Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
VRSTE RIBA

VRSTE RIBA

Ratings:
(0)
|Views: 2,945|Likes:
Published by TopoLina

More info:

Published by: TopoLina on Feb 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/08/2012

pdf

text

original

 
VRSTERIBAPALAMIDA
Tamnomodre boje, koja prema repu postaje srebrna, a gornji dio je koso prugast. Dužine do 70cm, a težina do 9 kg. Ulovljeni primjerci su najčešće oko 1 kg. Mrijesti se u svibnju i lipnju.Izuzetno ukusno i jako traženo meso. Najčešće se priprema pečenjem, na gradele i na brodet,izuzetno je dobra pripremljena u pećnici s puno povrća. Na Jadranu je najčešća u srednjem i južnom dijelu. Ima je i na pučini (rijeđe), ali najviše ukanalima i priobalju, ulazi u zatvorene uvale i zaljeve. Često je u blizini lovišta sitne plave ribe jer se njome i hrani, progoni je od dna do površine. Najpoznatija lovišta su oko Šibenika,Splita i Dubrovnika, a ponekad se može naći sjeverno od Zadra pa sve do Umaga.Kreće se u jatima pa nakon prvog ugriza možete očekivati još, vrlo je neoprezna i ima jakiugriz. Palamidu lovimo cijele godine, najlakše u jesen i na proljeće (od listopada pa dotravnja). Lovi se mrežama potezačama (po danu) i panulom. Za palamidu treba do 50 mnajlona br. 0,60, a zadnjih 10 m najlona br. 0,50. Između njih vrtuljak. 10 m od udice (br. 7- 8)stavlja se olovo od 3 dag, nakon 4 m još 3 dag, nakon 5 m još 3 dag. Mamac može biti srdela,kožica od ribe, inćun. Brzina vožnje plovila 2-4 milje.Mrijesti se na Jadranu, pa se često nađe ulov od 7 cm, ali i veliki komadi od oko 5 kg.
 TUNA, TUNJ
 Najpoznatija riba među plavom ribom, a posljednjih godina jedna od najtraženijih riba uopće.U Jadranu se najviše lovi sjeverna plavoperajna tuna.Tijelo joj je mišićavo i snažno. Vretenastog je oblika, ali u srednjem dijelu je zaobljeno.Odličan je plivač, ali u malenom prostoru nije osobito okretna. Iako snažna, kada ju se uhvatimrežom brzo ugiba.Živi u jatima, koja su nekad zbijena, a nekad raspršena što zavisi o sezoni i ponašanju ribekojom se hrani.Boja joj je tamnomodra, skoro crna, prema dolje i prema glavi svjetlija. Hrani se svim vrstama plave ribe, ali u oskudici jede i drugu ribu (čak i morskog konjica). Naraste do 4 metra dužine, a može težiti i do 600 kg. U Jadranskom moru najčešće se ulovioko težine od 12 kg.
 
Tunu uglavnom progone morski psi.Tuna se mrijesti u proljeće, tada se približava obali.Meso tune je vrlo ukusno, najcjenjeniji dio je oko trbuha, koji je nježno ružičaste boje, dok jedio oko gornjih dijelova krvavo crven. Kod tune su cijenjeni i želuci koji se koriste i sviježi isušeni.Tunjevina se priprema na različite načine, jedna od čestih priprema je pržena tuna, tuna nagradele, s blitvom ili kuhanim krumpirom uz neizostavan dodoatak maslinovog ulja, ali i na brodet. U posljednje vrijeme često se priprema i carpaccio od tune. Najveći se dio tunekonzervira, na različite načine. No, naročito je važno koristiti svježu ribu kako ne bi prouzročila razne komplikacije.Iz jetara tune vade se vitaminska ulja (A i D), a iz gušterače inzulin.Tuna je riba koju možemo naći u svim dijelovima Jadrana, bez obzira na dubinu i udaljenostod obale. Međutim prilično rijetko možemo je naći u vodama zapadne Istre.Tuna se kreće uglavnom za hranom tako da zalazi u najzatvorenije zaljeve i uvale, približavase i riječnim ušćima, podnosi veće razlike saliniteta i temperature mora. Najpoznatija lovišta tune su u području Riječkog zaljeva, Crikvenice, cijelog Kvarnerića,zatim oko svih kvarnerskih i zadarskih otoka. Uz ova područja nalazi se i u području Šibenika,Omiša, Neretvanskog kanala, ušće Rijeke dubrovačke (Zaton) i Molunat. Posljednjih godinaotkrivena su bogata lovišta tune u području otoka Žirja, Jabuke i na pučini među njima. Tu jemore duboko, morske struje nose plankton, ima i dosta sitne plave ribe kojom se tunahrani.Međutim fluktuacije tune osciliraju iako znamo kako je posljednjih godina tune svemanje i u Jadranu i u svijetu.Proljeće i jesen su najbolje sezone za lov tune, međutim tuna se lovi i ljeti, a stanovite količinei zimi, ako su meteorološke prilike povoljne (ako je zima blaga i bez jačih vjetrova). Tunumožemo loviti ponajviše danju, a nešto slabije i noću. Lovostaj tune je od 15.07 do 15.08. propisan od ICCAT- a. (International Commission for the Conservation of Atlantictunas).Tuna se lovi panulom: 100m najlona br.1 i 15m br. 0,80 i među njima vrtuljak. Udice broj 4-7 s kožom od pauka kojoj je dat oblik ribe ili blinker. Desetak metara dalje od mamca urazmacima 3-4 m staviti 4 komada olova (neka svaki teži 3-4 dag). Najbolje je loviti danju, tj.
 
 predvečer brzinom od 3-4 milje. Kad tuna zagrize sve pustiti u more, ali prije toga na motovilo privezati jači plovak. Kad se lovina umori onda se prihvaća plovak i lovina isteže.
ZUBATAC
Zubatac je tipičan predstavnik bijele ribe i jedna od najpoznatijih riba u gastronomiji iribolovu.Zubatac je rumenosmeđosrebrnaste boje s plavim i crnim točkama, a prema dolje blijedosrebrna. Izvan vode plave točke nestaju. Naraste i do 1 m, može težiti do 16 kg. Tijelo mu jeizduženo, s nešto izdignutim hrptenim dijelom. Čvrste je građe, a naročito prednji dio s jakomčeljusti i velikim očnjacima, te velike i snažne peraje.Zubatac je grabežljivac i energičan plivač, međutim držanje mu je mirno i odmjereno- podmuklo, spreman da zaskoči žrtvu. Živi pojedinačno ili u manjim skupinama.Hrani se ribama pretežno, ali i rakovima, glavonošcima, crvima. Napada iznenada progonećilovinu do površine ili plićaka što se može primijetiti kod uzburkane površine mora i izlijetanjaribe, a iglica i ušata mogu pred zubacem iskočiti i na obalu.Meso zubaca izuzetno je cijenjeno, vrlo ukusno i traženo. Ukusniji su manji primjerci do 2 kg,a osobito se cijeni glava te ribe. Može se pripremiti na razne načine, ali najčešće se kuha ili peče pod pekom, na gradele ili u pećnici. Može se marinirati s maslinovim uljem, limunom ikoromačem te ispeći.Zubaca možemo pronaći u kamenitom području cijelog Jadrana, spušta se i na koraljna iljušturasta dna ili onima mekanim obraslim algama. Pronalazimo ga uz plitke kamenite rtove iuske prolaze. Najčešće je na dubini između 5 i 30 m. Nema ga u muljevitom i pjeskovitommjestu. Ne ide u priobalje blizu naselja i luka. U ljeti je bliže površini, a zimi ide u dubljemore. Najbogatija područja zubataca su šibenski i zadarski otoci, okolica Pule i Rovinja, okootoka gornjega Jadrana, zatim oko Visa, Lastova, Mljeta i Palagruže. Najveći ulov zubaca je od svibnja do listopada. Lovi se parangalom ili odmetom u rano jutroili u suton. Najbolji mamci su: iglica, škarpun, kanjac, ušata. Najlon br. 0,50 – 1 mm, a udice br. 4 – 7. Za sportaše ribolovce najbolji je način lova panulom. Brzina vožnje 2 – 3 milje, primaestralu i pred zalaz sunca.Premda je zubatac snažna riba dosta se lako lovi, jer mu se pri istezanju često izvali želudackoji ga diže prema površini. Zbog svoje izuzetne cijenjenosti rijedak je na ribarnicama jer gaugostitelji izravno otkupljuju od ribara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->