Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
43Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Exercitii Pentru Entorsa Glezna Prin Inversie

Exercitii Pentru Entorsa Glezna Prin Inversie

Ratings: (0)|Views: 3,266 |Likes:
Published by iuliascribd

More info:

Published by: iuliascribd on Feb 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/14/2013

pdf

text

original

 
Exercitii pentru glezna
entorsa prin inversie- afectata partea externa a gleznei -
In cazurile de entorsa minora de glezna, exercitiile de reabilitare incep imediat dupa traumatismin paralel cu exercitiile de mers.In entorsele mai severe si mai dureroase este posibil ca exercitiile de mers sa nu poata fiefectuate, desi cu ajutorul carjelor si agipsului protector se poate sustine greutatea in picior, cum dealtfel si cu ajutorul altor dispozitive de protectie si sustinere a gleznei.Daca durerea este severa se recomanda purtarea carjelor sub control medical.In general, daca durerea este suportabila, se incearca mersul si sustinerea greutatii in picior folosind carjele sau gipsul de protectie, intrucat aceste activitati fizice grabesc procesul devindecare.Entorsele de glezna au nevoie de o medie de 6 saptamani pentru a se vindeca dar in unele cazuri pot sa dureze chiar 4 luni in functie de severitatea acestora. Un gips protector, un suport elastic saualte forme de sustinere a gleznei trebuiesc purtate in tot acest timp pentru a proteja ligamentele.Dupa vindecarea gleznei, folosirea unui dispozit de suport al gleznei ajuta la prevenirea unui noutraumatism.Exercitiile de intindere pot fi reluate in mod normal si mai ales inaintea unui exercitiu fizic care previne o noua leziune. Chiar si dupa ce glezna si-a revenit destul de bine, se vor continuaexercitiile de intindere si balans si alte exercitii fizice controlate, de mai multe ori pe saptamana pentru a se mentine glezna cat mai stabila.In general, entorsele beningne corect tratate nu lasa sechele.La 8-10 zile nu mai e necesar nici bandajul compresiv.Se interzice inca 3-4 saptamani activitatea sportiva.
 
In cazul unei instabilitati usoare, recomandam:- termoterapie + masaj- hidrokinetoterapie- electroterapie antiinflamatorie si antalgica- tonifierea musculara (in special peronierii, adica miscarea de eversie a piciorului)- evitarea tocurilor inalte, mersului pe teren accidentat- purtarea unei glezniere.In cazul unei instabilitati importante:- punctul de vedere asupra atitudinii de urmat nu mai e unanim; optiunea e intreligamentoplastie si tratamentul conservator - incaltaminte corectoare, care va avea un toc mai lat, cu incarcare de 1-2cm pe marginea luiexterna; de asemenea e recomandabila purtarea unei talpi ortopedice- orteza cu o bandeleta care tractioneaza glezna spre interior, unde e prinsa in gheata o tijametalica paralela cu gamba; recurgearea la orteza e dictata de instabilitati mari sau la inceputulrecuperarii- tonifierea musculaturii eversoare a piciorului (lungul si scurtul peronier lateral, extensorulcomun al degetelor)- reeducarea reflexelor proprioceptive; aceasta reprezinta exercitii de dezvoltare a echilibrului sicoordonarii miscarilor gleznei si piciorului- masaj sau masaj + termoterapie pregateste tesuturile pentry kinetoterapie- electroterapia cu scop antalgic, ca si cu scop circulator (baile galvanice, curentii de mediefrecventa etc) e o terapie adjuvanta pretioasa.
Exercitii:
- Exercitii active (nu pasive) cu maximum de amplitudine posibila, in toate directiile. Suntdeosebit de utile pentru resorbtia edemului, prevenirea formarii aderentelor si mentinerea tonusuluimuscular.
 
- La aproximativ 48- 72 de ore dupa traumatism, se vor incepe exercitiile de intindere aletendonului Achile, care face legatura dintre cufa musculara din partea posterioara a gambei si oaselede la nivelul calcaiului.Exercitiile de intindere necesita un prosop - daca nu se pot face in picioare se vor efectua insezut tinand genunchii drepti si in jurul talpii se prinde un prosop. Lent si cu grija se trage de prosopsi se tine ridicat timp de 15 secunde pana cand se simte intinderea musculaturii. Intr-o entorsa agleznei moderata sau severa, la inceput poate sa fie prea dureros sa se traga de degete atat de multincat sa se simta intinderea musculaturii. Se va face acest lucru cu prudenta si sub controlul durerii.O mica durere este un lucru normal, dar nu este nevoie ca aceasta sa devina moderata sausevera. Se vor repeta exercitiile de 15-20 de ori pe zi timp de o saptamana. Apoi se vor faceintinderi ale tendonului lui Achile ca parte a exercitiilor zilnice de rutina pentru a se mentineflexibilitatea.- Se realizeaza apoi intinderea musculaturii posterioare a gambei. Daca este posibil acesteexercitii se efectueaza in ortostatism cu fata la un perete si cu mainile la nivelul umerilor fixate pe perete.Se va pozitiona piciorul lezat in spatele celui sanatos, stand pe varf. Se pozitioneaza calcaiul pe podea si partea posterioara a membrelor inferioare in pozitie dreapta. Incet se va indoi genunchiulaflat in fata pana cand se simte intinderea musculaturii gambei.- Se efectueaza literele alfabetului cu degetele de la picioare, antrenand in miscare si glezna

Activity (43)

You've already reviewed this. Edit your review.
Carmen Radu liked this
1 hundred reads
1 thousand reads
Pog Mari liked this
Sebastian Badila liked this
Matei Dobrescu liked this
Bogdan Geangos liked this
Varzaru Simona liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->