Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Subprograme

Subprograme

Ratings: (0)|Views: 99|Likes:
Published by D@m@ige

More info:

Published by: D@m@ige on Nov 17, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2014

pdf

text

original

 
SUBPROGRAME
SUBPROGRAMUL reprezinta parti identificabile prin nume care se pot activa la cerere prin intermediul acetui nume. O parte din subprogramse contruieste ca subprogram daca un algoritm cuprinde in mai multelocuri aceiasi secventa de operatii executabila pentru aceleasi date sau pentru date diferite. In loc ca subprogramul sa cuprinda in acelasi loc,acelasi grup de instructiuni, concepand grupul de intructiuni casubprogram, el va aparea in program o singura data si se va activa de maimulte ori. Partea respectiva de program rezolva o subproblema din cele incare se descompune problema complexa. In limbajul Pascal, avem douatipuri de subprograme : procedurile si functiile. Deosebirea intre eleconsta in numarul de valori calculate si returnate programului apelat.Procedurile calculeaza mai multe valori sau nici una, iar functiilereturneaza o singura valoare asociata numelui functiei. Atat procedurilecat si functiile pot fi standard(predefinite in unitul sistem), cat sinestandard(definite de utilizator). Procedurile si functiile nestandardtrebuie declarate obligatoriu inainte de a fi apelate.O declaratie de subprograme cuprinde:-un antet de supbrogram care precizeaza interfata subprogramuluicu mediul sau, si-blocul subprogramului care descrie functionarea lui interna.
 
 DOMENIUL DE VIZIBILITATE AL INDENTIFICATORILOR
 
Prin domeniul de vizibilitate (valabilitate) se intelege zona de programin care e valabila declararea sau definirea unui identificator. Totiindentificatorii definiti sau declarati intr-un bloc sunt cunoscuti in bloculrespectiv si se numesc variabile locale. Daca blocul cuprinde blocuri inclusein care identificatorii (variabile locale ale acestora) nu se definesc sauredenumesc, atunci acestea sunt cunoscute in blocurile incluse si se numescvariabile globale pentru acesta. Daca o variabila declarata intr-un bloc seredefineste atunci in blocul in care a fost redeclarata va fi variabila atribuitagenerata la redeclarare.
 
 DECLARAREA SI APELUL PROCEDURILOR. PARAMETRIFORMALI SI PARAMETRII EFECTIVI 
 
O procedura e un sunbrogram care calculeaza mai multe valoriaccesibile sau nu programului apelant sau efectueaza anumite operatii fara sacalculeze vreo valoare. Valorile calculate accesibile programului apelantreprezinta parametrii de iesire ai subprogramului. Acestia pot depinde deanumite valori pe care subprogramul le primeste din programul apelant,valori reprezentand parametrii de intrare. Parametrii formali sunt variabilesimbolice in care lucreaza subprogramul. Ele sunt declarate in antetulsubprogramului si sunt cunoscute numai in interiorul subprogramului. Laapelarea procedurii se specifica parametrii efectivi sau actuali prinintermediul instructiunii procedurale. Parametrii efectivi reprezintavariabilele cu care subprogramele lucreaza efectiv in momentul activarii.Declararea procedurii se face folosind:
 PROCEDURE nume_procedura(lista parametrii)
-parametrii precizati la scrierea proedurii sunt parametrii formali si sesepara prin ‘ ; ’-pentru fiecare parametru se precizeaza numele si tipul acestuia.Apelarea procedurii :Pentru a executa o procedura aceasta trebuia apelata. La apel seda numele procedurii si valorile concrete ale parametrilor care se separa prin punct si virgula.Ex : procedure citire(n :integer ; k :char) ;Begin…..end;Cand se apeleaza o procedura, modulul apelant a abandonat temporar,si se executa procedura. In timpul executiei procedurii, parametrii formalisunt inlocuiti in tot corpul procedurii cu parametrii actuali (valori concrete).Dupa executarea procedurii se revine in modulul apelant la linia imediaturmatoare celei care a facut apelul. Parametrii formali si parametrii efectivinu e obligatoriu sa aiba acelasi nume dar trebuie sa existe o concordanta denumar, tip si ordine.
 
 
 DECLARAREA SI APELUL FUNCTIILOR
 
O functie e un subprogram care calculeaza si returneaza programuluiapelant o singula valoare. Aceasta valoare este asociata numelui functiei. Iar tipul poate fi simplu, string sau reper. Valoarea returnata de functie nu poateavea alt tip structurat decat string.Declararea unei functii:
 FUNCTION nume_functie(lista parametrii formali)
:
identificator de tip
;
-nume_functie reprezinta numele functiei, al carei tip este‘identificator de tip’-identificator de tip = nume de tip simplu: STRING sau REPER;Blocul functiei trebuie sa contina obligatoriu o instructiune deatribuire prin care identificatorul functiei primeste valoarea unei expresii.Identificatorul functiei nu are voie sa apara in partea dreapta a unor atribuiri decat daca functia este recursiva.Apelul unei functii decurge astfel:- se intrerupe calculul expresiei in care a aparul apelul functiei ;- se transmit parametrii, daca exista, exact ca la proceduri ;- se executa functia;
METODA BACKTRACKING
Se aplica problemelor in care solutia poate fi reprezentata sub formaunui vector – x=(x1, x2, x3, …xk,… xn) € S, unde S este multimea solutiilor  problemei si S=S1 x S2 x… x Sn, si Si sunt multimi finite avand s elementesi xi € si , (¥)i = 1..n.Pentru fiecare problema se dau relatii intre componentele vectorului x,care sunt numite conditii interne ; solutiile posibile care satisfac conditiileinterne se numesc solutii rezultat. Metoda de generare a tuturor solutiilor  posibile si apoi de determinare a solutiilor rezultat prin verificareaindeplinirii conditiilor interne necesita foarte mult timp.Metoda backtracking evita aceasta generare si este mai eficienta.Elementele vectorului x, primesc pe rand valori in oridinea crescatoare aindicilor, x[k] va primi o valoare numai daca au fost atribuite valorielementelor x1.. x[k-1]. La atribuirea valorii lui x[k] se verifica indeplinireaunor conditii de continuare referitoare la x1…x[k-1]. Daca aceste conditii nu

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Roman Balan liked this
danica2009 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->