Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Elemente de Retea

Elemente de Retea

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 779|Likes:
Published by D@m@ige

More info:

Published by: D@m@ige on Nov 17, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

 
Elemente de retea
Introducere
Societatea moderna actuala se bazeazã pe crearea, procesarea, transmisia siconsumul informatiei, iar acest lucru e suportat în primul rând de sistemeleinformatice integrate având ca suport retelele de calculatoare. Asistãm înprezent la o extindere extraordinarã a informatiei în toate domeniile vietiiprivate si publice industriale si comerciale.În prezent în afara unor situatii speciale, conceptul ierarhizat de calculpropriu anilor 60-70, conform cãruia la un calculator de mare capacitate(main frame) sunt agãtate o multitudine de terminale, este consideratdepãsit, facînd loc celui de procesare distribuita, având ca suport decalculatoare.O retea va cuprinde calculatoare autonome (elemente de baza ), astfel uncalculator nu poate controla, porni sau opri alte calculatoare, necesitând orelatie de tip master-slave. Controlul e distribuit, comunicarea facându-seprin mesaje, cu timp de transmisie variabil, diferit de zero.
Topologii de retele
Exista trei topologii majore: stea inel si magistralã.O retea stea are un singur punct de conexiune, care constitue în general siun punct de control al retelei.Într-o retea de inel, nodurile sunt conectate într-un cerc continuu cu ajutorulunui cablu de transmisiune comun, iar semnalele sunt transmiseunidirectional de-a lungul cercului de la nod la nod cu regenerareasemnalelor la fiecare nod. Un inel ce are un control central e cunoscut ca obuclã.O retea magistrala (bus) este constituita dintr-un cablu la care suntconectate direct nodurile. Ea este utilizata de obicei folosind un controldistribuit, dar poate avea si un control central al retelei. Spre deosebire deinel însa, o magistrala e pasiva, ceea ce înseamna ca semnalele nu suntregenerate si retransmise la fiecare nod.Si alte variante de configurare sunt posibile,deoarece privim reteaua dinpunct de vedere fizic, inel în forma de stea, magistrala în formã de stea,arbore, plasa (mesh) , inel dual, stea ierarhicã.Pentru a lucra cu o topologie stea, trebuie si piese hardware în plus de celeutilizate de obicei. Aceste piese ce conecteaza toti membrii retelei, suntnumiai genetic ”hub” (localizat de obicei într-un dulap închis).
Echipamente de retea
O retea are în alcatuirea sa o serie de componente elementare care asigurãbuna ei functionare, precum si integrarea sa în cadrul altor retele. În mare,componentele unei retele ar fi: hub, placi de retea (NIC), switch, router,bridge, gateway.
 
Hub-uri
 Un hub (ce poate avea si functii de conectare de cabluri) suportã de la 8 lacâteva sute de statii. Mai multe hub-uri pot fi utilizate pentru a suporta unnumar mare de utilizatori. Hub-urile sunt la rândul lor conectate între elefolosind orice mediu fizic (coaxial, fire torsadate, fibre optice). Deoarecedistanta limita între hub-uri este aproximativ 100m, proiectantii utilizeazadeseori cabluri de interconectare de un tip superior pentru a mari distantadintre hub-uri. Caracteristicile fizice principale ale unui cablu metalic sunt:grosimea (diametrul), firului activ si diametrul exterior. În plus, sistemul decabluri e caracterizat prin: impedantã, capacitate, atenuare, vitezasemnalului, caracteristici de zgomot.Hub-urile pentru cablaje se numesc “wiring hubs”. Aceste tipuri de hub-urioferã un punct de control pentru cablajele aferente computerelor. Ele oferãadministratorului retelei un punct central de localizare a cablajelor, ceea cefaciliteaza monitorizarea, mutarea si eventuala mãrire a sistemului. Eleservesc deasemenea pentru a conecta o zonã localã într-o retea cumagistralã de mari dimensiuni.Nu existã un consens asupra a ceea ce înseamnã un hub. Hub-urile permitunui administrator sã controleze si sã monitorizeze de la distantã reteaua cuajutorul software-ului de administrare a retelei. Producãtori de hub-uri suntde exemplu Cabletron Systems, SynOptics, 3Com si Ungermann Bas.Hub-urile au început a fi dotate si cu interfete ATM începând cu 1993.Unele dintre noile facilitãti de hub sunt:- procesarea semnalelor de alarmã pentru a determina dacã o problemãpoate fi rezolvatã fãrã a fi necesarã anuntarea administratorului retelei;- pornirea automatã a retelei si oprirea sa la momente specificate de timp;- capacitatea de a administra reteaua;- operarea ca servere de terminal;- posibilitatea de a actiona ca gateway-uri de Ethernet;- platforme de aplicatie: procesoare RISC cu discuri de Gbytes ( file servere,print servere) integrate în locatii de hub-uri protejate fizic. Functiile tipiceinclude dirijarea, E-mail, getaway SNA etc. ;- lãrgime de bandã de frecventã dedicatã unei statii;- gateway-uri (porti);- suport de bridge (punte) între FDDI si token ring;- functii de securitate (limitarea accesului prin parole la porturi, criptareapachetelor de date etc. );- posibilitatea de comutare port cu port;- hub-uri pentru LAN-uri (Local Area Networks) necablate.Hub-urile implementeazã facilitãti de comutare pentru a facilita conectarealogicã a sistemelor la segmentul de transmisie adecvat. Se utilizeazã diferitetipuri de hub-uri ce pot fi folosite pentru a conecta aceste sisteme. Existahub-uri de modul, hub-uri de grup, si hub-uri de port.Hub-urile de modul nu oferã nici o facilitate de comutare în cadrul unui hubpentru a putea asigna banda de frecventã a unui LAN. Hub-urile de modul,
 
hub-urile obisnuite sau repetoare multiport sunt utilizate pentru a conectagrupe de sisteme la segmentul de transmisie adecvat.Hub-urile de grup au implementatã în interiorul lor o facilitate de comutarece permite fiecãruia dintre multiplele grupe de porturi de a fi interconectatela unul din segmentele de transmisie. Cu un hub de grup, un întreg grup deporturi din hub este atatat la un acelasi segment de transmisie.Hub-urile de port, denumite câteodatã si hub inteligent, pot folosi o facilitatede comutare sofisticatã din hub ce permite fiecãrui port individual sã fieasignat unui segment de transmisie adecvat. Asemenea hub-uri permit omare flexibilitate în crearea de grupuri de lucru, mai ales atunci când sepoate selecta un segment de transmisie pentru fiecare port cu ajutorulsoftware-ului de administrare al retelei, iar grupurile de lucru pot fimodificate în mod dinamic.La nivel general, hub-urile pot fi caracterizate în hub-uri Ethernet cuconfiguratie fixã,hub-uri Ethernet cu configuratie modularã si multislot si hub-uri multifunctiesi mixte. 
Switches
 Unul dintre cele mai interesante aspecte ale conectãrii retelelor si alelucrului în retea, apãrut în ultima perioada a anilor ’90 este viteza mare cucare evolueazã tehnologiile. În alte industrii, tehnologiile experimenteazãcresteri revolutionare cam de la 5 la 15 ani sau chiar mai mult.Cursa pentru a asigura rezolvarea problemelor cu maximum de eficientã siviteza este deschisã, si toti, de la vânzãtori la corporatiile ce achizitioneazãprodusele lupta pentru respectarea regulilor acesteia.Dispozitive asemãnãtoare cu hub-urile sunt si switch-urile. Ele suntdispozitive ce citesc adresa de destinatie din headerul pachetului de date si-lredirectioneazã la portul de destinatie corespunzãtor.
Bridge
Bridge-urile, care asigurã suportul unor conexiuni de date, leagã douã retelelocale împreunã si transmite înainte cadre tinând cont de adresa de controla accesului lor (MAC= Media Acces Control). Adesea, conceptul de routereste mai des întâlnit decât cel de bridge. Putem defini un bridge ca fiind unrouter de nivel jos (low-levcl router).Un bridge comandat conecteazã douã retele locale comandate pe o legãturãcare de obicei este înceatã (cum ar fi de exemplu reteaua telefonicã), pecând un bridge local conecteazã douã retele locale adiacente local împreunã.Bridge-urile nu cunosc protocoalele de nivel înalt, asta însemnând cã ele sevor descurca cu adresele de IP,IPX si în acelasi timp cu orice noi protocoalecare vin odatã cu acestea. Totodatã, bridge-urile asigurã un mod de asegmenta retelele care folosesc protocoale ne-routabile, cum ar fi NetBEUI.Bridge-urile sunt adesea mult mai dificil de controlat decât router-ele.

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Irina Mocanu liked this
beleuta_alina liked this
rusudorin liked this
Galipopesco86 liked this
Galipopesco86 liked this
oakesef liked this
cristicoman liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->