Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
35Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Novel 6.20

Novel 6.20

Ratings: (0)|Views: 7,454|Likes:
Published by jessie_blue36

More info:

Published by: jessie_blue36 on Jan 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2014

pdf

text

original

 
Novel 6.20- Tema dan Persoalan
 Nota daripada BPKTemaNovel ini membawa tema perjuangan golongan muda dalam menentang anasir-anasir barat yangmempengaruhi jiwa mereka. Perjuangan ini diwakili oleh Sukma, Rafiq dan Teja yang berusaha gigihuntuk menyelamatkan golongan remaja (pelajar sekolah menengah dan universiti) daripada terus hanyutdengan pengaruh pemikiran barat yang menuntut kebebasan hidup seperti menganggotai kumpulanµblack metal¶ yang telah dilakukan oleh Jerry.Terdapat beberapa persoalan dipaparkan dalam novel ini, antaranya;i. Kasih sayang ibu bapa terhadap anak-anaknya.Contoh: Ibu Sukma berasa sangat bimbang apabila Sukma ingin berjumpa dengan tetamu-tetamu misteridi hadapan rumahnya pada jam 6:20 kerana baginya tindakan Sukma akan membawa bahaya kepadadirinya.ii. Konflik dalam keluarga.Persoalan ini dipaparkan melalui konflik yang berlaku antara ibu dengan Sukma. Ibu beranggapanSukma mengalami tekanan perasaan dan telah membelikannya sebuah buku untuk mengurangkanmasalahnya.iii. Tanggungjawab seorang sahabat.Contoh: Jerry sanggup membantu Sukma dengan memberitahu segala maklumat kelab WX2 walaupunJerry tahu bahawa nyawanya terancam.iv. Berani menegakkan kebenaranContoh: Sukma,Teja dan Rafi berusaha mencari lebih banyak bahan bukti dan maklumat berkaitan kelabWX2. Sukma sanggup pergi ke Kelab WX2 seorang diri untuk mengetahui keadaan sebenar kelabtersebut.v. Menunaikan ketaatan terhadap perintah Tuhan.Contoh: Tuan Haji Syaqir dan Sukma tidak lupa menunaikan solat walaupun mereka sibuk denganurusan masing-masing.vi. Prihatin terhadap masalah orang lain.Contoh: Tuan Haji Syaqir berusaha mengumpulkan dana bagi membiayai pembedahan jantung danmerawat penyakit kulit Ehsan.vii. Remaja yang mudah terpengaruh.Contoh: Iskandar, Jerry dan Reny menyertai kumpulan WX2 yang memperjuangkan kebebasan mutlakakibat dipengaruhi pemikiran barat.
 
 NILAI DAN PENGAJARANi. Nilai kasih sayangContoh: Ibu Sukma menghadiahkan Sukma sebuah buku kerana risau tentang diri Sukma yang dikatakanmengalami tekanan perasaan.ii. Nilai prihatinContoh: Tuan Haji Syaqir berjaya mengumpulkan dana bagi membiayai pembedahan jantung danrawatan kulit Ehsan.iii. Nilai setiakawanSukma dan Rafiq sanggup menghadapi bahaya untuk menyelamatkan rakan baik mereka iaitu Jerry danIskandar daripada terus dipengaruhi dengan pemikiran barat.iv. Nilai tanggungjawabContoh: Sukma masih lagi sempat mengikuti kuliah dan mengadakan perbincangan kumpulan walaupundia dibelenggui dengan pelbagai persoalan tetamu misteri.v. Nilai saling menghormatiContoh; Ibu Sukma menyuruhnya menyediakan minuman kepada kawan-kawan Sukma ketika merekaberkunjung ke rumahnya.vi. Nilai kejujuranContoh; Reny berterus-terang kepada Sukma bahawa dia mengenali Sukma daripada Iskandar danmempunyai hubungan yang lebih daripada seorang kawan dengan Iskandar.vii. Nilai pengorbananContoh: Jerry sanggup memberi maklumat kepada pihak polis walaupun nyawanya terancam.viii. Nilai patriotikContoh: Sukma dan Kak Ros saling membantu untuk membanteras ahli kumpulan WX2 yang akanmenggugat keamanan negara.ix. Nilai keimananContoh: Sukma dan Hj Syaqir taat menunaikan kewajipan solat sebagai umat Islam.x. Nilai kecintaanContoh: Sukma, Reny dan Kumpulan Waris Cinta melibatkan diri dalam seni tarian tradisi walaupunmereka merupakan golongan remaja.xi. Nilai kerjasamaContoh: Sukma, Rafiq, Iskandar, Jerry dan Kak Ros saling bekerjasama untuk membanteras ahlikumpulan WX2.
 
xii. Nilai rasionalContoh: Sukma berfikiran rasional walaupun Iskandar cuba mempengaruhinya tentang kegiatan KelabWX2.i. Kita hendaklah menghormati golongan yang lebih tua daripada kitaContoh: Sukma menghormati ibunya dengan tidak pergi menemui tetamu-tetamu misteri yang berkunjungke rumahnya apabila dia ditegah oleh ibunya kerana bimbang akan keselamatannya.ii. Kita tidak harus mudah terpengaruh oleh anasir luar Contoh: Sukma dan Rafiq mampu menangkis pengaruh pemikiran barat meskipun rakan-rakannyasendiri telah terlibat dengan kumpulan WX2.Contoh: Ibu bapa hendaklah memberi peluang kepada anak-anak membuat pilihan dalam kehidupanmerekaContoh: Ibu bapa Jerry seharusnya memberi peluang kepadanya untuk menentukan pilihan hidupnyatetapi mereka berhak untuk memberi panduan dan nasihat.iii. Seorang sahabat hendaklah mempunyai sikap setiakawanContoh: Sukma dan Rafiq sanggup menghadapi bahaya untuk menyelamatkan rakan baik mereka iaituJerry dan Iskandar daripada terus dipengaruhi dengan pemikiran barat.iv. Kita hendaklah mempunyai semangat patriotik terhadap tanah air sendiriContoh: Rafiq masih kekal dengan budaya dan cara hidup Melayu meskipun dia dibesarkan di luar negara.v. Kita mestilah bertanggungjawab melaksanakan amanahContoh; Tuan Haji Syaqir bertanggungjawab melaksanakan tugasnya sebagai pengerusi jawatankuasa dikampungnya.vi. Kita hendaklah menunaikan kewajipan sebagai umat IslamContoh: Haji Syaqir dan Sukma tidak culas menunaikan tanggungjawab mereka sebagai umat Islam.vii. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan cabaranContoh: Nenek dan Aim tabah menghadapi dugaan dengan menjual buah manggis untuk menyarakehidupan mereka berdua, selepas anaknya (ayah Aim) meninggal dunia, ditambah lagi ibu Aim yang larimeninggalkan dia dan Aim.viii. Rakyat hendaklah sanggup berkorban demi kedaulatan negaraContoh: Ibu Sukma sanggup berkorban nyawa untuk menyelamatkan golongan muda daripada terusterjerumus dalam pemikiran barat yang menggugat keamanan negara.

Activity (35)

You've already reviewed this. Edit your review.
yansengloke liked this
1 hundred reads
1 thousand reads
Syamimi Aisyah added this note
Teknik plot ?
Farah Liyana added this note
thanks tp gaya bahasa xde ke?
Auniey Syarafina added this note
Teknik ploT :(
Shantini Shan added this note
10q so much
Wong Woei Jiunn liked this
NoortasyaNabillaJusoh added this note
teknik plot xde ke ?
Afida Ariffin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->