Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ritm, Rima - Stud. Arh. Calina Hendea

Ritm, Rima - Stud. Arh. Calina Hendea

Ratings: (0)|Views: 51 |Likes:
Published by Calina Alexandra H

More info:

Published by: Calina Alexandra H on Feb 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2012

pdf

text

original

 
 RITM, RIMA IN ARITECTURA
Arhitectura poate fi perceputa ca o arta care completeaza spatiul, dar care nu are voie sa il modifice.Arhitectul roman Cantacuzino defineste arhitectura ca “armonie simultana”, pentru ca exprima ritmin spatiu, in timp ce Vitruviu vorbeste despre euritmie cu referire la arhitectura, prin care intelegearmonia liniilor, volumelor si proportiilor. 
RITMUL
- Termenul provine, potrivit "Dictionarului de termeni literari", din fr.
rythme,
lat.
rythmus,
gr.
rythmos,
"miscare regulata si masurata", "cadenta melodica". Reprezinta repetareaordonata a silabelor accentuate si neaccentuate si a pauzelor intr-un vers. El mai poate fiinterpretat ca si desfășurare gradată, treptată a unei acțiuni, evoluție mai rapidă sau mai lentă aunei activități, condiționată de anumiți factori, periodicitate a unei mișcări, a unui proces, a uneiactivități, mișcare regulată; tempo, cadență. sau in arhitectura, ca repetare periodică a unorelemente de arhitectură sau de decorație, la o construcție. El este o desfasurare gradata, in cadentesimetrice sau asimetrice, a elementelor care alcatuiesc ansamblul operei. Elementele sunt dispusein succesiuni regulate sau neregulate, alternativ sau prin reluari inedite, divers directionat, creand"rime plastice".Mai vizibila sau mai subtila, prezenta ritmului este marcat prin contraste intre linii si forme(verticale, orizonatle sau oblice, mai amri sau mai mici etc) intre valori inchise si deschise, sau intreculori (Care variaza ca saturatie, intindere, dispunere, numar) Ritmul dinamizeaza intotdeauna olucrare (atat la nivel de fatada cat si la nivel de volumetrie sau rezolvare functionala) pentru ca esteinseparabil de miscare - dar o kiscare in care accentele sunt alternate cu pauzele,ca in muzica, undetimpii "tari : sim "slabi" se scuces - si prin aceasta, de durata. Ritmulmareste valoarea obiectului dearhitectura, caruia ii ofera ordine si "energie".
RIMA
reprezintă identitatea sunetelor la sfârșitul a două sau mai multe versuri, începând cu ultimavocală accentuată. Constă în a face să coincidă silabele de la sfârșitul a două sau mai multe versuri.Această potrivire începe cu ultima vocală accentuată. Când rima este imperfectă, ea poarta numelede asonantă. Considerată, în literatura cultă drept o licență poetică, în poezia populară, asonantaeste foarte des întâlnită.In literatura se identifica patru tipuri de rimă:· Rima împerecheată - apare atunci când versurile rimează două câte două - primul cu al doilea, altreilea cu al patrulea ș.a.m.d. (1-2, 3-4, 5-6)· Rima încrucișată - apare atunci când primul vers al unui catren rimează cu al treilea, iar al doilearimeaza cu al patrulea. (1-3, 2-4, 5-7)· Rimă îmbrătișată - rimează primul vers cu al patrulea și al doilea cu al treilea. Este un tip de rimămai rar folosit de poeți. (1-4, 2-3, 5-8, 6-7). Apare la primele două strofe din sonet.· Monorimă - constă într-o rimă ce apare succesiv la mai multe versuri și este specifică poezieipopulare. (1-2-3-4)· Rimă albă - în poeziile contemporane (fără rimă)
 
Rima mai poate fi analizata si din punnctul de vedere al functiei sale. Avem astfel rima metrică(parte componentă a metrului ce determină ritmul poetic, rima eufonică (valoare sonoră,muzicală), rima organizatorică (determină organizarea textului în strofe, rima semantică(accentuează sensul versurilor) si rima estetică (sensibilizează receptorul).Rima este o repetivitate a unui grup compozitional, poate fi si repetivitatea unui ritm. Aceasterepetivitate poate fi sugerata prin goluri, ornamente, pilastri, registre etc.Rima, combinată cu ritmul, este cea care da muzicalitate poeziei. Dupa silaba accentuată din rimă,aceasta poate fi simplă sau complexă. Rima simplă poate fi masculină, atunci când accentul cade peultima silabă, sau feminină , atunci când accentul pică pe penultima silabă.La fel e si in arhitectura,rima impreuna cu ritmul dau "muzicalitate" volumului si fatadei, impreuna ele dau unitate, valoare,creaza o poveste, o logica, clarifica sau dau un mister.
 
FATADA FACULTATE DE MUZICA
Am propus un ansamblu in forma de L ce inchide frontul la strada Mosoiu si se deschide spreinterior unde s-a amenajat un spatiu verde (parc). Volumetria corpului de la strada Mosoiu a pornit de la ideea de pieptene, intre "dintii" lui rezultand spatii verzi. Astfel, parcul intra in cladire. Inaceasta cladire am pus ca fnctiuni tot ce tine de partea de studiu a facultatii (sali de clasa, deseminarii, de repetitii, salile profesorilor, biblioteca, mediateca etc).Al doilea volum, perpendicular pe strada Mosoiu este volumul cu functiunile cele mai spectaculoasesi deci, abordarea lui la nivel de fatada si volumetrie este usor diferita. Aici am pornit de la ideea deacvariu in care "plutesc" salile de spectacol. Am propus aici auditoriumul, sala de orga, amfiteatrulsi sala de productii muzica de camera, toate avand acces dintr-un foaier. Amfiteatrul este singurulcare are acces si din corpul de cladire rezervat exclusiv studentilor.Daca la volumul piaptam ne-am limitat la volume rectangulare, cu unghiuri de 90 de grade, cel cusalile de spectacol este accentuat prin fatada oblica aflata inspre curte, rezultand un unghi obtuz siuo retragere pentru a marca intrarea.Rima obtinuta a fost datorita relatiei de plin-gol dupa ritmul unei vizualizari electronice a sunetului

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->