Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Fuzarioza Spicelor de Grau

Fuzarioza Spicelor de Grau

Ratings: (0)|Views: 391|Likes:
Published by Bia Stanca

More info:

Published by: Bia Stanca on Jan 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/10/2014

pdf

text

original

 
 
UNIVERSITATEA DIN ORADEAFACULTATEA DE PROTECIA MEDIULUI
Student:STANCA BIANCA
Specializarea: C.E.P.A. IV
 
 FUZARIOZA LA GRÂU 
 
 
 2
CUPRINS
I.
 
Introducere...............................................................................pag. 3II.
 
Fuzarioza spicelor de grau..........................................................pag .4Simptomele bolii.................................................................pag. 4Agentul patogen..................................................................pag. 4Ciclul bolii............................................................................pag. 5Prevenirea si combaterea bolii............................................pag. 6III.
 
Fuzarioza radacinilor, coletului si plantulelor de grau..................pag.6Simptomele bolii.............................................................pag.6Agentul patogen..............................................................pag.7Ciclul bolii........................................................................pag.7Prevenirea si combaterea bolii........................................pag.7IV.
 
Bibliografie.................................................................................pag.8
 
 3
I.
 
Introducere
Fuzarioza esteuna dintre cele mai rspandite pgubitoare boli la cereale, cauzând înzonele favorabile pierderi de 10-20% din producie. Boala apare cu intensitate mare i în aranoastr reprezentând o problem deosebit în producerea de smân sntoas.Adevarate epifitii cu aceast fuzariozau fost înregistrate în anii 1970 si 1975, înmulte zone de cultur a grâului frecvenaatacului ridicându-se la 65-80%, urmat de oputernic itvire a boabelor.
 
Atacul se manifest diferit, în funcie defaza de vegetaie a grâului. Plantutele bolnavese înglbenesc, se rsucesc si putrezesc înaintede rsrire, simptom frecvent când se folosescsemine infectate la semnat. Ca urmare,culturile de grâu sunt rare, cu goluri multe idau producii mici. În faza de înfrire plantelesunt infectate la rdacin sau la colet datoritamiceliului sau organelor de rezistenta aleciupercilor aflate in sol sau pe resturile decereale din anul precedent. Când atacul aparemai târziu, aceasta se înnegrete la primulinternod. Plantele bolnave se dezvolta slab,formand spice deseori mici si sterile.
Simptome de fusarioza
 
grâului (
Fusarium graminearum
)
 
Forma cea mai gravaa bolii apare dupa inspicare (mai-iunie) pe spicecare raman maimici decat cele sanatoase si se albesc treptat. Initial atacul este limitat la spiculete izolate darin conditii favorabile cuprinde intregul spic; acelasi lucru se intampla in cazul infectiilortimpurii. Pe timp umed si cald toate componentele spicului se acopera cu un invelis miceliande culoare alba-roz pe care se formeaza fructificatiile asexuate ale ciuperci i(sporodochii) subforma unor pernite roz portocalii.Boabele provenite din spice puternic atacate sunt mici, zbarcite, albicioase cenusii,sau roz, mate, usoare cu facultatea germinativa si puterea de strabatere foarte scazute. Princontact, boabele sanatoase pot fi contaminate in timpul recoltarii.Speciile de Fusarium care produc fuzarioza spicelor de grau ataca si celelalte organeale plantei iar pana in prezent nu se cunosc soiuri rezistente la fuzarioza.
 
Gravitatea atacului este marita de reactia acida a solului, de umiditatea intre 30-40 %.In solurile alcaline dezvoltarea ciupercii este Impiedicata mai ales daca temperaturile suntsub 10 grade C sau peste 28 grade C. Umiditatea atmosferica ridicata si temperaturile de 20-26 grade C favorizeaza atacul fuzariozei pe spice si in acest caz, pierderile pot fi foarte mari.Excesul de azot este un factor favorizant al aparitiei bolii.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->