Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Biaudet Homman haastattelussa

Biaudet Homman haastattelussa

Ratings: (0)|Views: 21|Likes:
Published by kattimattinen

More info:

Categories:Types, Speeches
Published by: kattimattinen on Jan 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/23/2012

pdf

text

original

 
Eva Biaudet Hommaforumin presidentinvaalihaastattelussa 2012
SIVU 1
EVA BIAUDET
Yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden puolustaja
 Videolta koostanut: Yxtoine humanisti
Kysymykset: Lalli IsoTalo & Yxtoine humanisti, haastattelu: Lalli IsoTalo
,
 julkaistu 19.1.2012 Hommaforumilla
 Tämä teksti löytyy osoitteesta http://hommaforum.org/index.php/topic,65289.msg899956.html#msg899956
Hommaforumin presidenttiehdokashaastattelut 2012
T
ervetuloa Homman presidenttiehdokashaastatteluun!
Biaude
t: Kiitos oikein paljon!
IsoTalo: Mitä jos aloittaisimme lämmittelykysymyksellä: Mitä uutta olette oppinut kiertueen aikana?
Biaudet:
Päivittäin huomaa, että omat stereotypiat ihmisistä tai ihmisryhmistä murtuvat. Mitäenemmän tapaa erilaisia ihmisiä, sitä paremmin oppii, että moninaisuus ja monikuttuurisuus ovatyhdenkin kulttuurin sisällä suurta. Päivittäin huomaan senkin, että minulla on myös ennakkoluulojatavatessani uusia ihmisiä.
IsoTalo: Millaisia ennakkoluuloja Teillä oli minua kohtaan?
Biaudet:
En ennättänyt ajatella asiaa kovin pitkälle! Tässä on ollut niin paljon hässäkkää. Voi olla, ettäsäästyit! Tietenkin oli myönteistä kun ajattelit, että voisi olla kiinnostavaa keskustella. Myönteinenyllätys.
IsoTalo: Hyvä. Omassa äänestyshistoriassani olen aikoinaan äänestänyt kokoomusta, sen jälkeenSoininvaaraa ja sittemmin Halla-ahoa. Oletteko Te kokenut vastaavia muutoksia ajattelussanne?
Biaudet:
Minulla on ollut helppoa. Olen ollut ehdokkaana niin monia vuosia, että harvoissa vaaleissaolen äänestänyt muita kuin itseäni!Ehkä minusta on tullut yhä enemmän ihminen, joka ajattelee, että meillä kaikilla on oikeus ollaomanlaisiamme. Voi olla, että tämä prosessi on tapahtunut osittain siksi, että olen äiti. Äitinä huomaa,kuinka erilaisia omat lapsetkin ovat keskenään, ja kuinka tärkeää ihmiselle on tulla hyväksytyksi jasaada kuulua joukkoon sekä määritellä oma identiteetti. Tämän myötä minusta on tullut vahvemminyksilöllisyyden puolustaja, mutta samalla yhteisöllisyyden puolustaja – mikäli nämä voivat olla jollakin
 
Eva Biaudet Hommaforumin presidentinvaalihaastattelussa 2012
SIVU 2
tavalla yhteydessä.
IsoTalo: Kyllä ne voivat olla. Minkä ikäisiä lapsia Teillä on?
Biaudet:
Lapseni ovat jo melko aikuisia. Minulla on 20-vuotiaat kaksoset, 19-vuotias, ja kuopukseni on11-vuotias. On mielenkiintoista, kuinka jopa kaksosten välillä on suuria eroja. Mitä lähempää [ihmistä]katsoo, sitä paremmin huomaa erot, mutta mitä kauempaa, sitä enemmän ihmiset vaikuttavattoistensa kaltaisilta. Jotkut tutkijat väittävät, että perheillä on taipumus korostaa kaksosten erilaisiaominaisuuksia, jolloin he itsekin oppivat korostamaan erilaisuuttaan ja täydentämään toisiaan. Jostoinen on esimerkiksi impulsiivinen ja toinen järjestelmällinen, he alkavat jakaa vastuutaan näistäalueista. Kaksoset ovat kiehtovia.
IsoTalo: Juttelin Haaviston kanssa jumala-asioista. Haavisto kertoi olevansa etsijä ja agnostikko.Onko teillä näkemystä kysymykseen Jumalan olemassaolosta?
Biaudet: Jos hän on etsijä, itse puolestani olen käytännön tekijä. Haluan elää siten, että voisin tehdähyvää toisten puolesta, olla lisäarvo yhteiskunnalle ja lisätä ihmisten onnellisuutta.Mielestäni poliitikon ensisijainen tehtävä on pyrkiä luomaan yhteiskunta, jossa jokainen saisi elää, ja jossa jokaisella on oikeus tavoitella onnellisuutta – kuten Yhdysvaltojen perustuslaissa sanotaan.Minusta se on upea tavoite! Onnellisuus ei niinkään tarkoita Idolsin voittamista, kuten nykyääntunnutaan ajattelevan. Kokemukseni mukaan onnellisuus syntyy pienistä, päivittäisistä asioista jaläheisistä ihmissuhteista. Yksinäisyys on todella rankka asia. Sen kokiessaan voi olla rankkaa löytäähauskoja hetkiä. Tällaistakin on.
IsoTalo: Puhuisimmeko vielä hiukan lisää onnellisuudesta?
Biaudet:
Ihmisen onnellisuudessa työelämä ja koulu ovat keskeisessä asemassa. Työssä ja koulussaihminen on vuorovaikutuksessa toisiin ja saa kuulla, että hänestä pidetään ja kokea, että häntätarvitaan. Haluaisin, että [yhteiskuntana] miettisimme enemmän sitä, kuinka ne voisivat antaa tällaisiakokemuksia jokaiselle. Työ, ja varsinkin koulu, muokkaavat ihmisen koko elämää.
IsoTalo: Minusta korporaatio-oravanpyörä, jossa toimenkuva on kapea, on häiritsevä. Minulla on sekäsitys, että työelämään liittyvä tyytymättömyys johtuu korporaatioiden työpaikkavaatimuksista.Oletteko samaa mieltä?
Biaduet:
On vaikeaa sanoa, mikä se varsinainen syy [tyytymättömyyteen] on. Jokaisen omastaajattelusta löytyy varmasti jonkinlainen syy. Mutta voi [tyytymättömyys] johtua osittain tuostakin:olemme työtehtäviämme jaottelussa niin käytännöllisiä ja rationaalisia, että unohdamme olevammekokonaisvaltaisesti toimivia ihmisiä. Joskus tämä ilmenee myös tehokkuuden puutteena: kun tapahtuu jotakin epätavallista, emme kykenekään vastaamaan haasteisiin, sillä se edellyttäisi luovaa ajattelua.Ehkä tällaisessa on mukana myös kiltin tytön syndroomaa, sitä millaiseksi koulussa on kasvettu.Puhutaan, että tytöt pärjäävät, koska heidät on kasvatettu kilteiksi. Kiltti tyttö ei keksi koulussa kepposia.Kiltteys ei kannusta etsimään ratkaisuja itse, kyseenalaistamaan tai puhumaan.Koulumaailmasta oli eräs mielenkiintoinen tutkimus, jonka mukaan kiltit tytöt osallistuvat vähitenkeskusteluun koulutunneilla. Puhuttiin myös kielitaidosta ja siitä, ettemme opi kieliä. Onhan tämäymmärrettävää, jos opiskellaan hiljaisuudessa: ei kukaan voi oppia kieliä olemalla hiljaa! Ajattelen, ettämeillä on toisiamme kohtaa kasvattava asenne; mielestämme sääntöjä on seurattava pilkuntarkasti. Tämä on sekä hyve että pahe: hyve siksi, että voimme luottaa asioiden toimivan kuten pitääkin,eikä kukaan vedä välistä ja jokaista kohdellaan yhdenvertaisesti - toivottavasti! -, ja pahe siksi, että
 
Eva Biaudet Hommaforumin presidentinvaalihaastattelussa 2012
SIVU 3
ihmiselämä on monimutkaista. Tulisi ehkä ajatella enemmän sitä, mitä tavoitellaan, ja kuinka päästätavoitteeseen, kuin sitä pientä asiaa, joka estää tavoitteeseen pääsyn. Tämä pätee sekä byrokratiaanettä yritystoimintaan.Elinkeinoelämän valtuuskunta teki tutkimuksen naisten ja miesten tasa-arvosta ja lasikatosta, siitä,miksi naiset eivät pääse etenemään. Tutkimuksessa puhuttiin ”viisaista yrityksistä”, jolla meneeparemmin. Näillä viisailla yrityksillä oli ylimmässä hallinnossa ja johtotehtävissä enemmän naisia[kuin muilla yrityksillä]. Selityksenä ei pidetty sitä, että naiset olisivat miehiä ksumpia, vaan sitä, ettänäissä yrityksissä oli muutenkin lähdetty hyödyntämään monipuolista osaamista. Oli ymmärretty, ettätarvitaan monipuolista osaamista ja monipuolisia kokemuksia, jotka antavat paremmat edellytyksetpärjätä modernissa maailmassa.Olen siis samaa mieltä siitä, että keskitymme liian kapea-alaiseen osaamiseen. Kaikissa niissä yrityksissä, joissa oli tapahtunut myönteistä kehitystä, muutosta oli lähdetty järjestelmällisesti rakentamaan.Oli mietitty, minkä takia naiset eivät etene, ja pohdittu, vaikuttavatko rekrytointitilanteen kriteerit jaasenteet tähän. Oli lähdetty tietoisesti tarkastelemaan niitä naisissa piileviä voimavaroja, joista voisiolla yritykselle hyötyä, mutta joita yritys ei ollut osannut nähdä. Pätevyysvaatimuksista ei tingitty, vaikkalähdettiin tekemään tietoista strategiaa.
IsoTalo: Henkilökohtaisesti kannatan naisten mukanaoloa siinä määrin, kuin heille on kysyntää.
Biaudet:
Puolet maailman väestöstä on naisia, joten luultavasti myös puolet aivokapasiteetista onnaisilla. Eikö niin?
IsoTalo: Näen tämän sillä tavalla, että vaimon kanssa on hyvä jutella asiat toiselta näkökulmalta.Pyydän häntä estämään minua tekemästä typeryyksiä, ja kysyn hänen neuvoaan naisryhmiensuhteen.
Biaudet:
Siinä näet; osaaminen on monipuolista! Siksi on hyvä tehdä yhdessä.
Tämä
on juuri se pointti- ei miesten tai naisten kiintiöt. Olen sitä mieltä, että tällainen yhteistyö parantaisi toimintakykyämme ja valmiuksiamme ymmärtää maailmaa.
IsoTalo: En vain haluaisi niitä pakkokiintiöitä.
Biaudet:
Niin, nyt meillä on vain pakkomiehiä. Mistä syystä?
IsoTalo: No kuka niitä –
Biaudet:
Miehet!
IsoTalo: Kyllä, mutta lainsäädäntö ei pakota -
Biaudet
: Ei tarvitsekaan, koska miehet ovat vallassa!Vakavammin ajateltuna, kaikki ihmiset eivät voi valita, ja tämä johtuu siitä, että yrityksissä on miehiä, ja että he näkevät asiat omasta näkökulmastaan. Jos johonkin rekrytointiprosessiin pistettäisiin yhtäpaljon sekä miehiä että naisia, luulen, että tulos voisi olla aivan erilainen.
IsoTalo: Kyllä. Laitan näitä kameroita…
Biaudet:
Tämä oli se meidän lyhyt aloituksemme!

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->