Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Mediageschiedenis - Termen & Namen - Deel B - Hilmes ( Only Connect )

Mediageschiedenis - Termen & Namen - Deel B - Hilmes ( Only Connect )

Ratings:
(0)
|Views: 67|Likes:
Published by asefehe

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: asefehe on Jan 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2013

pdf

text

original

 
Termen & Namen - Deel B – Hilmes (Only Connect)
Onderdeel studie Media & Cultuur aan de UvA – Mediageschiedenis – Only Connect (Hilmes) 2011/2012
Copyright © Dropbox Media&Cultuur @ www.doublemindsproductions.com
 
Edit by Asefeh
1
Broadcasting licenses =
Onderdeel v/d Telecommunications Act (1996);License die door de overheid wordt toegekend aanomroepstations (zoals een radiostation) om een frequentievan het frequentiespectrum te mogen gebruiken voorbroadcasting.
Citizen radio =
Locale (vaak individuele) radiostations.Beheerd door burgers die (vaak) tegen de FCC waren.Ondanks risico boetes en straffen van FCC, bleven dezeindividuen doorgaan met hun eigen radio-omroepen.
 Affiliates
Een broadcaster die op lokaal niveau (een deel van ) het programma vaneen televisie- of radionetwerk uitzendt. Echter, de affiliate is niet in bezitvan een televisie- of radionetwerk, HET WERKT VOOR een O&OEen owned-and-operated station (O&O) is een broadcasting station dat inbezit is van een moederbedrijf. De FCC beheert en reguleert het aantalO&O-stations. O&O-stations in grote steden > Hebben affiliates om oplokaal niveau hun uitzendingen te broadcasten.
 Syndication =
De verkoop van rechten om radioshows en televisieshows uit tezenden aan meerdere individuele stations, zonder dat het dooreen 'broadcast network' heen gaat.Er zijn drie soorten van syndication 1.
first-run syndication
 
2. off-network syndication3. public broadcastingsyndication
 
Oligopoly =
Een marktvorm waarin de
market 
of 
industry 
wordt gedomineerddoor een relatief klein aantal verkopers (
oligopolists
). Omdat ermaar zo weinig verkopers zijn, zijn de verkopers in kwestie vaakbewust en op de hoogte van elkaars acties. In de meeste gevallenwerken deze samen met een strategische planning, wat vaak tot
collusion
leidt; het heimelijk plannen tussen 2 of meer personen om iets tedominerenConvergence = Het concept dat verschillende media geconvergeerd worden.Verschillende media-functies worden bijeen gevoegd in een enkelmedium. BV: Iphone, is niet alleen telefoon, maar laptop, nafi, ect,ect..Convergence is erg populair; voor de consument betekent ditmeerdere technologieën en functies, terwijl het minder ruimte inbeslag neemt. Voor de media conglomeraten betekent dit verderestrijd met de andere bedrijven om
market dominance
te behouden.
 David Sarnoff 
= Amerikaans zakenman van Russische afkomst.Oprichter van de National Broadcasting Company (NBC) enleidde gedurende het grootste gedeelte van zijn carrière deRadio Corporation of America (RCA)
Daytime serial / soap / prime-time soap / sitcom / hour length drama show;
Programma dat in een 'serial' format wordt gepresenteerd op televisie. Elkeaflevering eindigt met de geïmpliceerde belofte dat er nog een aflevering zalkomen (
cliffhanger, open narrative).
Aan het begin waren deze afleveringen eenkwartier van duur. Dit werd al gauw verlengd naar een half uur, vervolgens naareen uur om optimale efficiëntie van advertenties te bereiken.
 
Termen & Namen - Deel B – Hilmes (Only Connect)
Onderdeel studie Media & Cultuur aan de UvA – Mediageschiedenis – Only Connect (Hilmes) 2011/2012
Copyright © Dropbox Media&Cultuur @ www.doublemindsproductions.com
 
Edit by Asefeh
2
ENG =
Electronic news-gathering, erg brede term
Kan variëren van een individu die met een mobiele telefoon een filmpjeschiet om er een nieuwsverhaal van te maken, tot een hele televisie crewdie ergens ter plekke live een nieuwsomroep verhaal doetFRC & FCC =
Federal Radio Commission / Federal Communications Commission
FRC = Een door de overheid aangewezen commissie om hetradiogebruik in de VS te beheren en te reguleren vanaf haaroprichting in 1926 totdat haar plaats werd ingenomen door de FCC.FCC = Neemt FRC over in 1934;Commission act. De commissionersvan de FCC zijn veelal aangewezen door de president van de VS.
>> Het verschil tussen de RFC en de RCC is dat de RCC, behalve radio,ook televisie en alle telecommunicatie (via draad, kabel en satelliet) beheert/reguleert.Hugo Gernsback & Hiram Percy Maxim = Radiohackers, amateurradio.
In de periode 1906/1917 groeide het aantal amateur-radio organisaties explosief. Men kan deze tweemannen zien als de 'hackers' zoals we die vandaag dedag kennen, maar dan in de radio-sfeer. De leden vandeze twee organisaties streden tegen de centralisatievan radio-regulering2 grote nationale organisaties:>>
Radio League of America
(RLA) opgericht door Hugo Gernsback>>
 American Radio Relay League (ARRL)
opgericht door Hiram Percy Maxim
Instant replay =
echniek die ontwikkeld is om gebeurtenissen in hetdichtbijzijnde verleden uit te zenden door middel vanopgenomen video. De eerste vorm van instant replay werdontwikkeld door de Canadian Broadcasting Corporation (CBC)in 1955. Het wordt op televisie veelal gebruikt bij sport.
 Kinescope recording =
Een live-uitzending op televisie op te nemen door hetbeeld van de tv op te nemen tijdens de live-uitzending.Vroege televisiecamera's hadden veel licht nodig, enwaren relatief immobiel. Ze konden niet gemakkelijk in-en uitzoomen, dus moest er van camera geswitchedworden wanneer men van een close-up naar eenmedium shot (of andersom natuurlijk) wilde gaan.De videoband zou pas zo'n vijftien jaar lateruitgevonden worden, dus door opnemen van tvbeeldkon je een opname bewaren van een live-uitzending.
Must carry rule =
Lokale televisiestations met een
license
moetenonderdeel worden van een kabel-tv systeem.Kabel operatoren hebben gedurende lange tijdtegenstand geboden tegen deze regel, omdat hetvolgens hen tegen rechten van First Amendment ingaat.
 
 
Termen & Namen - Deel B – Hilmes (Only Connect)
Onderdeel studie Media & Cultuur aan de UvA – Mediageschiedenis – Only Connect (Hilmes) 2011/2012
Copyright © Dropbox Media&Cultuur @ www.doublemindsproductions.com
 
Edit by Asefeh
3
Newton Minow =
Amerikaanse advocaat, ex-voorzitter van de FCC.Vond in jaren '60 en '70 televisie niet acceptabel;Er was volgens hem te veel geweld op de buis.
2 significante initiatieven opgezet die de Amerikaanse televisiewereld hebben veranderd:
 1. All Channels Act (1961);
elke televisieset in VS moest UHF (Ultrahigh frequency)kunnen ontvangen >> Leidde tot meer televisiestations & hielp niet-commerciele'educational' televisiestations te lanceren.
 2. Promotie van de International Telecommunications Satellite Consortium(Intelsat).
Deze organisatie controleerde satelliet-communicatie gedurende vele jaren.
 Niche or specialized programming =
Afgebakende sector van televisie, diegericht is op een specifiek onderwerp.
BV: CNN (Cable News Network, nieuws) & ESPN (Entertainment and Sports Network, sport)
AC Nielsen Company = 1923; AC Nielsen in VS opgericht door Arthur C. Nielsen senior,een van de grondleggers van het modern marktonderzoek.Nielsen Company is leverde voornamelijk diensten inmarketing informatie, kijk- en luisteronderzoek.
Producer-auteurs / writer-producer & actor-producer 
 
In de periode eind jaren '80 – begin jaren '90 kwam het systeem vanproducer-auteurs op gang. Begeleid door (de successen van) sterren in de jaren '70, Norman Lear en Grant Tinker, gesteund door de invloed vanproductiemaatschappijen in Hollywood, kregen creatieve individuen/teamsmeer creatieve invloed/controle over de programma's dan eerst.
 
De writer-producer en de actor-producer vormden hun eigen, onafhankelijkeproductiemaatschappijen. Met de writer-producer wordt bedoeld de schrijvervan een verhaal/televisieprogramma, die tegelijk ook deze produceert.De actor-producer daarentegen is de acteur/actrice in eenprogramma/toneelstuk die tegelijk ook deze produceert.
Public interest / quality =
De "public interest, convenience and necessity"was onderdeel van de Radio Act (1927).Voor een omroep om een license te verkrijgen,werd door de FRC (later de FCC) gekeken of dezeomroep voldoet aan (
de 'quality' van eenomroep).Public interest is, op de meest simpele maniergezegd, dat waar het publiek geïnteresseerd in is,maar in de media bestaat nog veel discussie encontroversie omtrent dit begrip.
Reality genre / docu soap =
Een van de meest populaire genres.Een realitysoap of realityserie is eentelevisieprogramma waarin niet geacteerd wordtmaar waarin de kijker de 'realiteit' kan volgen.Een mengeling van een documentaire en eensoap (docu soap).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->