Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ElementeProiectScris

ElementeProiectScris

Ratings: (0)|Views: 1|Likes:
Published by Claudiu Dunga

More info:

Published by: Claudiu Dunga on Dec 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/25/2011

pdf

text

original

 
Cele 15 elementele ale unui proiect de succes
 Finantarea reprezinta in prezent forma cea mai uzitata pentru obtinerea fondurilor necesarederularii proiectelor, atat pentru organizatiile non guvernamentale cat si pentru anumite institutiisau companii. Insa redactarea acestor proiecte, oricat de usoara si la indemana ar parea,presupune o munca laborioasa bazata mai intai de toate pe motivatie si spirit de echipa. Piata finantatorilor s-a imbogatit considerabil in ultimii ani, problema fiind deci nu lipsa surselor de finantare ci fezabilitatea proiectelor, concordanta acestora cu metodologia stabilita definantatori si elementele obligatorii pe care fiecare proiect trebuie sa le contina. Fondurile post aderare cunoscute si sub denumirea de fonduri structurale, pot fi accesateincepand chiar din toamna anului 2007, pentru anumite domenii de interventii. De asemenea,stim ca orice proiect trebuie sa contina un ciclu de etape absoult necesare asigurarii buneiimplementari a acestuia. Stim bine ca anumite proiecte obtin finantare, dar din pacate exista siproiecte care obtin un punctaj mult prea mic pentru a fi aprobate. Si atunci se naste intrebarea: de ce anumite proiecte intra in categoria proiectelor de succesiar altele reprezinta un adevarat esec? Solutia este foarte simpla si la indemana oricui insapresupune anumite resurse si totodata cunoasterea celor 15 elemente ale unui proiect desucces. Asftel, daca elementele detaliate mai jos vor fi incluse in proiectele dumneavoastraulterioare, aveti certitudinea ca sunteti pe calea cea buna. Aceste elemente sunt: 
1.Identificarea problemei
sau a situatiei ce se doreste a fi ameliorata/solutionata.Problema trebuie sa afecteze un grup tinta, bine determinat ca timp si spatiu. Trebuie saexiste anumite cauze care o genereaza si sa identificati aceste cauze. De asemenea,trebuie sa fiti atenti la formularea enuntului problemei, pentru ca va va ajuta in definireaulterioara a scopului si obiectivelor proiectului. Exemplu: cresterea ingrijoratoare aabandonului scolar in randul elevilor din comuna X. 
2.Identificarea grupului tinta si a beneficiarilor proiectului.
Grupul tinta este formatdin grupul de persoane care sunt afectate de problema pe care doriti sa o solutionati.Beneficiarii proiectului sunt numai acele persoane care vor beneficia in mod directde rezultatele proiectului, “se vor bucura de roadele proiectului”. Aceasta distinctietrebuie realizata deoarece identificam o problema care afecteaza un grup tinta, insa unproiect nu dispune de reurse financiare si umane astfel incat sa livreze rezultate care sainteractioneze in mod direct cu toate aceste persoane. Numai o parte din grupul tinta vaintra in contact direct cu beneficiile generate de proiect. 
3.Scop bine definit, concis si concret
, care sa denote rezultatele ce doresc a fi atinsesi nu metodele prin care acestea vor fi atinse. Scopul proiectului este foarte importantdeoarece trebuie sa transmita finantatorului rezultatele proiectului si stadiul in care se vaafla problema dupa finalizarea proiectului. 
4.Obiective SMART
(specifice, masurabile, tangibile(de atins), realiste, incadrate in timp).Altfel spus, obiectivele trebuie sa poata fi masurate, sa poata fi evaluate. Altfel cum vetisti ca le-ati atins? 
 
5.O justificare solida a
necesitatii solutionarii sau dupa caz, a ameliorarii situatiei /
problemei
cu care se confrunta grupul tinta. In aceasta sectiune, trebuie sa aducetiargumente reale, de preferat folosirea statisticilor, care sa denote existenta problemei sia efectelor pe care aceasta le genereaza. Totodata, trebuie sa descrieti care va fi stadiulproblemei la finalizarea proiectului si mai ales cum vor influenta rezultatele proiectuluiviata beneficiarilor. 
6.
O buna
detaliere a activitatilor 
necesar a fi derulate pentru atingerea obiectivelor.Majoritatea finantatorilor solicita si realizarea unei diagrame Gantt, care nu face decat sava ajute in primul rand pe dumneavoastra la crearea unei imagini de ansamblu asupramomentelor in care se vor desfasura activitatile, asupra resurselor care sunt necesarederularii activitatilor cat si a dependentei resurselor de activitati si mai ales perioada incare acestea vor fi derulate. 
7.Descrierea detaliata si concreta a metodologiei proiectului.
In aceasta parte aproiectului trebuie sa descrieti in amanunt, care vor fi metodele de realizare a activitatilor proiectului. Spre exemplu, daca trebuie sa selectati un numar de tineri, trebuie sadescrieti metoda prin care ii veti selecta. Sau daca desfasurati traininguri sau seminarii,trebuie sa descrieti cum se vor derula acestea si pe ce tehnici se bazeaza.
8.Un buget realist
, care sa nu fie nici subestimat nici supraestimat. Cu alte cuvinte,trebuie sa faceti o mica cercetare a preturilor existente pe piata, pentru bunurile sauserviciile care sunt necesare derularii proiectului, pentru a nu avea suprize neplacute.Stim bine ca bugetul este partea cea mai sensibila pentru finantator, acesta acordandmaxima atentie fiecarei cheltuieli incluse in buget. Nu in ultimul rand, este necesar safaceti dovada unei contributii banesti proprii, pentru a dovedi finantatorului ca aveticapacitatea financiara de a derula proiectul. 
9.
Un
plan de evaluare si monitorizare
bine pus la punct, pentru a observa daca proiectulse desfasoara conform planului si pentru a vedea la final daca obiectivele au fost atinse. 
10.
O
strategie eficienta de promovare
a proiectului prin care sa demonstrati finantatoruluica exista transparenta si mai ales ca numele sau va fi cunoscut de catre beneficiari, dealtfel, aceasta conditie de promovare fiind singurul lucru pe care finantatorul il dorestedin relatia cu solicitantul. 
11.
O
strategie de control asupra potentialelor riscuri
ce pot afecta buna desfasurare aproiectului, prin care sa identificati toate riscurile ce pot interveni si sa elaborati modaliatide evitare a acestora. 
12.
Un
plan solid al sustenabilitatii proiectului
prin care trebuie sa demonstratifinantatorului ca proiectul dispune de capacitate manageriala, tehnica cat si financiara,de dezvoltare a acestuia si dupa finalizarea finantarii obtinute. 
13.
Un
plan eficient de diseminare a rezultatelor 
astfel incat ceea ce ati obtinut prinimplementarea proiectului, sa fie cunoscute la nivelul intregii comunitati. 
14.Parteneri care sa sprijine proiectul
fie financiar fie prin alte beneficii acordate. 
15.
O
echipa experimentata si devotata proiectului
, care sa asigure buna desfasurare aacestuia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->