Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
95Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
STPM PA2 (Sbh)

STPM PA2 (Sbh)

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 3,581|Likes:
Published by SimPor

More info:

Published by: SimPor on Nov 02, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2012

pdf

text

original

 
EXCEL 2 2008 SULIT*900/2
[Lihat sebelah
 *Kertas soalan ini SULIT sehingga peperiksaan kertas ini tamat.
SULIT*
 
JABATAN PELAJARAN SABAH
 
EXCEL 2
SIJIL TINGGI PERSEKOLAHAN MALAYSIA(STPM)
Arahan kepada calon:
 Jawab
enam
soalan. Pilih
satu
soalan daripada tiap-tiap Bahagian A, B, D, dan E dan
dua
soalan dalam Bahagian C.Gunakan lembaran kertas yang berlainan bagi tiap-tiap bahagian. Markah untuk tiap-tiap soalan diberikan dalam tanda kurung
[ ].
 
Kertas soalan ini terdiri daripada 09 halaman bercetak.
Jabatan Pelajaran Negeri Sabah
NOTA
 Bersama dengan kertas soalan ini anda harus menerima kertas graf. Jika tidak,sila minta daripada pengawas peperiksaan.
JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAHJABATANPELAJARANSABAH JABATANPELAJARANSABAH 
 
900/2STPM
PENGAJIAN AM
KERTAS2
 
( Tiga jam)
 
EXCEL 2: 2008 SULIT *900/2
[Lihat sebelah
 *Kertas soalan ini SULIT sehingga peperiksaan kertas ini tamat.
SULIT*
 2
Bahagian A
Pilih
satu
daripada tajuk-tajuk di bawah ini, dan tulis karangan yang panjangnya antara250 hingga 300 patah perkataan.
[ 25 ]1.
 
Pembangunan modal insan telah dicetuskan oleh Y.A.B Perdana Menteri, Dato SeriAbdullah Hj. Ahmad Badawi dalam Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK9) merupakanintipati penting dalam pembangunan negara. Oleh itu, penambahbaikan sistempendidikan merupakan salah satu langkah yang telah dijalankan oleh pihak kerajaanuntuk merealisasikan matlamat tersebut. Bincangkan.2. Kenaikan harga pelbagai jenis barangan secara drastik akhir-akhir ini menuntutkebijaksanaan pengguna dalam berbelanja. Pada masa yang sama, pihak kerajaanperlu mengambil langkah yang berkesan agar hak pengguna sentiasa terpelihara.Jelaskan.
Bahagian B
Pilih
satu
daripada tajuk-tajuk di bawah ini, dan tulis karangan yang panjangnya antara250 hingga 300 patah perkataan.
[ 25 ]3. Akuakultur menyumbangkan kira-kira 20 peratus daripada jumlah tangkapan ikan diMalaysia. Salah satu kepentingan akuakultur ialah membekalkan sumber protein.Sehubungan itu, pelbagai langkah perlu dijalankan untuk meningkatkan sektor ini.Jelaskan pernyataan di atas.4. Biodiversiti penting kepada semua hidupan yang ada di bumi ini. Justeru, pelbagaipendekatan yang proaktif perlu diambil untuk mengekalkan keseimbangannya.Bincangkan.
 
EXCEL 2: 2008 SULIT *900/2
[Lihat sebelah
 *Kertas soalan ini SULIT sehingga peperiksaan kertas ini tamat.
SULIT*
 3
 Bahagian C
 Jawab
 
dua
soalan dalam bahagian ini
 
. Pilih
 
satu
 
daripada soalan 5 (a)
atau
5 (b) dan
satu
 
daripada soalan 6 (a)
 atau
6 (b).
[ 20 ]5 (a) Kementerian Sumber Manusia akan mewujudkan portal khas jawatan kosonguntuk orang kurang upaya (OKU) bagi memudahkan golongan tersebut mencaripekerjaan yang bersesuaian dengan kelulusan dan kemahiran mereka.TimbalanMenterinya, Datuk Noraini Ahmad menyeru pihak-pihak berkenaan khususnya sektorswasta tampil membantu kerajaan dalam memberikan peluang-peluang pekerjaan kepadagolongan ini.
( Dipetik daripada Utusan Malaysia, 17 Mei 2008)
i. Apakah kepentingan portal khas jawatan kosong Orang Kurang Upaya (OKU)diwujudkan?ii. Dengan menggunakan tidak lebih daripada 50 patah perkataan, jelaskan langkah-langkah yang boleh dijalankan oleh pihak kerajaan untuk meningkatkansosioekonomi golongan Orang Kurang Upaya (OKU).
 Atau
(b) Sambutan Citrawarna Malaysia 2007 selama sebulan yang berakhir pada 22 Jun2007 menawarkan pelbagai persembahan kesenian dan kebudayaan kaum-kaum diMalaysia. Di setiap negeri, pelbagai persembahan kebudayaan dijalankan untuk menarik kedatangan pelancong dan menimbulkan semangat kebanggaan dan patriotik dalamkalangan masyarakat tentang kekayaan budaya bangsa.
(Dipetik dan diubahsuai daripada Berita Harian, 15 Jun 2007)
i. Mengapakah sambutan Citrawarna Malaysia 2007 diadakan?ii. Dengan menggunakan tidak lebih daripada 50 patah perkataan, jelaskan kepentingansambutan Citrawarna Malaysia kepada negara.

Activity (95)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Tee Zhe Leng liked this
Cahaya Hidayah Gani liked this
Hasnah Bt Abu Nawi liked this
Guru Nathan liked this
Albert12346 liked this
Sin Yee liked this
Muhammad Anuar liked this
Yee Teng Rainie liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->