Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
11Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Idei de afaceri

Idei de afaceri

Ratings: (0)|Views: 169|Likes:
Published by Pascal Cătălin

More info:

Published by: Pascal Cătălin on Jan 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2015

pdf

text

original

 
Idei de afaceri: Colectare si reciclare deseuri/ambalaje PETAmbalajele PET - cine nu le cunoaste? Patrunse in forta pe piata, la cativa ani de la Revolutie, acestea audevenit extrem de populare, datorita rezistentei lor (nu se sparg, precum sticla obisnuita) si comoditatii inutilizare. Din pacate, tocmai datorita acestor caracteristici, ambalajele PET au ajuns sa fie carate peste tot siaruncate dupa golire, fara discernamant, direct in natura. Dar ele ar putea intra fara probleme in circuitulreciclarii, evitandu-se astfel atat risipa de mase plastice, cat si poluarea mediului.
Plasticul poate ramane innatura sute de ani inainte de a se degrada si este si un mare consumator de resurse: intreaga productie de plasticconsuma 8% din productia mondiala de petrol. Prin reciclarea unei tone de plastic se economisesc 1,8 tone de petrolsi se castiga 6 metri cubi de spatiu de depozitare la groapa de gunoi. O singura sticla de plastic reciclata salveazaenergia necesara functionarii unui bec electric timp de sase ore. Iar plasticul este una dintre materiile care pot aveamai multe "vieti", putand fi reciclat de mai multe ori. Se apreciaza ca deseurile de tip PET reprezinta circa 3% dincantitatea totala de deseuri de ambalaje si, conform datelor Asociatei Producatorilor de Plastic din Europa, la fiecareora pe batranul continent se recicleaza 1.296.000 butelii PET. In Romania, cantitatea de deseuri din plastic rezultataintr-un an este de 331.000 tone. Din aceasta cantitate, conform HG nr. 621/2005, pana in 2013 trebuie sa se ajungala o cota de reciclare de 22,5%. Cum cea mai mare parte din cantitatea de deseuri plastice, inclusiv PET, provine dela populatie, pentru realizarea tintei va trebui implementat la nivel national un sistem integrat de colectare selectiva adeseurilor la care romanul de rand sa aiba acces cu usurinta. Colectarea selectiva a deseurilor presupunedepozitarea gunoaielor in locuri special amenajate in vederea reciclarii.
Idei de afaceri: Colectarea si reciclarea PET-urilor Informatii pe scurt:Capital minim de start
.............50.000 de euro
Capital mediu de pornire
......150.000 de euro
Profit brut lunar 
......................12.000 de euro
Concurenta
............................................redusa
Factori de risc
.................colectarea deseurilor 
Idei de afaceri: Colectarea si reciclarea PET-urilor Ce se poate recicla
1. Sticla. Recipiente de sticla (sticle, borcane). Cele mai valoroase sunt cele transparente. In general, e bine sa fiesortate dupa culoare.2. Hartie. Ziare curate, tiparituri, reviste, carti vechi, ambalaje de carton de la detergenti, pantofi etc., fotocopii de labirou. Pastrati hartiile pentru reciclat uscate, iar atunci cand le duceti la centrul de reciclare ambalati-le in hartie silegati-le cu sfoara.3. Ambalaje de plastic. Pet-uri, pungi de plastic, recipienti de detergenti. Ambalajele trebuie triate – pungile fosnitoarese recicleaza intr-un fel, cele normale in alt fel. Se gasesc foarte greu centre stradale care sa le recolteze.4. Cutii de metal. De la bauturile racoritoare, bere, conserve. Metalul poate fi reciclat la nesfarsit.5. Uleiul de motor si anvelopele. Uleiul de motor este foarte toxic, nu il aruncati in canalizare!6. Bateriile auto, acumulatorii etc. Continutul acestora este deosebit de toxic. Este ideal sa incercati sa gasiti uncentru de reciclare.7. Cartusele de la imprimantele laser si inkjet. Majoritatea firmelor furnizoare de toner pentru imprimante au serviciude reciclare a cartuselor. Pentru cartusele uzate primiti bani!Ce nu se poate reciclaMaterialele ceramiceSpray-uriAmbalajele materialelor toxice (de exemplu, de la anumite vopseluri)Abtibildurile, servetelele, hartia cerata, hartia de faxPartile metalice atasate magnetilor Cateva aspecte relevante privind reciclareaPET-urilor • 20 butelii de PET de 2 litri cantaresc circa 1 kg.• 5 butelii de 2 litri sunt suficiente pentru a realiza fibre pentru un tricou mare.• 20 butelii de 2 litri sunt suficiente pentru umplutura unei jachete de iarna.• 20 butelii de 2 litri sunt necesare pentru fabricarea unui filtru.• 35 butelii de 2 litri sunt necesare pentru realizarea unui sac de dormit.• 60 butelii de 2 litri sunt necesare pentru 1 mp de carpeta.
Idei de afaceri: Colectarea si reciclarea PET-urilor 
In ce consta afacerea?Afacerea consta in colectarea si procesarea acestor deseuri, rezultatul fiind fulgi sau flexuri de polietilena care
 
constituie materia prima pentru realizarea granulelor de plastic din care se fabrica diverse obiecte si ambalaje. InRomania exista 270 de societati capabile sa colecteze, sa prelucreze si unele chiar sa recicleze deseurile din maseplastice. Dintre acestea, 80% se ocupa doar de colectare si procesare si doar 20% au si posibilitatea de reciclare,obtinand granule sau chiar diverse produse. Cele mai multe unitati se afla concentrate in zona Bucuresti-Ilfov, iar alteregiuni, precum Teleormanul de exemplu, nu dispun nici macar de o firma de colectare.Pentru demararea activitatii sunt necesare urmatoarele dotari: a) un camion pentru aducerea deseurilor de laproducatori si de la cei care le colecteaza – 12.000 de euro b) o moara care macina deseurile, din care rezulta fulgii,care costa in jur de 18.000 de euro la mana a doua c) un motostivuitor pentru transportul balotilor de deseuri, asacilor si a containerelor cu flexuri – in jur de 3.500 de euro. In afara acestor utilaje, este necesara construirea sauinchirierea unei hale de depozitare si procesare de cel putin 150 mp sia unui teren betonat de cel putin 500 mp pentru depozitareadeseurilor, precum si utilaje de cantarire, transport si manipulare adeseurilor. Indeplinirea acestor conditii asigura obtinerea autorizatieide functionare. Astfel, o suma rotunda pentru a putea lansa o afacerede colectare si reciclare a deseurilor ar fi de cel putin 50.000 de euro.Iar pentru realizarea unei activitati complete de colectare, procesare sireciclare a deseurilor din plastic, este nevoie si de achizitionarea uneiinstalatii pentru obtinerea de granule, pretul mediu al unei astfel deinstaltii la mana a doua fiind in jur de 40.000 de euro.Un PET are patru componente: 1) recipientul in sine, din polietilena tereftalata (de aici si numele); 2) dopul, dinpolietilena de inalta densitate; 3) eticheta, care poate fi din hartie sau material plastic si 4) adezivul. Fiind insa destulde voluminos, el trebuie presat cu un utilaj special pentru a fi transportat si depozitat cu usurinta, de aceea dopul sescoate si se colecteaza separat.Un PET de doi litri cintareste 50 grame, deci sunt necesare 20 de bucati pentru a face un kilogram, adica cca 20.000de bucati pentru 1 tona, pentru care se incaseaza cca 300 de lei. De asemenea, recipientele trebuie sa fie sortate peculori: transparent, albastru, verde si maro. Apoi se spala, se indeparteaza etichetele si adezivul, pentru a se obtineun produs cat mai pur si se usuca. Abia in acest moment ele sunt macinate intr-o moara speciala, din care rezultafibre PET.In urma reciclarii se obtine materie prima secundara care, in combinatie cu granulele de polietilena veritabila, poate fifolosita doar pentru realizarea unor produse sau ambalaje din plastic in scop nealimentar. Pentru ambalareaproduselor alimentare, trebuie realizata o fata interioara a ambalajului, din materie prima care nu a mai fost folosita.
Idei de afaceri: Colectarea si reciclarea PET-urilor 
Etapele activitatii:• Colectare PET-uri• Sortare (sunt selectate doar ambalajele din polietilena tereftalata)• Macinare (in urma acestei etape rezulta fulgi de PET)• Curatare fulgi (se sufla aer pentru indepartarea murdariilor si a resturilor de etichete, se spala in apa cu diversesolutii de curatare pentru eliminarea adezivului)• Clatire• Uscare• Ambalare fulgi si livrare la companiilor producatoare de mase plastice. PET-urile colectate initial reintra astfel incircuit.Reciclarea se poate face de un numar limitat de ori, materialul pierzandu-si proprietatile initiale pe parcursulprocesului de reciclare, lucru datorat particulelor de murdarie, contaminarii si modificarilor care apar la nivelmolecular. Din acest motiv, la fiecare reciclare se adauga cantitati mici de materii prime brute pentru a imbunataticalitatea produsului finit. Pentru obtinerea unui kilogram de PET este nevoie de energie si de aproximativ douakilograme de petrol.
Idei de afaceri: Colectarea si reciclarea PET-urilor 
Stiati ca...• …sticla PET a fost patentata in 1973 de catre Nathaniel Wyeth?• …prima sticla PET a fost reciclata in 1977?•… in 1978, producatorii au redus greutatea unei sticle de doi litri cu aproximativ 29%, de la 68 grame, la 48 grame ?• …PET-ul reciclat poate fi folosit pentru a fabrica noi produse: covoare, mochete, material pentru tricouri,incaltaminte, pulovere si jachete, genti, umplutura pentru haine de iarna sau saci de dormit si chiar jucarii ?• …recicland o tona de sticle de PET se economisesc aproape 6,8 metri cubi spatiu de depozitare in gropile degunoi?• …recicland o sticla de plastic se economiseste suficienta energie pentru ca un bec de 60W sa functioneze timp de
 
6 ore?• …cantitatea de PET-uri reciclata la nivel european este de cca 320.000 de tone pe an?Legea romana nu prevede obligativitatea reciclarii deseurilor In Romania, spre deosebire de tarile din Vest, reciclarea ambalajelor PET nu este obligatorie. In Germania, spreexemplu, compania Coca-Cola isi colecteaza propriile flacoane de pe piata, prin intermediul distribuitorilor. Deasemenea, in Germania, Italia sau Franta, cei care nu separa gunoiul menajer de PET sunt amendati. Sticlele PETnefiind degradabile, statul roman ar trebui sa impuna producatorilor o taxa pentru colectarea ambalajelor. Acest lucruar urma sa fie reglementat printr-un act normativ care sa implice si administratiile locale si care sa oblige populatia sasepare gunoiul menajer de sticlele PET. Langa pubelele de gunoi din magazine, restaurante, parcuri, primariile ar trebui sa amplaseze saci sau alt tip de pubela speciala pentru sticlele din plastic, care sa fie livrate fabricilor dereciclare.Potrivit datelor adunate de Comisia Nationala de Reciclare a Materialelor din cadrul Ministerului Industriei, gradul derecuperare a deseurilor din plastic din Romania este de doar 7%, fata de o medie europeana de 25%, acest tip dedeseuri avand de altfel cel mai mic procent de recuperare dintre toate celelalte tipuri de deseuri (cupru – 39%,aluminiu – 33% hartie si carton – 23%).Autorizarea activitatilor de colectare si reciclare a deseurilor Societatile comerciale care vor sa obtina autorizatia de achizitie a deseurilor neferoase reciclabile trebuie saindeplineasca cumulativ o serie de conditii prevazute in normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta aGuvernului nr.11/2001 elaborate de Ministerul Industriei si Resurselor. Unele dintre aceste conditii le-am enumeratedeja: sa detina in proprietate, sau in chirie, atat platforme betonate de cel putin 500 mp, cat si spatii de depozitareinchise (hale) de cel putin 150 mp, mijloace de cantarire, de manipulare, transport intern si transport marfa. Deasemenea, societatile respective trebuie sa aiba cel putin 30 de angajati incadrati cu contract individual de munca, peperioada nedeterminata.Societatile care solicita autorizatia de achizitie a deseurilor neferoase vor depune la registratura Ministerului Industrieiun dosar cu urmatoarele documente obligatorii:• cerere-tip• certificatul constatator original emis de Registrul Comertului, din care sa rezulte datele de identificare alesolicitantului, capitalul social, obiectul de activitate si punctele de lucru declarate • copie dupa codul fiscal• autorizatie de mediu (copie) pentru fiecare punct de lucru• autorizatia de protectie a muncii (copie)• extras din balanta analitica a mijloacelor fixe la sfarsitul lunii precedente• declaratia de impunere pe anul in curs si situatia personalului angajat pe perioada nedeterminata la finele luniiprecedente, vizata de inspectoratul teritorial de munca.
Idei de afaceri: Colectarea si reciclarea PET-urilor 
Subventie redusa la jumatateFirmele care recicleaza deseurile de ambalaje de plastic (PET) primesc 0,4 lei pentru fiecare kilogram, in baza unor contracte de finantare incheiate cu Administratia Fondului pentru Mediu.Pentru a beneficia de suma mentionata, firmele beneficiare trebuie sa dovedeasca faptul ca ambalajele de plastic aufost prelucrate si transformate, prin reciclare, in materie prima secundara sub forma de fulgi, granule sau alteproduse. Suma va fi utilizata numai pentru plata deseurilor de ambalaj achizitionate de la firmele autorizate si carecolecteaza, la randul lor, ambalajele de la populatie. "Prin acest circuit financiar, cei 0,4 lei platiti pentru colectareadeseurilor ajung in buzunarul cetateanului care preda deseurile PET la centrele de colectare", precizeaza Executivul.Pana de curand, suma oferita pentru un kilogram de deseuri de plastic era de 0,96 lei. Guvernul justifica scadereacuantumului acestei sume prin faptul ca si taxa de mediu platita de producatorii si importatorii de bunuri ambalate afost micsorata de la 1 leu pe kilogram la 0,5 lei pe kilogram. Taxa de mediu se plateste numai daca obiectiveleanuale de valorificare si reciclare nu sunt indeplinite. Pentru dezvoltarea sistemului de colectare a deseurilor deambalaje PET postconsum in vederea reciclarii, Guvernul a alocat din Fondul de mediu, pentru 2008, 18 milioane delei (180 de miliarde lei vechi).
Idei de afaceri: Colectarea si reciclarea PET-urilor 
De stiut:• In 2007, americanii au baut aproape 50 de miliarde de PET-uri cu apa, dar au reciclat doar 23% din cantitatea deambalaje rezultata. Aceasta inseamna ca 8 din 10 PET-uri au ajuns la gropile de gunoi;In SUA, apa imbuteliata costa intre 1 si 4 $ galonul (3,8 litri). 90% din aceasta suma inseamna butelia, dopul sieticheta;• Conform datelor Beverage Marketing Corp, in 1976 un american a consumat in medie 6 litri de apa imbuteliata. In2007, consumul a ajuns la 107 litri;• Pentru producerea ambalajelor PET consumate de americani intr-un an e necesara o cantitate de 1,5 milioane de

Activity (11)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Tudor Postolachi liked this
Irina Sescu liked this
Diana Furculita liked this
Dan liked this
Dan liked this
aminad74 liked this
aminad74 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->