Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
135Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
mOhOn Dimudahkan Segala uRusan - DOA

mOhOn Dimudahkan Segala uRusan - DOA

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 22,600|Likes:
Published by rudyikmi

More info:

Published by: rudyikmi on Oct 24, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/19/2014

pdf

text

original

 
Doa dan AdabDoa Mohon Dimudahkan Segala Urusan
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Iamendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (darikejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkauhukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkaubebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yangtak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilahkami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."(QS. Al Baqarah, 2 : 286)
اًدَشَر َنِْمأ ْم َل ئّيَهَو ةَْحَر َكْنُدل ْم َتاء َبَر
"Wahai Tuhan kami berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dansempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami(ini)". (Q.S. Al-kahfi : 10)
15.
Doa Dimudahkan Segala Urusan
 Allaahumma innii as-aluka tamaaman ni'mati fil asy-yaa'I kullihaa wasy syukra laka'alayhaa hattaa tardhaa wa ba'dar ridhaa, wal khiyarata fii jamii'I maa yakuunu fiihilkhiyaratu wa bijamii'I masyuuril umuuri kullihaa laa bima'suurihaa yaa kariimu.
 
Artinya : Ya Allah, aku mohonkan pada-Mu kesempurnaan ni'mat pada segala perkara danmensyukuri-Mu atasnya, sehingga Engkau ridha dan sesudah ridha itu lalu aku mohonkanpula kepada-Mu untuk memilih segala apa yang boleh dipilih dan dengan segalakemudahannya, bukan yang sulit lagi sukar dikerjakannya. Wahai Tuhan Yang Maha Mulia.
 
Links:
http://orido.wordpress.com1
 
Doa dan Adab
Do'a Mohon diberi Kemudahan
Artinya: "Ya Tuhan kami, berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dansempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami ini." (QS. Al-Kahfi: 10).Penjelasan:Doa diatas baik sekali dibaca oleh para pejuang muda yang menegakkan agamaAllah agar mendapatkan keberhasilan dan kesuksesan. Karena doa tersebutadalah doa yang dibaca pemuda Ashh
b al-Kahfi, yakni sekelompok pemudayang beriman kepada Allah Swt. hingga mendapatkan petunjuk yang sempurnadari sisi-Nya. Doa ini dibaca oleh mereka ketika akan masuk gua sebagaipersembunyiannya untuk menyelamatkan agama yang hak, agama yang merekapegangi dari fitnah-fitnah dan orang-orang zhalim. Dan Allah Swt. mengabulkandoa mereka Kisah Ashh
bu al-Kahfi dapat dibaca dalam Surah Al-Kahfi dariayat 9-26.http://orido.wordpress.com2
 
Doa dan Adab
Doa beri kekuatan hadapi kesukaran
APABILA berada dalam keadaan terdesak atau kesedihan, manusia selalunyamudah sedar dan ketika itulah mereka berpaling untuk memohon pertolonganserta ihsan Allah SWT.Perkara itu dijelaskan Allah melalui firman-Nya bermaksud: “Apabila manusiaditimpa kemelaratan, manusia berdoa kepada Tuhannya dalam keadaanbersungguh-sungguh kembali kepada-Nya. Kemudian apabila diberi ruangmengecapi rahmat daripada-Nya, tiba-tiba satu golongan dikalangan merekamenyekutukan Tuhan.” (Surah al-Rum, ayat 33)Doa adalah ibadat dan tanda pengabdian diri kepada Allah kerana memohonkepada-Nya membuktikan pengiktirafan bahawa hanya Allah yang MahaBerkuasa memenuhi segala hajat manusia.Amalan berdoa disuruh Allah dalam firman bermaksud: “Berdoalah kamukepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnyaorang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepada-Ku, akanmasuk neraka Jahanam dalam keadaan hina.” (Surah Ghafir, ayat 60)Doa juga boleh menjadi kekuatan seterusnya mendatangkan kemudahan kepadaumat Islam untuk berhadapan dengan kesukaran seperti sabda Rasulullah SAWbermaksud: “Doa itu senjata orang mukmin.”Kita digalakkan meminta apa saja kepada Allah dengan bahasa yang mudah,namun perlu menunjukkan kesungguhan melalui usaha mencari ayat doa yangsesuai memenuhi kehendak hajat yang ingin disampaikan kepada-Nya.Sebenarnya kualiti doa itu dipengaruhi kaedah doa, kesungguhan sertakeikhlasan orang yang mengucapkannya. Sebaik-baik doa disertakan dengankesungguhan kita memastikan hajat dipinta dimakbulkan Allah.Doa akan dimustajabkan Allah apabila menepati waktunya, adabnya sertaberpandukan kepada munajat nabi, rasul dan golongan solihin.
Jumat, 19 Mei 2006
Klinik MQ 
Istidjraj
Assalamu’alaikum wr wb,
Aa Gym yang dirahmati Allah, ada satu hal yang membuat saya bertanya-tanya. Ada orang yangjarang ibadah, namun urusannya selalu dimudahkan Allah. Sedangkan ada orang yang taat,namun hidupnya selalu susah. Doa yang ia panjatkan sekan sulit sekali dikabulkan. Saya yakinAllah tidak akan menzalimi hamba-Nya. Namun, apa sebenarnya hikmah di balik semua ini.Mohon penjelasannya.
Syukran
.
http://orido.wordpress.com3

Activity (135)

You've already reviewed this. Edit your review.
Amelya Ar liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Dyn Hamzah liked this
Sisil Manizz liked this
Rizqiyah Sakinah liked this
Hazlyn Hadif Yunus liked this
Yanni Liang liked this
Claudia Sheila Monica liked this
Nik Mohd Norrul Zaman liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->