Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
24Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Umiditatea aerului completa

Umiditatea aerului completa

Ratings:
(0)
|Views: 2,922|Likes:
Published by nora_morris_1

More info:

Categories:Types, Research, Science
Published by: nora_morris_1 on Jan 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as ODT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2015

pdf

text

original

 
Determinarea umiditatii aerului
Umezeala sau umiditatea aerului este definită prin conţinutul devapori de apă existenţi la un moment dat în atmosferă. Este o însuşireimportantă a aerului atât din punct de vedere meteorologic cât şibioclimatic. Gradul de umiditate are o mare importanţă din punct de vederemeteorologic, deoarece vaporii de apă influenţează bilanţul radiativ-calorical aerului, prin absorbţia radiaţiilor de undă lungă iar prin condensaregenerează norii, ceaţa, precipitaţiile lichide şi solide. Cantitatea de vaporide apă din atmosferă se exprimă prin diferiţi parametri sau mărimi fizice,cum sunt:
a) Tensiunea vaporilor de apă sau forţa elastică reprezintă presiunea parţială cere vinevaporilor de apă dintr-un volum de apă. Ea se exprimă în milimetri coloană de mercur sau înmilibari (hectopascali). b) Umezeala absolută reprezintă cantitatea de vapori de apă pe care o conţine 1m³ deaer la o anumită temperatură. Referindu-ne la unitatea de volum, umezeala absolută este în realitatedensitatea vaporilor.c) Umezeala specifică reprezintă cantitatea de vapori de apă pe care o conţine 1 kg deaer umed, exprimată în g/kg.d) Umezeala relativă este mărimea care reprezintă cel mai bine gradul de saturaţieaaerului cu vapori de apă. Ea indică în procente, cât din cantitatea vaporilor de apă necesarăcondensării există la un moment dat în atmosferă, ştiind că pentru aerul saturat, are valoarea de100%. În funcţie de valoarea umidităţii relative, aerul secaracterizează din punct de vederehigrometric astfel:
>100% - suprasaturat;
100% - saturat;91-99% - foarte umed;81-90% - umed;51-80% - normal;31-50% - uscat;<30% - foarte uscat.e) Temperatura punctului de rouă reprezintă temperatura la care vaporii de apă ajung săsatureze aerul. După atingerea stării de saturaţie, orice scădere de temperatură va fi însoţită decondensarea vaporilor de apă, care fiind în exces se vor depune sub formă de rouă. Se exprimăîn grade Celsius.f) Deficitul de saturaţie reprezintă diferenţa dintre tensiunea maximă a vaporilor de apăşi tensiunea reală la un moment dat.g) Deficitul psihrometric reprezintă diferenţa dintre temperatura indicată de termometruluscat şi cea indicată de termometrul umezit al unui psihrometru.
h)Starea higrometrică reprezintă raportul dintre greutatea vaporilor deapă şi greutatea aerului uscat dintr-un metru cub de aer.
 
La statiile meteorologice din Romania, pentru masurarea valorilorumezelii aerului, se folosesc aparate cu citire directa numite psihometre sihigrometre.
Psihometrele
Sunt instrumente prin intermediul cărora se determină tensiuneavaporilor de apă din aer şi umezeala relativă a acestuia. Partea principală aacestora este dată de două termometre identice, unul având rezervorulacoperit cu tifon care se umezeşte în timpul efectuăriimăsurătorilor (termometrul „umed”), iar celălalt măsoară temperaturaaerului în mediu uscat(termometru „uscat”). Pe tifonul umezit se produceevaporarea, proces care se efectuează cu consum de energie calorică.Astfel, temperatura indicată de termometrul umed va fi mai mică decât ceaindicată de termometrul uscat (din stânga) al psihrometrului. Totuşi,înprezenţa ceţii, când temperatura aerului are o valoare mai mică de 0ºC, potsă apară şi situaţii inverse. Diferenţa de temperatură dintre cele douătermometre (diferenţa psihrometrică) este cu atât mai mare cu cât aeruleste mai uscat, iar evaporarea va fi mai intensă. Când umezeala aerului arevalori apreciabile, evapotranspiraţia se reduce mult sau nu se mai produce,iar temperaturile citite la cele două termometre sunt apropiate ca valoare.Procesul de evaporaţie depinde de: absorbţia cantităţii de căldură, călduralatentă de evaporare a apei, viteza curenţilor de aer din atmosferă sau acurentului de ventilaţie din jurul termometrului „umed”, tensiunea reală avaporilor aflaţi în aer în momentul observaţiei, suprafaţa evaporatoare arezervorului termometrului „umed”, tensiunea maximă a vaporilor,presiunea atmosferică
Psihometrul de statie cu aspiratie - ventilatieartificiala
 
Se instaleaza in primul adapost meteorologic, in pozitie verticala, peacelasi stativ cu termometrele de maxima si de minima. Sunt de douatipuri, cu doza dubla si doza simpla.Prezinta o morisca aspiratoare care are rolul de a aspira un curet deaer prin tuburile de aspiratie, ventiland astfel rezervoarele celor douatermomtre (umed si uscat). Prin rotire, morisca determina formarea, in jurulrezervoarelor, a unui curent de aer cu viteza constanta, ce va contribui laevaporarea apei de pe tifonul umezit cu apa distilata.Observatiile psihometrice (efectuate la orele 01, 07, 13, 19) trebuie sarespecte o anumita ordine in cadrul determinarilor termometrice:
 –
se umezeste tifonul termometrului umed cu apa distilata
 –
se intoarce cu cheia arcul moristii aspiratoare
 –
se urmareste coborarea temperaturii la termometrul umed; candcoloana de mercur a acestuia devine stationara se efectueazacitirea ambelor termometre, incepand cu cel umed, apoi la celuscat
 –
in momentul in care o coloana termometrica s-a stabilizat se citescin primul rand zecimile de grad si dupa aceea gradele intregi
 –
daca temperatura aerului scade la valori mai mici de -10° C,determinarile se fac numai la termoetrul uscat si la higrometru.
Psihometrul cu ventilatie artificiala tip Assmann

Activity (24)

You've already reviewed this. Edit your review.
Stefana Axenti liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
constantine_rom liked this
Szilagyi Jozsef liked this
Alexandru Calance liked this
Ursulean Vasile liked this
Andrei MC liked this
Alexandra Fricosu liked this
Raicu Andra liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->