Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sudnji Dan i Njegovi Predznaci... (05.Dio)

Sudnji Dan i Njegovi Predznaci... (05.Dio)

Ratings: (0)|Views: 5|Likes:
Published by Sead Jasavic

More info:

Published by: Sead Jasavic on Jan 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/03/2013

pdf

text

original

 
Sudnji Dan i njegovi predznaci... (05.dio)
 Allah dž.š., kaže:
 „I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srcado grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.“ (el-Mu'umin, 18.)Poslanstvo Muhammeda s.a.w.s..
Poslanik s.a.w.s., nas je obavijestio da je njegovo poslanstvo jasandokaz blizine nastupa Sudnjega Dana, te da je on Poslanik SudnjegaDana.Sehl r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao:
 „Poslan sam aizmeđu mene i Sudnjega Dana je koliko između ova dva prsta – pa ispruži kažiprst i srednji prst.“
(Buharija, Muslim)Kajs b. Ebi Hazim prenosi od Ebu Džubejre da je Poslanik s.a.w.s.,rekao:
 „Poslan sam kao „nesmul-sa'ah“ tj. kao blagi povjetarac  pred olujom ili kao Poslanik zadnje generacije čovječanstva!“
(el-Dolabi, 1/23.)Dakle, prvi od predznaka kijametskoga časa jeste poslanstvo MustafeMuhammeda s.a.w.s., koji je ujedno i zadnji Božiji Poslanik poslijekojeg više neće biti poslanika. Nakon Muhammeda s.a.w.s., Sudnji Dan slijedi isto kao što kažiprst slijedi nakon srednjeg prsta, izmeđukojih nema više prstiju!Imam el-Kurtubi rhm., je rekao: „Muhammed s.a.w.s., je prvi nagovještaj Sudnjega Dana, i on je poslanik ahiriz-zemana; poslan je,a između njega i kijametskoga dana više neće biti poslanika!“ (el-Tezkira, str.626.) Allah dž.š., je rekao:
 „Muhammed nije roditelj nijednom od vašihljudi, nego je Allahov Poslanik i posljednji vjerovjesnik, a Allah sve dobro zna!“
(el-Ahzab, 40.)Poslanstvo Muhammeda s.a.w.s., je posljednja šansa spasa za cijeločovječanstvo u i skorijeg nastupa Sudnjega Dana. Muhammes.a.w.s., nam je dat kao očiti primjer i urnek po kojem moramo krojiti stil našega života. Poslanstvo Muhammeda s.a.w.s., izaziva tektonske poremećaje u tadašnjoj mračnoj džahilijetskoj slici čovječanstva, kadadolazi do javljanja nura i svjetlosti koje po zadnji put obasjava mračna
 
srca, umove i duše, mračnjaštvo sela i gradova. Oni koji se zaputestazom i stopama Muhammeda s.a.w.s., biće speni strahotaSudnjega Dana, dok oni koji ne krenu njegovim putem – preživljavaćestrahote i na ovom i na budućem svijetu!
Smrt posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda s.a.w.s.
Smrt Muhammeda s.a.w.s., je također jedan od nagovjtajaSudnjega Dana. Avf b. Malik r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s.,rekao:
 „Računaj da će se desiti šest stvari pred nastupSudnjega Dana: moja smrt, oslobođenje Jerusalima (Bejtul-Makdis), i kuga od koje će se umirati isto onako kako pomor  zna pogoditi brave. Nakon toga će se pare i bogatstvo raširiti toliko da će se čovjeku davati 100 dinara-zlatnika, a on će se zbog toga naljutiti! Zatim slijedi fitna i ratovi koji neće poštedjeti ni jednu arapsku kuću, nakon čega slijedi hudna i  primirje koje će se uspostaviti između vas i Benil-Asfera (tj.vizantinaca, kršćana, bijelaca), kojeg će oni kasnije prekršiti, pa će vam doći sa vojskom od 80 bajraka, ispod svakog od tihbajraka će imati po 12 hiljada vojnika!
(Sahihul-Buhari,br.3176.)Smrt Muhammeda s.a.w.s., je bio najveći musibet koji je mogao snaći muslimane kao ummet ali i cijelo čovjanstvo. Kada je Poslanik s.a.w.s., preselio na bolji svijet ashabi su ostali zahajranjeni, zatečeni, a mnogi od njih su se na trenutke gubili!Enes b. Malik r.a., je rekao:
 „Sve se osvijetlilo onoga dana kada jeMuhammed s.a.w.s., došao u Medinu, dok je sve potamnilo od onog dana kada je Poslanik s.a.w.s., umro. Nijesmo kako trebani prašinu s naših ruku otresli, od ukopa Muhammeda s.a.w.s.,a srca su nam se odmah počela mjenjati!“
(Tirmizi)Smrću Poslanika s.a.w.s., se nije prekinuo samo njegov život već sesmrću Poslanika s.a.w.s., prekida i Objava koja je redovno silazila saNebesa kako je to potvrdila Ummu Ejmen r.a., onda kada su joj EbuBekr i Omer r.a., otišli u posjetu nakon smrti Poslanika s.a.w.s.. kad su stigli kod nje, ona zaplaka, pa joj rekoše: Zašto plačeš? Ono što jekod Allaha je bolje za Njegova Poslanika! Ona reče:
 „Ne plačem zbogtoga što ne znam da je ono što je kod Allaha bolje za NjegovaPoslanika, već plačem zbog toga što se dostavljanje Objave sanebesa prekinulo. Ovim riječima ona natjera i njih dvojicu na plač, pa su i oni sa njom plakali!“
(Muslim)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->