Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Apunts definitiu Premsa

Apunts definitiu Premsa

Ratings: (0)|Views: 133|Likes:
Published by Nona Gomez Nadal

More info:

Published by: Nona Gomez Nadal on Dec 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2012

pdf

text

original

 
LLENGUATGE PERIODISME PREMSA
El periodisme persegueix la veritat de la informació. Quan els mitjansparlen de buscar la veritat, en el fons busquen un mètode per dir que juguen net.Al llarg del s.XX, els MdC, les institucions, organitzacions, tots hanbuscat la manera d’evadir-se del subjecte. Quan diem que laInformació ha de ser objectiva, el que volem dir es que s’ha d’evitarel subjecte. Peper definició els subjectes nos poden sersubjectius.
“Els fets són sagrats i les opinions són lliures”
No és possible ser objectiu i buscar la veritat. Això no existeix. Potsdir que busques la veritat, però només servirà com a indicador de lesteves bones intencions.
El més important és que la veritat és Inaccesible.
La idea de veritat atempta contra la mateixa idea del sentit de lescoses. Si entenem la naturalesa de la comunicació humana pelllenguatge del periodisme i del concepte de significat o de sentit, siho entenem d’aquesta manera, ens adonarem que la idea de veritatno ens porta enlloc.La paraula mentir inclou enganyar. Quan menteixes intentes fercreure a una altra persona que allò que dius és cert, però quan túsaps que és fals. Mentir vol dir enganyar dient coses que son falses. Tot i així en tot engany hi intervé la intenció.Per enganyar, però, no cal mentir. Ja que una persona pot enganyardient coses certes. És a dir.
Quan menteixes vol dir queenganyes. En canvi, pots enganyar sense mentir.
 
 
Sovint utilitzem dades certes com a forma d’acreditar la informacióquan en realitat estem enganyant igual. És possible enganyar ambinformació certa. La certesa de les dades forma part de l’estratègiade l’engany.Per tal de saber destriar entre informació i opinió es va crear unaclassificació dels gèneres periodístics:Informatius: Més informació, menys opinió i menys interpretacióInterpretatius: Més informació, més interpretació i menys opinióOpinió: Més informació, més interpretació i més opinióEl problema és que els subjectes, les persones, només poden sersubjectives, no tenen objectivitat.
La certesa de les dades només ens garanteix que les dadessón certes.
Realitat+Pensament
Llenguatge. El llenguatge inclou la llenguaperò va acomapnyat delements no verbals i delementsparal·lingüístics (to, timbre…)La clau per entendre com funciona la comunicació és saber que hi haun doble estrat:Aquesta doble via, és diferenciar allò que és
explícit
i allò que és
implícit
. Aquesta idea és fonamental.L’explícit i l’implícit van sempre junts. L’implícit costa de detectar inomés ho podem fer via interpretacions.El que diem obertament i allò que donem a entendre són cosesdiferents. Podem dir les coses obertament o bé donar-les a entendre.
 
Ens ajuda a distingir allò explícit d’allò implícit el context en què diemles coses. Tot el llenguatge és irònic en la mesura que tot elllenguatge té aquesta doble via de l’implícit i l’explicit.Ex: Si jo comunico tinc dues opcions: dir les coses obertament o bédonar-les a entendre.Però com sap el receptor què vull dir exactament? Doncs depèn de lanostra relació, del context en què ens comuniquem…Els perioidstes fem d’intermediaris entre el que passa al món i lespersones. Sóm interprets de la realitat.Si com a periodistes entrevistem a algú i ens diu una cosa, perònosaltres hem interpetat que n’ha dit una altra, què fem?
Podem dir que ha dit o fet tal cosa però que ha donat aentendre l’altre cosa.
Podem dir que ha dit tal cosa però que l’ha dit en un contextdeterminat. Convidem als lectors a fer ells mateixos la sevapropia interpretació.
Podem dir que ha dit tal cosa però diem que nosaltres heminterpretat allò de tal manera i diem als lectors la nostra pròpiainterpretació.Així que en contra de tots els postulats que diuen que els fets sónsagrats, hem de dir que la informació és un gènere de naturalesaargumental. La opinió és present a tots els articles, en alguns casos,pe, d’una manera explícita (articles d’opin) i en d’altres demanera implícita (quan interpretem un fet per explicar-lo als lectors)És molt important la idea de que no hi ha text for a de context. Quanel sentit és fruit de la interpretació, dóna lloc a divergències. Per tant,la idea de veritat queda anul·lada. Les interpretacions s’han defonamentar, perquè
La informació és un gènere periodístic denaturalesa argumental.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->