Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pasukan Kadet PDRM

Pasukan Kadet PDRM

Ratings: (0)|Views: 107|Likes:
Published by Nirosh Vathumalai

More info:

Published by: Nirosh Vathumalai on Jan 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/21/2012

pdf

text

original

 
 
Pasukan Kadet PDRM
Pasukan Kadet Polis Diraja Malaysia
adalah pasukan beruniform yang wujud di seluruh sekolah-sekolahmenengah di Malaysia yang berupaya mendisiplinkan pelajar-pelajar sekolah dan berupayamengelakkan diri mereka daripada segala kegiatan negatif yang mampu merugikan diri sendiri.
Sejarah
Idea penubuhan kadet polis ini telah dicetuskan oleh Ketua Polis Negara yang kedua,Allahyarham Tun Mohamed Salleh bin Ismail ketika merasmikan Pelancaran Pasukan KadetPolis pada 2 Mac 1970. Allahyarham dalam ucapannya yang berbunyi:
"The overall objective is to make the cadet a responsible citizen of the future. He must yield a strong and healthy influence among his colleagues, friends and family so that in the years ahead,there will he a new breed, of enlightened good citizens contributing to nation building." 
 Bermaksud:
Objektif keseluruhan adalah untuk menjadikan kadet polis ini seorang warganegara yang bertanggungjawab dimasa hadapan. Hasil yang wajib satu pengaruh yang kukuh dan sihat di kalangan rakan-rakan sekerjanya, kawan-kawan dan keluarga supaya pada tahun-tahun yang mendatang, akan adanya satu baka barunya, warganegara yang baik menyedarkanmenyumbang untuk pembangunan bangsa.
 Ahli-ahli Kadet dan Pegawai Rendah Kadet akan dipilih dari murid-murid sekolah menengahyang telah dipilih untuk ditubuhkan PKP. Pegawai-pegawai Kanan Kadet pula adalah guru-gurusekolah tersebut dan Pegawai-pegawai Pelajaran Negeri. Peraturan ini adalah bagi kemudahan pentadbiran.
O
rganisasi
Rangka Pertubuhan Pasukan Kadet Polis adalah disusun sama seperti susunan Polis biasa.Pasukan Kadet Polis dibahagikan kepada Kompeni dan Platun. Setiap pelatun itu mengandungianggota-anggota yang datang dari sebuah sekolah sahaja -- yang anggotanya semua lelaki atausemua perempuan. Satu Kompeni adalah mengandungi 4 Pelatun dan diketuai oleh seorangKomander Kompeni berpangkat Assistan Superintendant Polis. Jawatan ini dipegang olehseorang Pegawai Pendidikan atau Guru Kanan Sekolah. Komander Kompeni adalah dibantu olehseorang Ajutan berpangkat Inspektor, seorang Sub-Inspektor dan dua Sarjan Mejar.Ibu Pejabat Kompeni Kadet ini terletak di Ibu Pejabat Polis Daerah di mana Pasukan ini berada.Satu pelatun adalah terdiri daripada 35 ahli termasuk seorang pegawai kanan kadet, seorangsarjan dan tiga orang koperal. Pegawai Kanan Kadet berpangkat Inspektor adalah guru sekolahdan yang lain penuntut sekolah.
 
 
Tu
j
u
an pen
ubu
han
Peranan Belia Di Dalam "Nation Building"Generasi muda diperhitungkan sebagai harapan bangsa dan negara. Merekalah yang akanmembentuk tulang belakang dalam pembangunan negara dalam semua aspek baik ekonomi,politik, mahupun perbaharuan. Dasar Belia Negara bertujuan melahirkan masyarakat belia yangberdisiplin, berpelajaran dan bertanggungjawab.Sebagai Kegiatan Kokurikulum di Sekolah-sekolahMembangunkan murid-murid sekolah dari segi sosial, emosi, moral, mental dan fizikal;Mengetahui tanggungjawab, kualiti kepimpinan serta kebijaksanaan murid-murid sekolah; danMemperkayakan masa lapang pelajar sekolah
Latihan/Keahlian
Keahlian pertubuhan ini hanya dikhaskan kepada murid-murid sekolah menengah, yang berumur antara 14 tahun hingga 21 tahun. Hanya mereka yang berbadan sihat dan cergas sahaja akandipilih untuk menjadi ahli pertubuhan ini. Mereka yang terpilih akan dibekalkan dengan pakaianseragam yang dikhaskan untuk PKP mengikut ukuran mereka. Selain daripada itu mereka jugadiberi latihan yang intensif selama tiga tahun. Antara latihan yang diberi kepada anggota kadet polis ini adalah:-
Kawad -- semua jenis latihan termasuk pengendalian senjata dan kawad kaki.Kuliah -- undang-undang, tugas dan tanggungjawab PolisPertolongan CemasSyarahan-syarahan berkenaan ancaman anasir-anasir jahat kepada negara dan cara mengelakandiri dari dipengaruhinyaKhemah tahunan di mana ahli-ahli akan menjalankan latihan-latihan amaliMenjalankan gerakan jiwa murni dan projek kemasyarakatan.
 
 
1.
Dasar Penubuhan
 
Polis Diraja Malaysia telah menetapkan penubuhan platun PKP bagi setiap daerahberdasarkan pangkat Ketua Polis Daerah seperti berikut:
 
Pangkat ACP - Sekurang2nya 5 buah sekolah
 
Pangkat Supt. - Sekurang2nya 3 buah sekolah
 
Pangkat DSP/ASP - Sekurrang2nya 2 buah sekolah
 
Pengertua sekolah perlulah membuat satu permohonan bagi menubuhkan PKPdengan mengisi borang Jadual Pertama(Kaedah 5)seperti dilampirkan kepadaJabatan Pendidikan Negeri untuk mendapatkan sokonganya, dan seterusnyamemanjangkan permohonan tersebut ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen dan ke IbuPejabat Polis Bukit Aman untuk menapatkan kelulusan Menteri Dalam Negeri.
 
2
.
 
O
rganisasi
Setiap platun PKP dianggotai seramai 35 orang iaitu seorang inspektor kadet sebagai Komander Platun,seorang sarjan kadet sebagai Sarjan Platun, tiga orang koperal kadet sebagai Ketua Seksyen dan 30orang sebagai anggota kadet. Setiap empat platun atau lebih akan dijadikan satu kompeni denganberjawatan seorang ASP Kadet sebagai Komander kompeni, seorang inspektor kadet sebagai KomanderPlatun, seorang sub inspektor kadet sebagai Sab-Inspektor Kompeni, seorang sarjan mejar sebagaiSarjan Mejar Kompeni, empat orang sarjan kadet senbagai Sarjan Platun, dua belas koperal kadetsebagai Ketua Seksyen dan 120 Anggota Kadet.
3
.
Permohonan Menjadi Ahli
Permohonan bagi menjadi Peggawai Kanan PKP hendaklah dibuat mengikut borang daloam Jadul Ketiga(Kaedah 7) seperti lampiran dan henaklah dihantar kepada Ketua Polis Negara untuk mendapatkankelulusan.Permohonan bagi pendaftaran ahli PKP hendaklah dibuat mengikut borang dalam Jadul Ketiga (Kaedah6) seperti lampiran dan dikehendaki hadir di hadapan satu jawatankuasa pemilihan yang terdiri daripadatiga orang yang dilantik oleh Ketua Polis Negeri seperti berikut:-- Ketua Polis Daerah/wakil- Pegawai Pendidikan Daerah/Wakil- Pengetua Sekolah/Wakil

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->