Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
28Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Comunicare interpers, asertiv

Comunicare interpers, asertiv

Ratings: (0)|Views: 1,316|Likes:
Published by jeni chiriac

More info:

Published by: jeni chiriac on Jan 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/16/2013

pdf

text

original

 
Comunicare şi relaţionare interpersonală
Capitolul 3
COMUNICARE ŞIRELAŢIONAREINTERPERSONALĂ
Obiectiv principal:
Dezvoltarea capacităţii de ascultareactivă şi exprimare asertivă în vedereacreşterii eficienţei comunicării în cadrulrelaţiilor interumane.
Interacţiunea socială reprezintă procesul prin care acţionăm şi reacţionămla cei din jurul nostru. Cea mai uzuală formă interumană de interacţiune socialăeste comunicarea.
Comunicarea se defineşte ca procesul prin care se transmit informaţii de la un emiţător la un receptor, prin utilizarea unui sistem de semne şi simboluri.
 Abilităţile de comunicare sunt importante pentru iniţierea şi menţinerearelaţiilor cu ceilalţi. Modul de comunicare are impact atât asupra relaţiilor cotidiene,cât şi asupra procesului de construcţie şi dezvoltare a carierei. Un studiu realizatde cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh arată că abilitatea de a comunicaeficient în scris sau oral este unul dintre factorii cei mai importanţi care contribuiela o carieră de succes.Eficienţa procesului de comunicare este asigurată de manifestareaurmătoarelor abilităţi:
ascultare activă –
capacitatea de a surprinde atât conţinutul mesajului câtşi emoţiile interlocutorului, pentru a asigura înţelegerea cât mai acuraamesajului;
transmiterea asertivă a mesajului;
identificarea
surselor de conflict 
şi utilizarea strategiilor specifice derezolvare a conflictelor;
utilizarea acestor abilităţi în diferite
contexte de comunicare
(dialog,comunicare de grup, comunicare directă sau mediată).Formarea şi perfecţionarea acestor abilităţi este un proces continuu, carenecesită exersare şi automonitorizare. Contextul şcolar este un mediu propicepentru dezvoltarea acestor abilităţi.
71
 
Manualul profesorului
3.1. PROCESUL DE COMUNICARE
Comunicarea poate fi directă (cei angajaţi în procesul de comunicare seaflă faţă în faţă) sau poate fi mediată (text scris, poşta electronică, etc.). Indiferentde modalitatea în care se realizează, procesul comunicării presupune două etape:receptarea mesajului celuilalt şi transmiterea propriului mesaj.
3.1.1. Receptarea mesajului
 În varianta comunicării directe, ascultarea este primul pas în stabilirea uneirelaţii de comunicare eficientă cu persoanele din jurul nostru.A fi un bun ascultător presupune manifestarea unei atitudini de respect şide acceptare a interlocutorului. Comportamentele care transmit acest mesaj sunt:
1.Stabilirea contactului vizual cu persoana cu care vorbim
Contactul vizual indică vorbitorului persoana cu care discută esteatentă. Când cineva doreşte să iniţieze o conversaţie, e important să ne îndreptămprivirea spre el şi să întrerupem pe timpul conversaţiei activitatea în care suntemimplicaţi. Dacă vom continua să vorbim cu el în timp ce facem şi altceva, îitransmitem mesajul că nu e important sau nu ne interesează ceea ce vrea să nespună.Contactul vizual se ajustează în funcţie de starea de confort ainterlocutorului; unele persoane se simt incomodate de un contact vizual prelungit,iar pentru alte persoane tocmai menţinerea unui astfel de contact susţinut inspiră încredere şi calm.
2.Folosirea răspunsului minimal şi a încurajării
Răspunsul minimal poate să apară în conversaţie sub formă nonverbală (ada din cap, „aha”), dar şi verbală („înţeleg”, „ştiu ce vrei să spui”).Uneori o simprepetare a ultimelor cuvinte spuse de cineva estesuficientă pentru a încuraja comunicarea. Dacă elevul povesteşte ceva - „Nu vreausă mai învăţ la chimie. Este groaznic!” - şi se opreşte aici, profesorul îl poate încuraja să continue prin simpla repetare a cuvintelor „Este groaznic?”, aşteptândo detaliere din partea elevului.
3.Concentrarea atenţiei pe ceea ce spune vorbitorul
Este foarte important ca atunci când ascultăm:
să ne focalizăm atenţia pe ideile şi sentimentele pe care cealaltă persoană încearcă să ni le transmită;
să evităm să ne gândim la propriile probleme – ele ne vor împiedica săascultăm eficient;
să nu schimbăm subiectul – acest lucru indică faptul că nu am fost atenţila mesajul care ni s-a transmis sau nu suntem interesaţi de ceea ce ni setransmite.
72
 
Comunicare şi relaţionare interpersonală
4.Evitarea judecării sau interpretării a ceea ce spune celălalt
Atunci când ascultăm avem uneori tendinţa de a interpreta ceea ce ni setransmite, sau de a ne pregăti replica pe care urmează s-o dăm. Acest lucrudevine o barieră în recepţionarea mesajului. Astfel, fiind centraţi pe ceea ce vremnoi să spunem şi nu pe ceea ce spune vorbitorul, s-ar putea să pierdem uneleinformaţii sau să le înţelegem greşit.Prin urmare, e foarte important ca atunci când ascultăm, să ne concentrămtoată atenţia pe ceea ce ne spune vorbitorul.
5.Reflectarea sentimentelor celuilalt
Reflectarea are rolul de a identifica şi clarifica emoţiile cu care se confruntăo persoană la un moment dat. De exemplu, dacă elevul spune “Nu pot să facproblema, este prea grea !”, profesorul poate răspunde reflectiv astfel: “Pare să-ţifie greu!”. Un răspuns de genul “Nu vorbi aşa! De-abia ai început!” îl va face peelev să se simtă neînţeles.
6.Adresarea întrebărilo
Pentru a ne asigura că am înţeles un mesaj în mod corespunzător putemrecurge la:
repetarea cu propriile cuvinte a ceea ce am auzit (parafrazare). Se spunecă dacă putem repeta ceea ce a spus vorbitorul, atunci înseamnă că am înţeles ceea ce a vrut să ne transmită;
adresarea unor întrebări în scopul clarificării sau obţinerii unor informaţii(de exemplu, „Dacă am înţeles bine, mi-ai spus că atunci când ai ajuns înclasă ţi-ai găsit lucrurile împrăştiate pe jos?”).Există două tipuri de întrebări: deschise şi închise.
Întrebările închise
sunt acele întrebări care generează spunsurispecifice (de exemplu, „Care materie îţi place cel mai mult?”).
Întrebările deschise
 
sunt acele întrebări care
 
permit explorarea situaţiilor (de exemplu, „Îmi povesteşti cum a fost la ora de chimie?”).Ascultarea eficientă presupune folosirea cu precădere a întrebărilor deschise, care treptat sunt alternate cu întrebări închise, în funcţie descopul comunicării.
7.Concentrarea atenţiei pe aspectele importante din discuţie
 Într-un dialog se transmit multe informaţii care au importanţă diferită.Pentru a identifica informaţiile importante, trebuie să ţinem cont de faptul căpersoanele au tendinţa de a repeta sau accentua, prin tonalitatea vocii, informaţiilerelevante pentru ele.
8.Evitarea sfaturilo
De cele mai multe ori, oamenii au tendinţa de a da sfaturi atunci cândcineva le povesteşte despre o problemă cu care se confruntă. Noi pierdem din
73

Activity (28)

You've already reviewed this. Edit your review.
jeni chiriac added this note
Textul nu imi apartine, este tot rodul unei descarcari de pe aceasta platforma.
kpopesco added this note
Va rog frumos sa scoateti documentul de mai sus (macar cateva zile). Apare la o un soft de plagiat (cateva cuvinte si ... profesorul ... se mai supara). Cu stima si respect, C Popescu (va mai rog numele autorului cartii publicate de dvs / multumesc inca o data)
1 thousand reads
1 hundred reads
cleo700 liked this
Crina Toader liked this
Carla Manole liked this
mohoreaalina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->