Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Odiseea Celor 40 de Saptamani de Sarcina

Odiseea Celor 40 de Saptamani de Sarcina

Ratings:
(0)
|Views: 567|Likes:
Published by catolga

More info:

Published by: catolga on Jan 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2013

pdf

text

original

 
Saptamana a 1-a de sarcina
In general, momentul fecundarii nu se poate determina cu exactitate. Ca urmare, in practicamedicala,durata sarcinii se calculeaza pornind de la prima zi a ultimei menstruatii. Asadar, sinteti gravidainca inainte de momentul conceptiei. In fiecare saptamna vom calcula varsta sarcinii incepind de la aceadata. Astfel, in prima zi a ultimului ciclu incepe prima luna de sarcina sau prima din cele 40 de saptamanide sarcina. Daca sunteti confuze in ceea ce priveste acest calcul, aflati ca nu sunteti singura.Calculatorulnostruva poate ajuta!In cele ce urmeaza veti afla ce se intampla cu organismul dvs. in timpul sarcinii si ce trebuie sa faceti de-a lungul celor 40 de saptamani (280 de zile +/- 11 zile)
 Despre Ovulatie
Pentru femeile care au un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc aproximatix 14 zile dupainceperea ciclului mentrual. Practic insa – nici una dintre femei – nu este atit de tipica si "puncuala".Puteti cumpara asa numitul: Ovulation Predictor Kit (Predictor al Ovulatiei). O alta metoda de detectare azilelor fertile este prin verificarea temperaturii corpului. Aceasta se verifica in fiecare dimineata si senoteaza pe un tabel. Urmarind acest tabel pe o perioada de citeva luni - se poate detecta o anumitaregularitate (patern). Zilele fertile sint acelea in care temperatura corpului este mai ridicata decit in restulzilelor. Este important de stiut ca exista aproximatix doar 4 zile pe luna cind o femeie poate concepe uncopil si aceste zile sind - evident - determinate de ovulatie.Aceasta este asa numita "saptamana de incalzire". Daca ati planificat sa ramaneti insarcinata, va trebuisa porniti de la ideea ca sinteti deja insarcinata. Asta inseamna: - o alimentatie sanatoasa, vitamineprenatale ce contin acid folic – si abstinenta de la droguri, fumat si alte substante otravitoare. Ceea ceeste de la sine inteles este faptul ca NU trebuie sa va abtineti de la SEX.
Ce va sfatuim
In prima saptamana este bine sa faceti rost de un ghid nutritional pentru gravide si sa urmati instructiunilesi sfaturile ce vi se dau.Vitaminele prenatale sunt un bun supliment nutritiv inainte si in timpul sarcinii.Deasemenea trebuie sa incepeti sa luati tablete de acid folic si sa consultati medicul care se va ocupa dedvs. pe parcursul sarcinii.
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
 Aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta copilul. Dacafemeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici unmedicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcina.
 
Uneori efectele medicamentelor asupra fatului sunt cunoscute doar dupa multi ani.Talidomida de exemplu, folosita in Europa prin 1960, s-a soldat cu malformatii congenitale grave, ca lipsasau scurtarea extremitatilor.Perioada cea mai periculoasa de a lua medicamenet este in primele 3 luni de sarcina cand fatul este celmai vulnerabil la leziuni.Pentru a evita medicamentele este bine ca femeia insarcinata sa previna aparitia unor boli, scazandexpunerea la boli infectioase si poluanti, printr-o alimentatie sanatoasa.Exitsa 3 tipuri de medicamente pentru perioada sarcinii:cele sigure,cele sigure dar cu rezerve si celepericuloase.
Medicamentele considerate ca fiind lipsite de risc pentru mama si fat in dozele prescrise de medicsunt:
Paracetamolul (Acetaminofen,Panadol,Tylenol) 
Antiacide (Maalox,Tagamet,Zantac,Pepcid) 
Antibiotice (Penicilina,Eritromicina,Cefalosporine,Cindamicin,Nitrofurantoin) 
Sulfamide (doar in primele 6 luni ) 
Aspartam (Nutrasweet) 
Insulina 
Plante medicinale: florile de tei, musetel, sunatoare, nalba, albastrele, ciubotica cucului, coadasoricelului, lumanarica, porumb, salcam, sovarf, urzica marta alba, frunzele de: menta, nalba,dud, afin, patlagina si mesteacan.
 
Medicamente folosite cu precautie:doar cu prescriptia medicului,in doze si durata precise,cand mediculhotaraste ca beneficiile pentru mama si copil sunt mai mari decat riscul potential:
Acyclovir (antiherpetic) 
Albuterol (antiastmatic) 
Tranchilizantele pot produce tremuraturi , care continua luni de zile dupa nastere 
Vaccinurile vii: impotriva rujeolei, rubeolei, protiditei epidemice. 
Plante medicinale ce pot produce malformatii congenitale:marul lupului,limba mielului(toataplanta), arariel, cruciulita, patrunjelul cret, deditel,ruta,tataneasa,roiba,busuiocul(uleiul extras dinplanta),feriga(rizomul), potbalul (florile si radacina) si catpalanul(rizomul).Uneori medicamentele nu pot fi totusi evitate in timpul sarcinii, de exemplu pentru diabet, hipertensiune,antibiotice pentru infectii urinare si boli transmise sexual sau acetaminofen (panadol) pentru infectii viralecu febra mare.
Aspirina; luata ocazional in timpul sarcinii, nu va face rau copilului, in special in primele 2trimestre. Aspirina este riscanta in ultimul trimestru, cand chiar si o singura doza poate influentacresterea fatului. Aspirina este anti-prostaglandina care intervine in mecanismul travaliului sipoate prelungi atat sarcina cat si travaliul si poate provoca sangerare excesiva inainte si dupaexpulzare. Pe de alta parte, doze mici(162 mg)-sub supraveghere medicala pentru a trata boliimunologice ,ca lupusul,a opri travaliul prematur sau a preveni preeclampsia sau intarziereacresterii fetale,nu par sa creeze probleme. 
Ibuprofenul (Paduden, Artofen, Advil, Brufen etc), asemanator cu aspirina in unele privinte, folositin ultimul trimestru poate produce tulburari la fat, sarcina sau travaliu prelungit. 
Acetaminofenul (Paracetamol,Adol,Panadol,Tylenol etc) luat in doze moderate in timpul sarcinii,nu pare a fi toxic; trebuie luat insa numai cand este necesar si numai cu aprobarea medicului. 
Plantele medicinale sunt medicamente, uneori foarte puternice.Unele au fost folosite de mii deani pentru a provoca avortul. Chiar sub forma de ceai, unele pot provoca diaree, varsaturi saupalpitatii. Deoarece nu sunt preparate in conditii de control pot fi periculoase
Saptamana a 2-a de sarcina
A trecut deja o saptamana de la ultimul ciclu menstrual. Daca tineti un calendar al ciclurilor menstruale,veti putea afla zilele in care va avea loc ovulatia. Discutati si cu alte persoane cu mai multa experienta indomeniu. In aceasta saptamana ovarele se vor deschide si vor elibera un ovul.
Ce va sfatuim
Asigurati-va ca luati cantitatea necesara de calciu. Lactatele si legumele verzi sunt o buna sursa decalciu. Este bine sa renuntati la alcool, tigari, droguri si medicamente (chiar si cele pe baza de plante),daca incercati sa concepeti un copil. Ovulatia poate apare in aceasta saptamana, dar difera de la femeiela femeie.
Saptamana a 3-a de sarcina
Se implinesc doua saptamani de la ultimul ciclu menstrual. Conceptia poate avea loc in urmatoarele zile.Ovulul va intalni spermatozoidul care vor forma impreuna zigotul. Daca ovulul a fost fertilizat acesta va ajunge in uter. In scurt timp el va fi divizat in doua parti, unaconstituind placenta, cealalta viitorul copil. Probabil ca nu stiti ca sunteti insarcinata insa foarte curind vetiincepe sa experimentati primele semne prevestitoare sarcinii.
Ce va sfatuim:
Daca nu ati facut-o pana acum este timpul sa va gasiti medicul care va urmari buna evolutie a sarcinii.Luati-va toate masurile pentru o sarcina normala si sanatoasa. Alimentatia dumneavoastra este foarteimportanta in aceasta perioada. In aceasta saptamana testul sangelui va poate indica prezenta sarcinii.Cititi
mai mult despre alimentatia in timpul sarcinii
 
Saptamana a 4-a de sarcina
In aceasta saptamana, veti putea anunta lumii stirea cea mare ca veti avea un copil. Toata lumea trebuiesa se bucure cu dumneavoastra! Cum puteti fi sigura ?? - La sfarsitul acestei saptamini, puteti face ovizita la doctor - si ce mai in colo in coace - cumparati un test de verificare a sarcinii.
 
Testul este pozitiv!
Daca testul este negativ sau daca...s-a instalat menstruautia :) - ramaneti optmista si ginditi-va ca existamereu o "luna viitoare". Un sftat totusi: daca de un an de zile incercati fata succes sa concepteti un copil(sau de 6 luni daca sinteti peste 35 de ani) - luati in considerare efectuarea unui test de fertilitate.Chiar daca rezultatele acestui test pot fi ne-imbucuratoare, stiind ca exista o problema, va va ajuta saurmati un tratament si in final sa va atingeti scopul - un copil. ----Daca testul e pozitiv si daca mestruatia nu isi face apartitia nici saptamana aceasta - e un semn bun! S-ar putea totusi sa aveti o singerare usoara, semn ca ovulul s-a implantat.
Ce se intimpla
Celulele incep sa se diferentieze pe arii de dezvoltare. Unele vor forma embrionul, altele sacul amniotic siplacenta. Ovulul fertilizat (zigotul) care pana acum "plutea" in uter, se va implanta in peretele uterului. Inaceasta saptamana au loc mari transformari. Sacul si cavitatea amniotica se formeaza. Se dezvoltaplacenta.
Ce va sfatuim
E perioada cand pot sa-si faca aparitia simptomele de sarcina. Acestea se manifesta prin:
oboseala
urinare frecventa
greturi sau varsaturi care survin dimineata
senzatia de greutate in partea de jos a abdomenuluiSenzatia de discomfort care s-ar putea sa o resimtiti este perfect normala. Desi nu sunteti inca foartesigura ca sunteti insarcinata, organismul dvs. cu siguranta o stie.
In marime naturala,embrionul arata cam asa...
Saptamana a 5-a de sarcina
Cum creste bebelusul:
 Bila de celule care se divid cu o viteza ametitoare se numeste acum oficial - embrion si are aproximativmarimea unei seminte de mar. Placenta rudimentara si cordonul ombilical - care aprovizioneaza cu hranasi oxigen pe bebelus - functioneaza deja.
Cum se schimba viata dvs:
Desi inca nu stiti cu certitudine ca sunteti insarcinata, intrati in a doua luna de sarcina. Aceasta este operioada cruciala in dezvoltarea sistemului nervos si a inimii viitorului bebelus. Ovulul fecundat senumeste acum embrion. O inima rudimentara incepe sa se dezvolte in cea de a 25-a zi. Sacul amnioticeste vizibil acum la ecograf si contine o mica cantitate de lichid amniotic. Este foarte important sa luatitabletele de acid folic, deoarece acum incep sa se dezvolte creierul si cordul spinal. Planificati sau continuati niste exercitii fizice de rutina. Miscarea va ajuta sa va dezvoltati tonusulmuscular, putere si rezistenta, va va ajuta sa va descurcati cu extra kilogramele pe care le veti cistiga siin plus va va ajuta sa treceti cu bine prin rigorile nasterii. Exersind, va fi mai usor sa reveniti la greutiateainitiala, dupa nastere.Alegeti o activitate sportiva moderata pe care sa o practiacti cu placere. Plimbarile pe jos si inotul sintprintre cele mai bune alegeri pentru femeile insarcinate - si verificati-va pulsul la medic.
 Ce va sfatuim: 
Faptul ca va veti simti foarte obosite este perfect normal. Ascultati-va organismul siodihniti-va din plin. Daca aveti o pisica sau alte animale de casa, ar fi bine sa le dati in grija cuiva pentru aevita infectarea cu toxoplasmoza.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->