik legdinamikusabb együttműködésnek számított, úgymára egy haldokló mozgalomként tartják számon (DunaTV/Erdély.ma)
 Kövér létrehozná a külhoni egyéni választókerületet– A határon túli magyaroknak is kétszavazatuk lenne az eredetileg tervezett egy helyett, ha az Országgyűlés elfogadja
Kövér László
 erre vonatkozó módosító indítványát. A parlament és a Fidesz választmányának elnöke hétfőnnyújtotta be módosító javaslatát az új választójogi törvényhez. Indítványa szerint amagyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok egy külhoni egyéniválasztókerületben választhatnának képviselőket, emellett - ahogy az eredeti kormánypártitervben is szerepel - pártlistára voksolhatnának. A külhoni egyéni kerületben kiosztottmandátumok száma a jelöltekre leadott szavazatok számától függene.
Kövér László
javaslataalapján a határon túli magyarokra vonatkozó külön szabályok értelmében a külhoni egyéniválasztókerületben független jelöltként az a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező jelöltindulhatna, aki legalább 1500, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár ajánlását megszerzi. Mandátumhoz pedig az jutna, aki legalább annyi szavazatot gyűjt, mint alegkevesebb szavazatszámmal magyarországi egyéni képviselői helyet szerző jelölt (InfoRádió)
 
 
K
ISEBBSÉGI
S
AJTÓFÓKUSZ
 
Civitas Europica Centralis (CEC)
 H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
+3630 904 6164,http://www.ceucent.net/  admin@cecid.net 
2011-12-06.
 
3
 Alaptézisek törvénybe foglalva – Garanciák, határidők – Az alaptörvényhez kapcsolódósarkalatos, vagyis csak kétharmaddal módosítható törvényben a kormány gazdasági alaptéziseitrögzíti, így például azt, hogy a személyi jövedelemadó 2013., a társasági adó pedig 2015. január 1-jétől egykulcsos. Nyugdíj kizárólag a nyugdíjkorhatár betöltése után jár (kivéve azokat a nőket,akik negyven évet ledolgoztak), az állam pedig garantálja, hogy a nyugdíjak megőrzik reálértéküket (Nsz)
 Ezt a támogatottságot a Fidesz is megirigyelhetné
” – hangzott el azMTA tegnapi rendkívüli közgyűlése után, ahol az intézethálózat karcsúsításáról döntöttek. Akutatóintézet-hálózat megújítását célzó előterjesztés ugyanis 74 százalékos támogatást kapott. Alényegi változás az, hogy a korábbi 38 kutatóintézetből és két kutatóközpontból álló hálózathelyett öt kutatóintézetből, valamint 10 kutatóközpontból álló struktúra jön létre. Az MTAelnöke,
Pálinkás József 
két héten belül nevezi ki az új kutatóközpontok főigazgatóit, akiknek megbízása legfeljebb egy évre szól, ezalatt választják ki nemzetközi pályázaton, szakértői zsűrisegítségével az új főigazgatókat (Nsz)
 Jelentős többséggel támogatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendkívüli közgyűlése a kutatóintézet-hálózat megújítását 
– hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján
Pálinkás József 
, az MTA elnöke, aki két héten belülkinevezi az új kutatóközpontok főigazgatóit. A magyar tudomány jelentősen több államitámogatással számolhat 2012-ben, mint az elmúlt években. A kutatóintézet-hálózat megújításátcélzó előterjesztés 74 százalékos támogatást szerzett, a többi dokumentumot pedig 85-86százalékos többséggel szavazták meg.
Pálinkás József 
történelmi jelentőségű döntésnek neveztea közgyűlés határozatát, amely biztosítja az MTA intézményrendszerének hatékony működését.Egy kutatóközponton belül ugyanis sokkal jobbak az intézmények együttműködési feltételei. Akorábbi 38 kutatóintézetből és 2 kutatóközpontból álló rendszer helyett öt kutatóintézetből,valamint 10 kutatóközpontból álló struktúra jön létre (MNO)
 Ezúttal elismerés Szerbiának – Nemcsak a nemzeti önfeladás,hanem a nemzeti érdekérvényesítés dátuma is december 5-e  – Arehabilitációs törvény kapcsán nyilatkozott Budapesten NémethZsolt és Pásztor István – A külügyi államtitkár elismerését fejezteki Szerbiának, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és az összesmagyarországi parlamenti pártnak is.
Németh Zsolt
felhívta afigyelmet: a szerb rehabilitációs törvény olyan elemeket istartalmaz, amelyek a kollektív bűnösség elvének eltörlésén túl a kollektív bűnösség elvének áldozatul esettek gyorsított rehabilitációját is lehetővé teszik. „
 Ha Szerbia fontolóra vesz egy jelzést, amelyet egy szomszédja ad le, ha elfogadja a javaslatainkat, az elismerést érdemel. Hahangot adtunk korábban a kritikánknak, akkor most elismerésünket is ki kell fejeznünk Szerbiairányába
” – emelte ki az államtitkár, aki szerint a tegnapi törvény elfogadásával Belgrádmegvetette az alapját annak, hogy Magyarország és Szerbia között olyan történelmi megbékélésifolyamat bontakozhasson ki, amelyre évek óta várnak a magyarok a határ mindkét oldalán(Magyar Szó)
Schmitt Pál
magyar köztársasági elnök adventiebéden látta vendégül a Kárpát-medence református püspökeit. A Sándor-palotában
Zán Fábián
 
Sándor
a Kárpátaljai Református Egyház,
Pap Géza
az Erdélyi Református Egyházkerület,
Csáti Szabó Lajos
a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház,
Csűry István
aKirályhágó-melléki Református Egyházkerület,
Csete Szemesi István
a Szerbiai Református

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->