Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Samenvatting GRAFICOM

Samenvatting GRAFICOM

Ratings:
(0)
|Views: 1,046|Likes:
Published by Niek Godfroid

More info:

Published by: Niek Godfroid on Dec 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/23/2013

pdf

text

original

 
 1
GRAFISCHE COMMUNICATIE 
pg 14-16 (stijlcirkels)
Deze bekijk je het beste in je boek aangezien het cirkels met afbeeldingen zijn, de illustratiecirkel zal je nog wel herkennen uit het eerste jaar. Verder zou er op Dilheas nog een powerpoint (Typo 3) overmoeten komen.
Pg 19 (Schema : bladspiegel-zetspiegel)
De begrippen tussen haakjes () gaan over tekst terwijl beeldveld over beelden gaat.Beeldveld (zetspiegel) = de ruimte ingenomen door het beeldBeeldomgeving (bladspiegel) = de ruimte rondom het beeld)Beeldinhoud (leesbaarheid) wat stelt het beeld voor ?Bekijkafstand (leesafstand)De ideale bekijkafstand = 2 maal de diagonaal van het oppervlak dat men bekijktFragmentarisch waarnemen = slechts een gedeelte van het beeld waarnemenaangezien je niet op de ideale bekijkafstand kijkt. Bv. doubléspread in magazine, affiche op straat, deeerste rij in de cinema. (begrip 1
ste
jaar)
Pg 21-22 (Fixatiepunten/oogfixatie-oogcamera/eyetracking Poynterinstituut)
Een optisch punt = beeld dat op de voorgrond treedt of gebracht is door de fotograaf en waar je jeaandacht naar vestigtFixatiepunten = een verzameling van optische punten doorheen een drukwerk (zie afbeelding p21)
Pg 33 (Postscript/RIP)
Hier staat een kort stukje tekst uit een kaderHet werk wordt doorgestuurd naar de Raster Image Processor (RIP) die de PostScript instructiesconverteert nar een bitmap-beeld in de resolutie van het geselecteerde afdruktoestel.Als er problemen zijn met de output komen zij meestal in dit stadium voor. Zich baserend op hetfoutbericht zal de bedienaar van de lasterbelichter proberen de oorzaak van het probleem op tesporen en het te verhelpen vooraleer opnieuw te belichten.
Uit wikipedia:
PostScript is een paginabeschrijvingstaal (page description language of PDL), oftewel eenprogrammeertaal om tekst en afbeeldingen op een apparaatonafhankelijke manier te beschrijven. Zozou een PostScript-bestand in principe door iedere laserprinter hetzelfde geprint moeten worden.
Uit de les:
Truetype = bv. een programma zoals Word, een tekstverwerker dusOpentype = alle systemen (dus postscript + truetype)
P38 Grafimedia of 3
3
 
P’s
 
of crossmediaschema
 
(staat niet in zijn “te kennen lijst” maar wel in zijn
slides, dit schema zeker bekijken in je boek dus)
Pg 39 (Typografie, het vormgeven van tekst)
Neem ook je slides typo 1 erbij
 
 2Taal (instrument waarmee wij kunnen denken,spreken en schrijven) krijgt vorm door tekst (brengtwoorden in een zichtbare orde en maakt ze verstaanbaar).De verschijningsvorm van tekst is het schrift dat zowel auditief (vast gelegde spraak) en visueel(geschreven woord, gedrukte pagina).Typografie = een hulpmiddel om een tekst en het schrift een beeldend karakter te geven dit zorgtdus voor leesbaarheid. Typografie wordt bepaald door het soort tekst. Een boek, krant, formulier of brochure,.. De vormgeving van de tekst bekrachtigt de inhoud of de boodschap van de tekst. Tekst isdaarom steeds beeld, het beeld steeds taal.In je slides en je boek vind je de definitie van typografie door Stanley Morison, moet je niet vanbuiten kunnen zeggen maar dit helpt je het begrip verstaan.
Desktop publishing
Vroeger werd de tekst op de
Mac
niet-proportioneel weergegeven. Alle letters hadden net zoals op
een schrijfmachine dezelfde ‘ruimte’ ter beschikking
en worden om die reden ook monospacegenoemd. Nu is er toch het proportionele schrift.Linotype gaf nog meer begeerde schatten aan het volk: populaire lettertypes als univers, futura, gill.Ze konden in postscriptformaat gekocht worden en linotype beloofde om op termijn de heleletterbibliotheek of typotheek beschikbaar te maken voor DTP.Met de komst van Adobe Illustrator kon ook het teken- en illustratiewerk op de computer gerichtworden.
DTP werd pas echt interessant toen men opgemaakt pagina’s complee
t met het bedrijfslogo konlaten uitdraaien
X-acto mesjes in de kast en vervangen door X-
press menu’s.
 
Kopij en kopijvoorbereiding
Het manuscript, dat door zetters en drukkers kopij wordt genoemd= basis van elk tereproduceren tekstdocument. Manuscriptvoorbereding dient zowel redactioneels alszettechnisch te gebeuren:Redactionele kopijvoorbereiding: zodanig voorbereiden van tekst- en beeldmateriaal, dat opbasis van instructies het verdere grafische verloop kan gebeuren. Soms moet manuscriptworden bijgeschaafd door redacteur, tekstschrijver of copywriter, in functie van bv. Beschikbarelay-outruimte.
 
 3
Soorten kopij
 
 
Handgeschreven kopijHet kunnen toevoegingen zijn aan getypte of geprinte kopij, correctie maar ook haastiggepende artikels voor wijk-
of dorpskranten, personeelskranten, …
Nadelen:-
 
Slecht leesbaar-
 
Dubbelzinnig-
 
Interpreteerbaar-
 
Alles moet overgetikt worden
 
Geprinte of gedrukte kopij= getikte kopijMen kan de tekst inscannen en nadien via Optical Character Recognition software terugomzetten in editeerbare tekst. Zonder OCR is de scan van een tekst een beeld, enbeelden zijn niet bewerkbaar als tekst.Bij het uitprinten is het belangrijk dat er een voldoende hoge resolutie is. Deze resolutiewordt uitgedrukt in het aantal beeldpunten per inch = dpi = dots per inch
De courante resolutie v laserprinter = 300
 –
1200 dpi
Met een laserprinter kan je in de plaats van papier ook film verwerken. Zo zie je bijkleinere drukkerijen de tendens onstaat om documenten rechtstreeks af te drukken opeen kalk met een 800 dpi lasterprinter. De film hoeft niet belicht te worden, want deteksten op de kalk kunnen direct op een drukplaats gekopieerd worden. Dit is slechtsvoor eenvoudig tekst- en labeurwerk.
De courante resolutie laserbelichter = 2540
 –
3250 dpi
 De hoeveelheid afgedrukte punten per vierkante inch is het kwadraat van dpi. Een 300dotsprinter schrijft dus met een nauwkeurigheid van 90.000 puntjes per vierkante inch.
 
Digitale kopijDesktop publishing en het gebruik vd informatica voor tekstverwerking
digitale kopijEr zijn 2 mogelijkheden-
 
Op elektronische dragers plaatsen zoals cd-rom of dvd-
 
Via datatransmissie doorsturen zoals via e-mail of datalijn.Nadeel: weigert soms grotere bestandenVoordeel: brede verspreiding
Kopijberekening
Heel wat tekstverwerkingsprogramma’s op pc geven meteen het aantal tekens van de kopij a
an.deze omvangbereking is van belang als een tekstschrijver gebonden is aan redactionele
ruimtebeperking zoals aantal pagina’s of aantal tekens.
 Een typograaf, lay-outman, opmaker of vormgever bereiden de redactioneel voorbereide kopijtypografisch voor. Zij bepalen blad- en zetspiegel, zetbreedte, zetwijze,..Een redactioneel goed voorbereide kopij is kostenbesparend en bevordert deproductiesnelheid.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Misjel Vossen added this note
En toch onvoldoende? Hoe zou dat komen?

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->