Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Al-Quran Itu Hidayah Allah

Al-Quran Itu Hidayah Allah

Ratings: (0)|Views: 31|Likes:
Published by Siti Sakinah Salleh

More info:

Published by: Siti Sakinah Salleh on Jan 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2012

pdf

text

original

 
AL-QURAN ITU HIDAYAH ALLAH 
Sesungguhnya Allah s.w.t telah memilih bulan Ramadhan sebagai bulan yang terbaik untuk diturunkan al-Quran. Berkata Dr. Abdullah as-Syazili di dalam pengajian kelas tafsirnya padasetiap jumaat malam sabtu di Masjid µAtiah, medan Sa¶ah Tanta disini, bilamana diamentafsirkan ayat 185, surah al-Baqarah itu dia menyebut Al-quran itu sendiri adalah petunjuk, bukan sekadar penurunannya itu sahaja merupakan petunjuk (hidayah) kepadamanusia. Sebab itulah bagi sesiapa yang membacanya akan dianugerahkan petunjuk (hidayah)dari Allah.
PUASA DAN QURAN PEMBERI SYAFAAT
 Pada satu hari Nabi s.a.w membandingkan antara µPuasa¶ dan µQuran¶ pernah berkata dengansabdanya : µPuasa¶ dan µQuran¶ akan memberi syafaat kepada hamba Allah pada hari Qiamat.Berkata µpuasa¶ ³Hamba Allah yang menahan dirinya daripada makan minum serta menahansyahwatnya di siang hari maka aku akan berikan syafaatku kepadanya´. Berkata µQuran¶ pula³Hamba Allah yang menahan dirinya tidur pada waktu malam untuk membaca al-Quran makaakan ku berikan syafaatku kepadanya´. Maka disitulah ada dua syafaat.
SUSAH BACA PUN DAPAT PAHALA
 Membaca quran banyak fadhilatnya dan juga banyak pahalanya. Bagaimana pula yangmenghafaz al-Quran? Kalau membaca pun banyak pahalanya lebih-lebih lagilahmenghafaznya. Berganda-ganda pahala dan fadhilat jadinya. Satu hadis yang manadiriwayatkan oleh saidatina Aisyah r.ha yang bermaksud ³Pahala diperolehi kepada orangyang mahir membaca al-Quran, dan pahala juga diberi kepada orang yang bersusahpayahmembaca al-quran, Orang yang mahir membaca al-Quran akan bersama-sama denganmalaikat rahman pada hari akhirat kelak, mereka dimuliakan dengan al-Quran, dan mereka berada di suatu maqam yang tinggi´ Au kama qall.
KETAHUILAH SAUDARAKU,
 Apabila kita membanyakkan membaca al-Quran, kita dikurniakan pelbagai kebaikan dansyafaat pada hari Qiamat. Bersabdaa Nabi s.a.w ³Bacalah al-Quran, sesungguhnya al-Qurandatang pada hari akhirat kelak sebagai syafaat buat si pembacanya´. Sahabat-sahabat sekalian,al-Quran juga bertindak sebagai pelindung kita dari terkena hisab. Ini jelas dari hadis Nabis.a.w ³Akan datang al-Quran dan ahlinya yang mana mereka melaksanakan apa yang disuruhdi dalam al-Quran semasa di dunia, mendatanginya surah al-Baqarah dan surah Ali Imran,membentengi si pembacany
Nabi bercerita lagi mengenai kelebihan membaca al-Qura
n ³Dikatakan kepada si pengamal al-Quran : Bacalah dan tartilkan bacaan sepertimana kamu membacanya di dunia,sesungguhnya rumah kamu di akhirat ini bersama-sama dengan ayat yang kamu baca ´. Dan
 
 bersabda lagi oleh Nabi s.a.w ³Barangsiapa membaca satu huruf dari al-Quran maka baginyasatu kebaikan, dan setiap satu kebaikan itu ada sepuluh seumpamanya, aku tidak berkata ayat
alif lam mim
itu satu huruf, tetapi aku nyatakan disini
alif 
itu adalah satu huruf,
lam
itu satuhuruf dan
mim
itu satu huruf´Bayangkanlah sahabat-sahabat sekalian akan panggilan dan seruan ini. Ini adalah seruan dari Nabi kita Muhammad S.A.W. Nabi yang kita nakkan syafaatnya di akhirat kelak. Nabi yangingin menyelamatkan ummatnya di waktu akhirat kelak. Tidakkah rasa terpanggil untuk menyahut seruannya? Saya tinggalkan tanda tanya ini buat iman kita masing-masing.
ANDA WAHAI ORANG YANG BERPUASA
 Saya yakin dan percaya pada bulan ramadhan sudah banyak anda semua membaca al-Quran,samaada di siang hari ataupun sepanjang malam. Tetapi hendaklah kamu banyakkanmembaca alquran di Mesjid. Duduklah bersama orang-orang yang bersembahyang yang manamereka jadikan al-Quran itu sebagai sumber adab mereka. Duduklah kamu bersama mereka jika ada halaqah al-Quran. Duduklah kamu sebagaimana Nabi pernah bersabda akan perihalmereka yang duduk di mesjid, ³Tidak ada apa-apa bagi suatu perkumpulan kaum itu di dalamrumah Allah dengan mereka membaca al-Quran dan bertadarus al-Quran sesama mereka,melainkan Allah akan turunkan kepada mereka ketenangan, dipayungi rahmat Allah, danmalaikat mengelilingi mereka dan Allah menyatakan merekalah disisi Allah´. Nampak tak sahabat-sahabat sekalian, Rahmat, Ketenangan, Maghfirah semuanya dijanjikankepada pembaca al-Quran. Sesungguhnya para salafussoleh Ridwanullah µalaihim ajma¶in,tatkala masuknya bulan Ramadhan, mereka bersungguh-sungguh membaca al-Quran.Membaca dengan khusyuk pada setiap baris kalimahnya, dan merendah diri pada setiapsuruhan didalamnya. Bersabda Nabi s.a.w ³Sesungguhnya al-Quran ini sebagai peradabanAllah, maka dekatkanlah kamu dengan al-Quran dan beradablah dengannya sebagaimanakamu mampu, inilah al-Quran ikatan Allah yang kukuh dan cahaya kebenaran, dan sebagai penyembuh kepada orang yang memanfaatkannya, tidak akan berbuat dosa bagi sesiapa yang berpegang dengannya, dan berjayalah kepada mereka yang mengikuti suruhan didalamnya,tidak akan menyimpang dari jalan sebenar, tidak akan membengkok maka akanmembetulkannya, bacalah kamu al-Quran sesungguhnya Allah akan memberi pahala kepadakamu setiap huruf itu dengan sepuluh kebaikan´Terdapat di dalam kisah-kisah imam-imam kita yang empat dan selain mereka iaitu sezamandengan mereka salafussoleh yang lain, mereka mengkhatamkan al-Quran sebanyak dua kalisetiap hari pada bulan ramadhan. Allahh«. Hebat bukan.
Ini dapat dibuktikan lagi darikata-kata Abdullah bin al-mubarak : Ada diantara imam-imam kita merekamengkhatamkan al-Quran di dalam dua raakat solat mereka, mereka ialah SaidinaOthman bin Affan, Saidina Tamim Addari, Saidina Said bin Jabir, Abu Hanifah an-Nukman.
 
 
Dan berkata lagi Oleh Abdullah bin al-Mubarak : Mereka suka menghabiskan al-Quran pada hari-hari saif (panas) iaitu ketika permulaan siang, dan juga sukamenghabiskan membaca al-Quran ketika hari-hari syitak (sejuk)iaitu ketika permulaanmalam, sehinggalah didapati solat mereka sungguh banyak.
 Satu lagi kisah yang boleh ana ceritakan disini ialah, Saidina Sufyan As-Sauri r.a, apabilamasuknya bulan Ramadhan maka dia meninggalkan semua ibadatnya dengan menggantikanmembaca al-Quran. Dan Saidina Malik bin Anas r.a apabila masuknya bulan ramadhan diameninggalkan daripada membaca hadis dan menghadiri majlis ilmu kepada melazimimembaca al-Quran. Dan dipelihara daripada Abi Hanifah an-Nukman , sesungguhnya beliaumengkhatamkan al-Quran pada suatu tempat yang mana tempat itu juga dijadikan tempatkuburnya, sebanyak tujuh ribu kali. Dan di dalam kitab syarah Muslim yang ditulis oleh Imaman-Nawawi, Bahawasanya Abdullah bin Idris al-Kufi berkata kepada anak perempuannyayang menangis pada ketika mana dia diziarahi anaknya ketika hendak mati, berkata³Janganlah engkau menangis, sesungguhnya aku telah khatam al-Quran di dalam rumah inisebanyak empat ribu kali´
Allahu Akbar..!!
Adakah ini kalam-kalam yang sesat? Adakah ini semua hanya hikayatsemata-mata?
Tidak,seribu kali tidak!!
Bahkan itulah kebenaran yang berlaku kepadamereka. Satu hakikat yang diceritakan kepada kita dari orang yang datang dari sezamandengan mereka. Merekalah orang-orang yang hidup menjalani kehidupan bulan ramadhandalam keadaan cukup bahagia dan seronok. Satu kehidupan yang dirasakan adanya halawatuliman mereka dan timbul keikhlasan mereka kepada Pencipta.
KESIMPULAN
 Para salafussoleh R.Anhum menjadikan al-Quran sebagai sajian µmakanan¶ bagi hati-hatimereka. Menjadikan al-Quran sebagai penyejuk diri mereka. Bukan sahaja begitu malahmentatbiqkan segala apa yang terkandung di dalamnya, membangunkan hukam-hakamnya,maka merekalah berhak digelar sebagai pembawa risalah al-Quran dan iman.
Jadi, bagaimanakah dengan kita? Boleh duduk bersahajakah kita di dalam bulanRamadhan yang masih berbaki ini? Pesan guru saya, syiekh Mahmud, dibulan puasa iniamalkan dan perbanyakkan membaca al-Quran, solat dhuha, solat fardhu di awalwaktu dan solat Tahajjud, moga-moga dapat rahmatNya. Dan Dr. Abdullah as-Syazili,salah seorang Dr al-Azhar tanta, kuliah usuluddin berpesan kepada kami selepaspengajiannya, di bulan puasa ini perbanyakkanlah membaca al-Quran, jagapandangan, jaga lidah dari perkara sia-sia. Nah..!! Inilah kesedaran untuk kita. Jikakita baca quran sebelum ini saja-saja tanpa tahu dalil dan hikmahnya, inilah dia dalildan hikmahnya. Kalau ada lagi manusia yang tak mahu buat, tak tahulah saya.Mungkin Hidayah belum sampai agaknya. Tepuk dada tanyalah iman kita..
 
Ya Allah, rahmatilah kami dengan al-Quran,Jadikan ianya sebagai imam kami, cahaya

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->