Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
47Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ekonomi - pyetje

Ekonomi - pyetje

Ratings: (0)|Views: 6,432 |Likes:
Published by Ilir Shaqiri

More info:

Published by: Ilir Shaqiri on Dec 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2014

pdf

text

original

 
RRADHESIA DHE ZGJEDHJA
Rrallesia-eshte parim fundamental ekonomik qe nenkupton se te mirat ekonomike gjitheheremungoje me kerkesat e konsumatoreve.Zgjedhja-proces i seleksionimit alternative te mundeshme poashtu eshte seleksionim i mundesive tekufizuara.
…………………………………………………………………………………………………………………………RESURSET
Resurset- shpenzimet e bera per prodhimin e te mireve dhe sherbimeve ekonomike .Ndahen :1.resurset natyrore2.resurset materiale3.resurset punuese4.resurset ndermarrese
…………………………………………………………………………………………………………………………
Resurset e ralla- nevojat dhe kerkesat njerezore nuk mund te plotesohen gjithmone ne tersi pasi qeresurset prodhuese jane te kufizuara.Resurset prodhuese-jane inputet dhe ndahen ne kater kategori kryesore : toka , puna , kapitali dhendermarresia.
…………………………………………………………………………………………………………………………NDARJA E EKONOMISE
Ekonomia ndahet ne : mikro , makro , mezo , mega dhe ekonomia e re.Mikroekonomia – eshte fushe e vecante eshkences ekonomike qe studion sjelljet dhe qendrimetindividuale te disa komponenteve te shoqerise qe jane : sectoret prodhues , firmat dhe amviserite.
…………………………………………………………………………………………………………………………Makroekonomia
– studione funksionimin e ekonomise kombtare si nje teresi. Terminmakroekonomia per here te pare e ka perdorure Ragnar Frisch ne vitin 1933Makroekonomia merret me studimin e asaj se si ne kuader te nje ekonomie kombetar studionproblemet e inflacioit , devalvimit , stagflacionit , papunsis etj.
…………………………………………………………………………………………………………………………Mezoekonomia
– eshte fushe e veqante e shkences ekonomike e cila studion nivelet e ndermjetmeqe gjenden ne mes njesis atomike te mikroekonomis dhe teresis makroekonomike. Objekti i studimitte mezoekonomise eshte qe te studioje : deget , sectort etj.
…………………………………………………………………………………………………………………………Megaekonomia
– fusha e shkences ekonomike qe studion fusheveprimin e korporatavemultinacionale .
…………………………………………………………………………………………………………………………Ekonomia e Re
(e-ekonomia) - apo si quhet ndryshe edhe ekonomia informative jane terme perproduktet e reja sherbimet dhe tregjet qe jane te nderlidhura me perdorimin e kompjuterve ,komunikimeve mobile e posaqerishte te internetit e qe japin nje shtytje te posaqme zhvillimitekonomike.
…………………………………………………………………………………………………………………………FUNKSIONET E SHKENCES EKONOMIKE
Funksionet e shkences ekonomike jane :1. NJOHESE2. PRAKTIKE3. METODOLOGJIKE
…………………………………………………………………………………………………………………………SHKOLLA MERKANTILISTE.
Perfaqesuesit :Ne France : antoan monkretjenNe Itali : antonio Sera dheNe Angli : Tomas Man
…………………………………………………………………………………………………………………………SHKOLLA FIZIOKRATE
Perfaqesuesit :1. Fransoa Kene
…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA KLASIKE
Perfaqesuesit :1. Adam Smith2. David Rikardo3. Zhan Batist sej4. Robert Maithus
…………………………………………………………………………………………………………………………
 
EKONOMIA MARKSISTE
Perfaqesuesit :1. Karl Marksi2. Fridrih Engelsi
3. Vladimir Iliq Leninit…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMI NEOKLASIKE
Perfaqesuesit :1. Alfred Marshall2. Klark3. Pereto etjPerfaqesuesi me i njohure eshte : Jozef Shumpeter .
…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA KEJNZIANE
Perfaesuesit :1. Xhon Majnard Keines
…………………………………………………………………………………………………………………………NEOLIBERALIZMI DHE KRITIKAT
Perfaqesuesit :1.Friedrich August von Hayek2.Milton Fridman.
…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA MODERNE
Perfaqesuesit :1.Xhon Keneth Galbrajt2.Paul Samuelson3.Joan Robinson4.Terli Mings etj.
…………………………………………………………………………………………………………………………EKON... INSTITUCIONALE
Perfaqesuesit :1.Ronald Coase
…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA POZITIVE
Studione se cfare eshte ? ne ceshtjet ekonomike.
…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA NORMATIVE
Studione se cfare do te jete ?ne ceshtjet ekonomike.
…………………………………………………………………………………………………………………………AKTIVITETET EKONOMIKE
Ndahen :1.Prodhimi2.Shperndarja3.Kembimi4.Konsumi
…………………………………………………………………………………………………………………………SUBJEKTETE E EKONOMIKE
Ndahen :1.Amvisertite – kane karaktere SHPENZUES2.Firmat3.Shteti
…………………………………………………………………………………………………………………………INSTITUCIONET EKONOMIKE
Ndahen :1.Planifikimi2.Prona3.TreguInstitucioni me i rendesishem eshte PRONA .
…………………………………………………………………………………………………………………………
 
PROBLEMET PARESORE TEEKONOMISE SE TREGUT
Ndahen :1. Cka te prodhohet2. Si te prodhohet3. Per ke te prodhohet
…………………………………………………………………………………………………………………………LLOJET E EKONOMISE SE TREGUT
 Jane :1.anglosakson2.aziatiko-lindor –japonez3.kontinental (gjerman)
…………………………………………………………………………………………………………………………ANALIZA EKONOMIKE E KRIMIT
Nje kohe te gjate analiza e kriminalitetit respektivishte shkelja e ligjit ishte e rezervuar per shkencat juridike dhe per disa shkenca jo ekonomike sic jane : sociologjia e ne disa raste me te renda edhepsikologjia ,Becery ne vepren e tij “krimi dhe denimi” me aneksin “analiza ekonomike” theksone se krimineletsillen ne menyre plotesishte rasionale dhe se motivimi i tyre i pergjithshem nuk dallon shume ngamotivi i idivideve te tjera .
…………………………………………………………………………………………………………………………
Dhuntia e vecante qe disa njerz e kane per te organizuar burimet s tokes te punes dhe te kapitalitper te prodhuare te mira materiale duke kerkuar mundesi te reja biznesi dhe zhvilluar menyra tereja te kryerjes se pune quhet
NDERMARRESI .…………………………………………………………………………………………………………………………DEVIDENTE
E ardhura nga kaptali i avancuar ne kapitalin industrial quhet EVIDENTA.
…………………………………………………………………………………………………………………………SI NDAHET PRONA
Ndahet :
Prona shteterore
– dmth pronen e menaxhojne shteti permes organeve ;
Prona individuale
–eshte pron qe shteti nuk mund te konfiskoje.
…………………………………………………………………………………………………………………………SI NDAHET TREGU
Ndahet :1.Tregun lokal2.Tregun nderkombetar3.Tregun me pakice4.Tregun me shumice
…………………………………………………………………………………………………………………………KUSHE E QEVERISE TREGUN
KonsumatoretPlanifikimi dhe direktivat ekonomike jane karakteristike e sistemit ekonomike KOMANDUES
…………………………………………………………………………………………………………………………
Mallrat dhe sherbimet qe shfrutezohen nha ana e firmave (kompanive) ne proceset e prodhimit(toka , puna , kapitali )quhet
INPUT…………………………………………………………………………………………………………………………Vepra kapirale e Xhon Majnard Kejns ishte :
- Teoria e pergjithshme e punesimit , inyeresit dhe parase.
…………………………………………………………………………………………………………………………
Revolcioni industrial ne shek e XVII eshte paraqitur ne :- Angli dhe France
…………………………………………………………………………………………………………………………TRI DEMENZIONET E EKONOMISEKONKURRENCA
-eshte nje dimension qe veprone ne menyre horizontale dhe nenkuptone ofertendhe kerkesen ne mekanizmin e tregut.
…………………………………………………………………………………………………………………………
Llojet e konkurrences jane :1.Konkurrenca e kufizuare ;2.Plotesishte e lire dhe3.Plotesishte e kufizuare.
…………………………………………………………………………………………………………………………KOMANDA
–eshte dimension klasore sepse ekziston klasa e larte qe komandon dhe klasa e uleta e

Activity (47)

You've already reviewed this. Edit your review.
venhare liked this
Salih Krasniqi liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Kosovar Berisha liked this
Musli Haqifi liked this
Musli Haqifi liked this
Mergim Kameri liked this
Leonora Bajrami liked this
Besfort Krrekaj liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->