Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
RETETE in Postul Craciunului

RETETE in Postul Craciunului

Ratings: (0)|Views: 179 |Likes:
Published by riana 77

More info:

Published by: riana 77 on Jan 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2013

pdf

text

original

 
P O S T U L C R Ă C I U NU L U I
Postul Naşterii Domnului, sau al Crăciunului, este de 40 de zile şi se ţinedin 15 noiembrie până în 25 decembrie, prin abstinenţa de la alimente „de dulce”:carne, ouă şi lactate, dar, mai ales, de la fapte neplăcute lui Dumnezeu. Postuleste o perioadă în care spiritul se purifică prin rugăciune şi fapte de milostenie.Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este mai uşor, având multedezlegări la peşte, ulei şi vin. Astfel, în toate zilele de sâmbătă şi duminică,cuprinse între 21 noiembrie şi 20 decembrie inclusiv, în 21 noiembrie, deSărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, în 30 noiembrie (Sf. ApostolAndrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf.Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf.Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignaţie Teoforul), se mănâncă peşteşi preparate din peşte, fiind interzise produsele de origine animală: carne, lapte,ouă, unt, precum şi oţetul, urzicile sau alcoolul.
REŢETE DE POST
 
Ciuperci la tigaie
 
Ingrediente:
500 g ciuperci proaspete, 1 ceapă, sare, piper, o lingură demargarină vegetală, mărar tocat, 1 roşie.
Mod de preparare:
Ciupercile se curăţa, se spală, se taie în felii subţiri şise pun în tigaie cu ceapă tocată, roşia tăiată felii şi margarina. Se lasă să fiarbăla foc mic. Se adaugă sare şi piper. Când au scăzut, se adaugă verdeaţă şi se iacratiţa de pe foc. Se servesc fierbinţi, cu mămăliguţă.
 
 
Musaca de cartofi cu soiaIngrediente:
500 g ciuperci proaspete,1 ceapă, sare, piper, o lingură cumargarină vegetală, mărar tocat, 1 ardei gras, soia, bulion.
Mod de preparare:
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie felii.Separat, se pune soia la înmuiat în apă fiartă cu condimente, iar după ce seumflă, se scurge de apă şi se căleşte cu ceapă. Se condimentează şi se adaugăverdeaţă. Se unge o cratiţă cu ulei şi se aşează un rând de cartofi, apoi un rândde soia. Se pune la cuptor şi se lasă câteva minute, după care se poate servi.
 
Ciorbă de fasole păstăiIngrediente:
3 morcovi, 1 ceapă, 1 ardei, 1/2 kg fasole păstăi, cimbru,sare, boia, leuştean
 
Mod de preparare:
Se taie morcovii şi ardeiul, se toacă ceapa şi secălesc toate în ulei cu boia. Peste toate, se toarnă apă şi se lasă la fiert. După cemorcovii sunt fierţi, se adaugă păstăile de fasole, cimbrul şi sarea. După ce suntfierte toate, se opreşte focul şi se adaugă leuşteanul tocat.
Clătite de post
 
Ingrediente:
100 g faină, 100 ml apă minerală, 50 g ulei, 25 g zahăr, 10 gsare. Pentru umplutură se poate folosi dulceaţă, gem, sau cremă de ciocolată.
 
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele până se obţine o pastăpuţin mai groasă decât în cazul celor cu ouă (pentru a nu se rupe). Se unge cuulei o tigaie din teflon şi se pune câte un polonic de aluat la copt. Tigaia se ungedupă fiecare clătită.
Chiftele de postIngrediente:
1 cutie ciuperci, 2 cartofi potriviţi, 2 linguri orez, 2 cepe mici,boia, pătrunjel, sare, piper, ulei, 3 linguri faină
Mod de preparare:
Se curăţă cartofii şi se fierb. Separat, se fierbe orezul.Ceapa se toacă şi se căleşte. Se scurg cartofii fierţi, se pasează şi se amestecăcu orezul fiert, ciupercile date prin maşina de tocat, ceapa călită şi pătrunjelul. Seadaugă boia, sare şi piper. Din această compoziţie se fac chifteluţe care se dauprin făină, apoi se prăjesc în ulei.
Conopidă la cuptor Ingrediente:
1 conopidă potrivită, 6 cartofi, ulei, 3 linguri pesmet, sare,piper, pătrunjel, mărar 
Mod de preparare:
Conopida se desface bucheţele şi se fierbe 15minute. Cartofii se fierb şi se taie felii. Se unge o tavă cu ulei, apoi se aşeazăcartofii şi conopida în straturi. Se adaugă sare şi piper, se presară pesmetul şiverdeaţa, apoi se pun la cuptor pentru 15 minute.

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
paraschiv54 liked this
traxduby liked this
ncs222nm liked this
danut_doc liked this
celestina dan liked this
gavris38 liked this
Dan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->