Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Termeni Utili Paralizii Cerebrale - Carte Si Net

Termeni Utili Paralizii Cerebrale - Carte Si Net

Ratings: (0)|Views: 162 |Likes:
Published by iuliascribd
extras din Robanescu
extras din Robanescu

More info:

Published by: iuliascribd on Jan 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

 
TERMENI UTILI:
- paralizii cerebrale -
Anchiloza
este pierderea mobilitatii unei articulatii ca urmare a unui proces inflamator dedurata, unei imobilizari prelungite, unei fracturi intraarticulare sau unei interventii chirurgicale.Anchiloza se realizeaza prin tesut fibros sau punti osoase, care unesc suprafetele articulare aleoaselor, limitand, reducand sau suprimand complet miscarile la acest nivel.Cand este impiedicata utilizarea membrului, anchiloza este vicioasa si trebuie corectataortopedic sau chirurgical. http://articole.famouswhy.ro/ce_este_anchiloza__/#ixzz1WPGW1GT9
Ataxia
este o tulburare in coordonarea armonioasa a miscarilor si care se evidentiaza mai alescand bolnavul merge.Deosebim urmatoarele forme de ataxie:-
ataxie cerebeloasa
(determinata de leziuni ale creierului mic). Bolnavul merge nesigur cuoscilatii in toate sensurile, asa cum le vedem la omul beat;-
ataxie vestibulara
(determinata de leziuni ale aparatului vestibular). In timpul mersului, bolnavul deviaza sau cade pe o anumita parte;-
ataxie tabetica
(determinata de leziuni ale nervilor sau cailor nervoase care transmit la creier sensibilitatea profunda alcatuita din fibre nervoase care informeaza scoarta cerebrala, de pozitiadiferitelor parti ale corpului sau membrelor).Se caracterizeaza printr-un mers nesigur, cu lipsa miscarilor armonioase mai ales ale picioarelor.Este intalnit la tabes, dar si la alte boli neurologice; ataxie frontala prin leziuni (mai ales printumori) ale lobilor frontali.In cazul acestei ataxii frontale, mersul este nesigur sau imposibil. Constituie de fapt o pierdere(o uitare) a miscarilor care trebuie facute (este o apraxie).Tratamentul urmareste intai sa inlature cauza bolii; de asemenea, exercitiile fizice pot uneoricorecta aceasta tulburare. http://articole.famouswhy.ro/ce_este_ataxia/ 
Atetoza
= miscari lente, nestapanite rezultand din coordonarea inperfecta a activitatii muschilor,care sunt exacerbate in cursul miscarilor voluntare.Atetoza este o miscare involuntara localizata mai ales la maini si picioare. Este o miscareondulanta, serpuitoare, care daca se petrece la nivelul fetei, bolnavul pare ca se stramba continuu.Miscarea se accentueaza daca bolnavul este emotionat si dispare cand bolnavul doarme. Ea sedatoreaza unor leziuni care duc la distrugerea „neostriatului", un nucleu de celule nervoase dininteriorul encefalului, cu rol in controlul miscarilor.O encefalita, o tumora etc. pot duce la distrugerea sa si la aparitia atetozei. http://articole.famouswhy.ro/ce_este_atetoza/ 
 
 
Distonie
= posturi si miscari anormale, cu tonus dezordonat, privind trunchiul si adeseacaracterizate prin grade extreme de extensie si flexie in extremitati. 
Filogenetic
= Proces de dezvoltare a vieţii pe Pământ. 2) Ramură a biologiei care se ocupă custudiul acestui proces.
IMC
-
infirmitate motorie cerebrala
- a fost introdus de Tardieu pt a deosebi din grupul mareal paraliziilor spastice acele cazuri care au un intelect normal sau macar suficient, ceea ce creeazaalte posibilitati de reeducare si mai tarziu de inserare sociala. 
Ontogeneza
= Dezvoltare individuală a organismelor vegetale şi animale, care cuprinde toatetransformările organismului de la stadiul de embrion până la sfârşitul existenţei lui; ontogenie.
Paralizia spastica cerebrala infantila (PSCI)
= este, d.p.d.v. motor, tulburarea posturala si demiscare care tine de o leziune a sistemului nervos central, neevolutiva, si care se evidentiaza intimpul stadiilor precoce de dezvoltare ale creierului. 
<<
Se aduce tot mai mult in discutie contraargumentul ca in aceasta categorie de boli nu e vorbade o paralizie propriu-zisa. Asa cum spune Bobath "este vorba mai degraba de e xpresia unor modalitati anormale de postura si miscare", decat de o lipsa de functionare a unei activitatineuromusculare.
>>
 
Reacţia ascensor sau de cadere
- un copil ţinut în aer, vertical,susţinut de trunchi, dacă îlfacem să descindă brusc în jos, se constată că braţele lui se întind, iar degetele se desfac în evantai. 
Reflexul de aparare
- se manifesta atunci cand copilul asezat pe spate isi intoarce imediat capulintr-o parte, isi intinde in afara bratul si piciorul din aceeasi parte si indoaie la incheieturi bratul si piciorul de pe partea opusa. Acest tip de miscare dispare in jurul varstei de 6 - 7 luni. 
Reflexul de apucare fortata (grasp reflex)
- in momentul in care iti asezi degetul in palmamicutului, acesta va strange automat degetelele de la mana apucand puternic degetul intins. Aceastamiscare involuntara se va manifesta pana la varsta de 3 luni, fiind astfel inlocuita de miscarivoluntare de apucare a diferite obiecte.De la naştere până la 3-4 luni, copilul închide cu putere pumnul pe un obiect care este pus încontact cu tegumentele palmei. Orice încercare de a retrage obiectul, întăreşte agăţarea. Reflexul de
 
apucare forţată începe să dispară din luna 3–4, fiind înlocuit de mişcarea de apucare forţată,declanşată de stimuli exteroceptivi sau de vederea obiectului. Dacă obiectul este luat din mânacopilului, poate fi observată reacţia de magnet, care constă în urmărirea obiectului de către braţulacestuia.Absenţa reflexului de apucare forţată la naştere poate fi consecinţa unei leziuni de neuron motor  periferic (paralizie brahială, dacă absenţa este unilaterală) sau de neuron motor central, severă.Prezenţa lui peste vârsta de 4 luni reflectă eliberarea unor mecanisme tonigene cerebrale, cum poatefi observat în hidrocefalie, leziuni ale nucleilor striaţi. 
Reflexul Babinski (al degetelor de la picioare)
- la atingerea talpii bebelusului, acesta varidica imediat degetul mare, iar celelalte degete se vor desface asemenea unui evantai. Acestautomatism este prezent la bebelus pana la varsta de 1 an. 
Reflexul de cautare
- este prezent la atingerea usoara cu degetul sau sanul a obrazuluicopilului. Micutul se va intoarce in directia stimulului cu gura usor deschisa cautand sanul mamei.Reflexul de cautare se manifesta pana in jurul varstei de 4-5 luni. 
Reflexul de deglutiţie*
- urmează de obicei reflexului de supt. Prin supt se acumulează salivă înzona reflexogenă a faringelui. Prezenţa acesteia la acest nivel declanşează producerea reflexului dedeglutiţie, care se evidenţiază prin ascensionarea osului hioid. * Tulburările reflexelor de supt şi/sau deglutiţie sunt manifestări frecvente ale suferinţelor cerebrale severe, consecinţe ale hipoxiei sau traumatismului obstetrical. Persistenţa reflexului desupt după vârsta de 1 an indică de obicei o disfuncţie corticală. 
Reflexul de fixare pentru supt
- se examinează prin atingerea obrazului copilului cu un obiectmoale, răspunsul constând în deschiderea gurii şi întoarcerea bărbiei spre stimul. În prima lună deviaţă, răspunsul constă într-o întoarcere repetată a capului, cu oscilaţii laterale care descresc caamplitudine şi care se termină prin atingerea cu buzele a stimulului. După o lună, capul se întoarcedirect, dintr-o singură mişcare către sursa de stimulare. Reflexul de fixare pentru supt dispare lasfârşitul primului an de viaţă. 
Reflexul inotului
- daca bebelusul este pus in apa el va ridica capsorul astfel incat sa nu inghitaapa si isi va misca automat mainile si picioarele. Aceasta inseamna ca daca un copil este nascut inapa acesta nu se va ineca. Foarte multi medici recomanda reprize de inot ale copilului incepand dela varsta de 2 luni. Acest tip de reflex nu este recomandat a fi incercat acasa.
Reflexul Landau
- este o combinatie de reflexe de redresare si de reflexe tonice cervicale. Incazul in care copilul este ridicat din pozitia pronatie cu o mana sub torace sau abdomen, el isi vaextinde coloana si isi va ridica extremitatea cefalica. Concomitent, se produce extensia membrelor 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->