Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
pictura renascentista

pictura renascentista

Ratings: (0)|Views: 1,684 |Likes:
Published by Ioan Laslo

More info:

Published by: Ioan Laslo on Feb 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2013

pdf

text

original

 
Diana GhiraCl. a VI-a A
“Fecioara intre stanci”
Leonardo Da Vinci s-a nascut intr-o mica localitate, Vinci- de unde ii vine sinumele- intre Pisa si Frorenta, in 1452. De mic copil el arata inclinare pentru arta, mai ales pentru pictura. Dar, departe de a fi un simplu pictor, Leonardo vede in aceasta arta numaiuna dintre nenumaratele posibilitati, un mijloc intre altele multe, prin care sa ajunga lacunoasterea si la intelegerea naturii si a universului.Leonardo Da Vinci are una din acele naturi complexe, subtile, iscoditoare, curioase,de mister, spirit in acelasi timp vast si adanc, mereu preocupat de fel de fel de probleme siin cautarea solutiilor lor. Nu este reprezentantul unei tari, nici macar al unei epoci. Elapartine, ca un exemplu de-a pururi viu, istoriei dezvoltarii inteligentei umane. Si totusi,nimeni mai bine ca el nu intruchipeaza imaginea omului multilateral al Renasterii, a preocuparilor acesteia in ce aveau ele mai inalt, mai variat, mai dezinteresat, dar si maigeneral si mai etern omenesc.Leonardo a fost un desenator fenomenal, cum vom vedea imediat ce vom trece laexaminarea operelor sale, unul din cei mai mari si mai personali pe care-i cunoaste arta. Cuun condei sau cu un varf de argint si cu o bucata de hartie el putea exprima orice. Totusi,desenatorul acesta superb, nu se multumeste numai cu linii. Conturul are nevoie sa fieinconjurat, crede el, de o atmosfera. Acest lucru il obtine, foarte adeseori, prin joculumbrelor si al luminilor. Scopul lui Leonardo, creand aceste imagini, era sa ajunga sacompleteze ceea ce oferea natura, studiind varietatile survenite pe o figura, prinaccentuarea unei trasaturi sau a alteia, in detrimentul totului.
Leonardo Da Vinci Fecioara intre stanci
 
Din prima epoca a artistului, opera cea mai pretuita este « La Vierge auxrochers » (Fecioara printre stanci), care se gaseste la Luvru. In aceasta « Vierge auxrochers » Leonardo ilustreaza o legenda despre intalnirea in padure, pe cand erau copii, alui Christos si a Sfantului Ioan Botezatorul. Important in aceasta pictura este faptul caidealul lui Leonardo incepe sa se contureze. El capata o forma de la care acesta nu se vaabate mult in tot timpul carierei sale.
 
Cele doua figuri, si cea a ingerului si cea feminina, se aseamana foarte mult. Unadin preocuparile lui Leonardo era sa ajunga la un tip uman la care calitatile fizice femininesa se contopeasca cu cele pe care le admiram intr-un chip barbatesc, in acea faza a vietii,cand trupul si sufletul lui sunt in formatie, cand trasaturile adolescentei n-au disparut cutotul, desi incep sa apara cele ale barbatiei. Din aceste doua caractere-cel al barbatuluitanar, al adolescentului, si cel al femeii-el tinde sa formeze un tip unic, ideal si complet,care sa impreune, contopindu-le, si frumusetea unuia, si frumusetea celuilalt dintre sexe. Elcauta ca ovalul fetei, forma si privirea ochilor, desenul gurii, forma si conturul membrelor,fragezimea pielii, sa fie aprope identice la unul si la celalalt.Aceasta conceptie, proprie lui Leonardo, apare inca din tabloul acesta. Tipul fiziceste caracterizat printr-un oval pur, care cu ajutorul umbrelor dulci si aproape impalpabile,capata o gratie, o gingasie fara seaman. Apoi, si acest lucru ne va izbi in mai toate lucrarilelui, pleoapele sunt, in genere, grele si umbre delicate se concentreaza in jurul ochilor. Dar acelasi lucru il observa si la ingerul din dreapta, nu numai in fizionomia Fecioarei.In „Fecioara printre stanci”, Leonardo si-a consacrat tehnica sa caracteristica,denumita „Sfumatto”, care estompeaza conturile intr-atat incat acestea par a se pierde inaerul inconjurator. Cu aceasta tehnica noua, el rotunjeste chipul Fecioarei, al prunculuiIisus, al Sfantului Ioan si al frumosului inger. Toate figurile formeaza un triunghiechilateral, al carui varf corespunde crinilor din stanga imaginii. Acest triunghi estestrabatut de o linie in zig-zag, care urmareste directia mainilor. Se remarca luminamisterioasa, care patrunde parca cernuta in pestera printr-o deschidere in plan indepartat.In timp ce ingerul arata spre Ioan, Maria se intinde atat spre Ioan, cat si spre Iisus. Iisusface spre varul sau semnul de binecuvantare, completand cercul de relatii.Observam apoi la Leonardo o tendinta spre misterios, spre enigmatic, caracter pecare il va accentua in lucrarile de mai tarziu, in mare parte prin decorul, in mijlocul caruiaasaza scena ce si-a ales. Astfel, in acest tablou, el imagineaza un peisaj turmentat, de stancigramadite si de pesteri, parca in urma unui cataclism. Foarte intunecate, ele lasa sa se vadanumai cateva luminisuri, inspre orizont, gri-albastrui. Pe acest fond inchis, se desprindfigurile clare ale personajelor principale, desenate si concepute cu acea perfectie, care esteobisnuita in operele lui Leonardo. Timpul si eternitatea joaca un rol important aici. Incalitate de artist, Leonardo implica o semnificatie mai profunda. "Este important, deoarece pentru Leonardo da Vinci, aceste stanci pur si simplu reprezinta, intr-un fel sau altul, oinregistrare a trecerii timpului. Si prin aceasta ele reprezinta mortalitatea pamantului.
Bliografie
1. G. Oprescu, «Manual de istoria artei :Renasterea », Editura «Meridiane», 1985, pag.140- 148 ;2. Paz Garcia Ponce de Leon, «Istoria picturii », Editura « Teora », 2009, pag.913. www.epochtimes-romania.com/.../fecioara-intre-stanci-de-leonardo-de-vinci-deschide-drumuri-noi---63456

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->