Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Teorii Explicative in Domeniul Delincventei Juvenile

Teorii Explicative in Domeniul Delincventei Juvenile

Ratings: (0)|Views: 185 |Likes:
Published by Mirela Maria

More info:

Published by: Mirela Maria on Jan 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2013

pdf

text

original

 
 
TEORII EXPLICATIVE IN DOMENIUL DELINCVENTEI JUVENILE
1. Teorii fundamentale in evaluarea cauzelordelincventei juvenile
Timp de aproape un secol, criminologii au trecut in revista toate elementele care puteau ficonsiderate drept cause posibile ale delincventei; dar nu au reusit sa dovedeasca ca frecventaunuia dintre ele ar fi cu mult mai mare in lumea raufacatorilor.Delincventa este comisa in mare parte de:1.
 
I
ndivizi de sex masculin2.
 
I
ndivizi ce apartin categoriei de varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani3.
 
I
ndivizi celibatari4.
 
I
ndivizi care traiesc in orase mari5.
 
I
ndivizi care au cunoscut o mobilitate rezidentiala ridicata sau care locuiesc in zonecaracterizate printr-o importanta mobilitate a domiciliului. Acesti indivizi ar fi mai putinangajati in delincventa daca:6.
 
Ar fi puternic atrasi de activitatile scolare7.
 
Ar avea aspiratii scolare si profesionale inalte. Si, dimpotriva, sunt mai inclinai spredeviant daca:8.
 
Au rezultte scolare mediocre si au relatii bune cu delincventii. Acesti indivizi ar fi maiputin dispusi sa recurga la infractiuni daca :9.
 
Ar fi avut o legatura mai stransa cu parintii lor10.
 
Ar crede cu fermitate in respectarea legilor.
TEORIA  dezorganizarii sociale
Se concretizeaza in ipoteze si teorii care incearca sa puna in evidenta influentadezorganizarii legate de ecologia urbana asupra fenomenului de infractionalitate.
I
n accordcu acest punct de vedere, delincventa juvenila in special este maxima in zonele central siminima in cele periferice. O serie de sociologi contemporani considera delincventa ca unefect nemijlocit al proceselor de urbanizare, industrializare si dezvoltate economica, privateca indicatori ai dezorganizarii si schimbarii sociale. Cercetarile lor incearca sa deonstrezeideea ca progresul economic afecteaza structura politica, juridical si sociala a societatii, inasa fel incat sa genereze o scadere a influentei mecanismelor de control social si implicit,cresterea ratelor de crima si devianta.
 
TEORIA rezistentei la frustrare
Aceasta teorie incearca concilierea punctului de vedere sociologic cu cel psihologic.Teoria rezistentei la frustrare a fost elaborate de W. Reckless, care pornind de la criticaconceptului de cauza a delincventei, propune elaborarea unui system de ipotezeexplicative capabil sa suplineasca deficientele teoriei cauzale. Modelul de abordare adelincventei din perspectiva acestei teorii are ca fundament conceptual structura interioaraa individului , care poate fi caracterizat ca un adevarat scut de rezistenta impotrivaabaterilor de la normele sociale si a demoralizarii.Reckless subliniaza ca exista o structua sociala externa si o structura psihica interna careactioneaza ca mecanisme de protectie in calea frustrarii si a agresivitatii tanarului. Structurasau rezistenta externa este alcatuita din grupurile sociale la care tanarul participa ( familie,vecinatate , prieteni) si care ofera posibilitatea dobandirii unui status, sentimentulidentificarii cu grupul.
I
ar structura sau rezistenta interioara reprezinta o adevarata matricecare asigura tanarului constiinta identitatii si a imaginii de sine in raport cu alte grupuri,convingerea orientarii spre scopuri dezirabile si tolerant la frustrare.
TEORIA asocierilor diferentiale
Potrivit acestei teorii, comportamentul delincvent este alcatuit atat din elemente care intrain joc in momentul comiterii faptei cat si din elemente care au influentat anterior viatadelincventului.
Geneza conduitei criminale si cea a comportamentului deviant:
1.
 
omportamentul criminal este invatat,
nefiind mostenit, el este de fapt produsul uneieducatii2.
 
 A
cest comportament este invatat in interactiune cu alte persoane, prin intermediul unui 
 
 proces de comunicare ,
aceasta fiind verbala sau o comunicare a deprinderilor3.
 
P
rincipalul continut al invatarii comportamentului criminal apare ca un rezultat al 
 
influentelor exercitate de carte
 
grupurile cu intim si personal;
mass media joaca numaiun rol secundar4.
 
P
rocesul de invatare a comportamentului criminal cuprinde : tehnicile de comitere acrimei, directiile specifice ale motivelor, impulsurilor, atitudinilor asociate acestui comportament 
 5.
 
O
persoana devine delincventa din cauza expunerii excesive la definitii favorabile violarii 
 
normelor 
, in detrimentul definitiilor nefavorabile acestei violari6.
 
Atat comportamentul criminal cat si cel noncriminal reprezinta o expresie a acelorasitrebuinte si valori generale.
 
Teorii care explica trecerea la actul criminal
Cele mai importante teorii pentru delincventa juvenila sunt urmatoarele:
Teoria infranarii
Pornind de la intrebarea de ce oamenii comit acte criminale sau nu, s-a apelat la cercetariasupra delincventilor minoricare proveneau din familii destramate, cu o socializaredefectuasa si un control familial discutabil, considerand ca actul criminal poate fi franat prindoua tipuri de bariere: una externa si una interna.Bariera externa reprezinta structura sociala, adica , mediul familial apropiat: familia ,anturajul, iar bariera interna se afla la nivel individual.
Teoria strategic
M. Cusson a publicat lucrarea
D
e ce delincventi? 
 
I
n care prezinta teoria analiza strategic adelincventei. El intelege delictul ca pe un comportament orientat carte rezultat, avandratiunea sa proprie.
Teoria psihomorala
Potrivit lui Greff, fenomenul delincventei juvenile estee determinat de doua ggrupurifundamentale de instincte: de aparare si de simpatie. Cand primele experiente de viata aleautorului sunt traite zbuciumat, instinctele se pot altera se instaleaza sentimentul deinjustitie, starea de inhibitie si indiferenta afectiva.
I
ndividual sufera treptat o degradareprogresiva a personalitatii in urma unor experiente esuate.
Teoria derivei
Delincventa si deriva explica actiunea criminala a delincventilor minori ca produsulunei alegeri libere , la capatul unui process de interactiune intens de alunecare, deabandonare de sine in deriva, care devine posibil prin doua mecanisme psihologice :contestarea culpabilitatii si aparitia sentimentului de injustitie. Deciziile minorului de asavarsii acte criminale sunt determinate de doi factori: prgatirea si disperarea.
Alte tipuri de teorii explicativeale deviantei si crimei
Sociologul Albert Ogien considera ca exista doua tipuri de teorii explicative ale deviantei sicrimei:

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Ilie Nicu liked this
Doina Bliuc liked this
pufu liked this
Daly Dalida liked this
Daly Dalida liked this
Elena Roxana liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->