Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sejarah Umat Islam

Sejarah Umat Islam

Ratings:

5.0

(2)
|Views: 191 |Likes:
Published by zuhadisaarani

More info:

Published by: zuhadisaarani on Nov 12, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/10/2013

pdf

text

original

 
Sejarah Umat Islam
Gambaran tentang kejayaan dan kemuliaan umat Islam ini telah hilang dari mindakebanyakan kaum muslimin ketika ini. Ini kerana zaman kejayaan dan kemuliaanmereka wujud ketika mereka masih hidup dalam naungan Negara Islam yangmenerapkan Sistem Islam. Satu-satunya generasi yang sempat menyaksikannyaadalah generasi yang hidup pada zaman Khilafah Uthmaniyyah. Merekalah satu-satunya generasi yang mempunyai kesempatan untuk menyaksikan sisa-sisakebesaran umat Islam yang hidup dalam naungan Negara Islam. Kemuliaan umatIslam dalam naungan Negara Islam itu bukanlah catatan sejarah dan angan-angansemata-mata. Ini kerana bukti-buktinya benar-benar ada dan memenuhi ruangansejarah selama 13 abad. Ketika ini, orang Islam yang mempunyai akal sihat akanmerindui semula kejayaan dan kegemilangan Islam serta kemuliaan mereka dibawah naungan Negara Islam. Oleh itu, pemahaman yang benar dan jernihterhadap realiti tersebut akan meningkatkan keyakinan umat ini untuk meraihsemula kemuliaan dan kejayaannya.570M1. Kekalahan Abrahah didalam percubaannya untuk memusnahkan Kaabah.2. Kelahiran Muhammad( SAW), bapa baginda Abdullah meninggal dunia sebelumkelahiran Nabi. Ibu baginda, Aminah meninggal dunia ketika Nabi berumur 6 tahun.594MMuhammad (SAW) berkahwin dengan Khadijah.610M1. Muhammad (SAW) dilantik menjadi Rasul (utusan) Allah.2. Memulakan fasa Dakwah Pertama: Membina para sahabatnya dan penganut Islamyang baru secara rahsia dirumah Al-Arqam.613MMemulakan fasa Dakwah Kedua dan berinteraksi diantara orang Islam dengan orangkafir.
 
619MIsrak dan Mi’raj berlaku. Mencari Nusrah (perlindungan) dalam rangka menerapkanIslam daripada orang yang memiliki pengaruh serta kekuatan dan suku-suku,kaumdengan syarat mereka memeluk Islam.621M.1. Fasa Dakwah ketiga: Mendapat Baiah Aqabah pertama: Rasulullah SAW telahdiberi baiah oleh suku al-Aus dan Al Khazraj yang berasal dari Yathrib (Madinah)2. Muhamad mengirim Mu’sab bin Umair ke Yathrib untuk mengajarkan Islamkepada suku tersebut.3. Sebahagian besar penduduk Madinah memeluk Islam.622M1. Baiah Aqabah kedua: Rasulullah SAW telah menerima penyerahan pemerintahanMadinah dari Al-Aus dan Al Khazraj. Baiah Aqabah kedua ini diberikan oleh 73 lelakidan 2 wanita. Mereka memberikan Rasulullah baiah untuk memeluk Islam danmemberi perlindungan kepada Rasulullah.2. Perintah untuk berhijrah dikeluarkan oleh Rasulullah kepada para sahabat.Quraisy merancang membunuh baginda, tetapi gagal dan baginda berjayamelakukkan hijrah.622M/1 HIJRAHNegara Islam ditegakkan di Madinah622-32M1. Rasulullah SAW sebagai ketua negara Islam Pertama.2. Mempersaudarakan kaum Ansar dan MuhajrinMenubuhkan masjid sebagai pusat pentadbiran agama dan politikMenandatangi ‘Wathiqah Madinah (piagam Madinah) antara kaum Muslimin denganorang kafir dan Yahudi Madinah.624MPeperangan Badar: Islam dan kaum muslimin menang, 313 kaum musliminberhadapan dengan 1000 kaum kafir. Peperangan yang paling penting dalamsejarah Islam.
 
625MPeperangan Uhud: pihak kaum muslimin kalah. Sebahagian dari tentera Islammengengkari salah satu dari perintah Rasulullah dan meninggalkan posisi pentingdimedan perang. Rasulullah sendiri tercedera.627MPeperangan Khandak(al Ahzab): Islam telah menang. Selepas peperangan ini pihakQuraisy tidak mampu untuk melancarkan serangan terhadap orang Islam.628M1. Peperangan Bani Quraidah: Islam telah menang2. Perjanjian Hudaybiyah: Perjanjian damai dengan tempoh masa 10 tahun yangdimeteri oleh kaum muslimin dengan Quraisy. Langkah bijak politik Rasulullah.3. Titik perubahan dalam sirah4. Peperangan Khaibar: Islam telah menang629MPeperangan Mu’tah: perang antara Islam dengan Rom yang pertama.630M1. Pembebasan Mekkah:selepas pihak quraisy melanggar perjanjian damaiHudaybiyah.2. Peperangan Hunain: Islam telah menang3. Peperangan Ta’if: Islam Menang4. Pepreangan Tabuk: Rom berundur.631M1. Tahun Deligasi2. Suku arab yang lain di Semenjung Arab memberikan baiah mereka kepadaRasulullah632M1. Haji perpisahan:100,000 kaum muslimin menghadirnya.2. Rasulullah mempersiapkan bala tentera Usamah bin Zaid untuk menyerang Rom.3. Rasulullah SAW wafat.

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Niklah liked this
mirwana liked this
a2drj liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->