Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Newsletter Volume 3 Issue 51

Newsletter Volume 3 Issue 51

Ratings: (0)|Views: 14|Likes:
Published by Endri Bida

More info:

Published by: Endri Bida on Feb 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/19/2012

pdf

text

original

 
“E pasi të marrim përgjigje, atëherë këtëmaterial do t’ia dërgojmë Gjykatës Ndërk-ombëtare të Drejtësisë, duke i kërkuar asaj tëshprehet”, ka thënë Danaj.
 
“’Kujtimet’ e Greyt ishin materiali i funditfaktik qe arritëm të gjejmë. Ishte vetëm njëkopje... Dhe faktet qe pohon ai vetë (Grey v.j)ishin pjesa me e rëndësishme që na duhej, pasi, ndryshe është kur flasim ne, e ndryshekur i pohojnë vetë ata që organizuan dhedrejtuan Londrën”, shpjegon ai.
 
Më 15 janar të vitit 1913, fuqitë e mëdha:Gjermania, Austria, Italia, Franca, Rusia dheBritania e Madhe vendosën që një pjesë tëtrojeve shqiptare ta merrte Serbia, një pjesëtjetër Mali i Zi, dhe një pjesë Greqia.
 
Grey, sipas Danajt, e pranon se ai dhe Brita-nia e Madhe atëbotë krijuan vetëm konsen-susin për të copëtuar trojet shqiptare.
 
Danaj shkëput edhe pjesë të asaj që autori kashkruar në libër.
 
“Ta mendosh mirë, roli im personal në këtëKonferencë dukej pa ngjyra dhe shumë banal.Interesat britanike nuk ishin të afektuara ngafati i Gjakovës, Shkodrës apo fshatrave tëtjera shqiptare, dhe nuk më takonte të merrjaas iniciativa të ndonjë politike, as ta formu-loja, por të veproja si një mediator inevojshëm dhe i durueshëm midis Rusisë dheKryetari i Listës për Shqipërinë natyralembledh fakte të reja për të kërkuar shfuqizi-min e Konferencës së Londrës
 
KOCO DANAJ Letër “fuqive të mëdha” për njohjen e Shqipërisë natyrale
 
Koço Danaj ka vendosur që para 31 dhjetoritt’u kërkojë ministrave të jashtëm të shteteveqë organizuan Konferencën e Londrës të vitit1913 që ta anulojnë atë konferencë dhe tanjohin aktin juridik të Kuvendit të Vlorës të28 Nëntorit 1912. Më pas do të kërkojë edhemendimin e GJND
-
së. Por historianë dheekspertë të së drejtës ndërkombëtare nëKosovë janë të bindur se vendimet e marra para një shekulli nuk mund të zhvleftësohen, pavarësisht dëmeve që mund të kenëshkaktuar 
 
Agron Halitaj
 
Prishtinë, 9 dhjetor 
-
Kryetari i Listës për Shqipërinë natyrale, Koço Danaj, pretendonse ka gjetur fakte të mjaftueshme për tëkërkuar anulimin e Konferencës së Londrës, ecila është mbajtur para afro një shekulli, e të cilën është vendosur për copëtimin e tro- jeve shqiptare. Fakte, ai thotë t’i ketë gjetur në librin “Kujtimet” të ish
-
ministrit tëJashtëm britanik, Edward Grey, i cili asokoheka qenë edhe drejtues i Konferencës. Duke erespektuar edhe sugjerimin e miqve të tij, qënuk ka dashur t’ua zbulojë identitetin, ai kavendosur që brenda datës 31 dhjetor, t’ukërkojë ministrave të jashtëm të 6 fuqivetë mëdha që përgatitën “Londrën 13”, praatij të Francës, Britanisë, Gjermanisë,Austrisë, Rusisë dhe Italisë, që ta anulojnëatë konferencë dhe ta njohin aktin juridiktë Kuvendit të Vlorës të 28 Nëntorit 1912.
 
 Nga një kopjetë materialit, Danaj paralajmëron se do t’idërgojë sekretares amerikane të Shtetit,Hillary Clinton, edhe pse SHBA
-
 ja nukkanë qenë e përfshirë në atë konferencë.Të njëjtën dosje, ai ka thënë se do t’ua procedojë edhe ministrave të jashtëm tëBullgarisë, Serbisë, Malit të Zi dheGreqisë, aleanca e të cilëve, sipas tij, u paqësua duke iu dhënë si dhuratë ngaLondra rreth 50 mijë kilometra katrorëtroje shqiptare.
 
Letër “fuqive të mëdha” për njohjen e Shqipërisë natyrale nga Koco Danaj (fq.16)
 
SPECIALPOINTS OFINTEREST:
Leter to superpowersin recognizing EthnicAlbania
No Sided articles andno restriction for ourmembers, our guestand our friends.
Latest needs for ourcommunity and thelatest resolutions
Our Free Voice through our words.
INSIDE THISISSUE:
Shqiperia Natyrale
Faqe1-16
Ethnic Albania
Faqe1-5
Koco danaj, SevimeNebija, Vasil Tabaku,Gresa Pirana, ArtanMUlla, Agim desku,
Faqe2-3,4-57-9
Mimoza Rexhvelaj,Gresa Pirana, Rai-monda Moisiu,
Faqe5-79, 12
Silvana Berki, VullnetMato, Vasil Tabaku,Skender Braka , Ba- jram Kongjeli, AgimDesku
Faqe6-77,-9,10-14
AdresaAnetaresimi
Faqe16
“NEW LIFE” JETA E RE
 
Our Words Weekly Issue 
Dhjetor 19 , 2011 Volume 3, Issue 51
Natural Albania is an offer for peace and stability (Dr. Koco Danaj (fq.5)
 
 Natural Albania is an offer for peace and stabil-ity (Dr. Koco Danaj Leader of the List for Natu-ral Albania) by Koco DanajThis analysis is addressed to the Albanian,Serbian, Greek, Macedonian and Montenegrin politicians and public opinion. Its aim is to put inevidence the facts that the Platform for NaturalAlbania is not against the peace in the region andnot even against the neighbors of Albanians. Inthe contrary, Natural Albania is an offer for  peace, stability and wellbeing of all the nationsin the Balkans. In the same time, this analysis isan invitation for debate with anyone, scholar or  politician Serbian, Greek, Macedonian or Montenegrin.
 
The other reason that incited me for this analy-sis is the number of over 450 articles andanalysis published in the Serbian, Montenegrin,Macedonian and Greek press during this lastyear and the silence of the Albanian politicsthat while is preparing for the 100th anniver-sary of the Independence of Albania is afraid tosay that this anniversary if the anniversary of the Natural Albania.
 
The first and main solution in the Balkans isthe unification of Albanians, is the creation of 
 Koco Danaj 
 
 
Page 2 Our Words
 Nga takimi i fundit me Pjetër Arbnorin
 
Agim Shehu
 
Jeta ka ndarje
 
 Një riokujtim për takimet e mia të pahar-rueshme me Pjetër Arbnorin, simbolin esakrificës e demokracisë në Shqipëri.
 
S’e pata menduar që gjer në lokalin eMuharremit në Gjenevë shqiptarët,kryesisht nga Kosova do të brohoritnin aqgëzeshëm për dekorimin e Pjetër Arbnorit!Qe një gëzim i çiltër që u lexohej në tërëqënien e tyre. Dikush ngriti dolli edhe për Presidentin e Republikës, Z. Bamir Topinë nisiativën e tij sa demokratike dhekombëtare. Natyrisht vetë ndjeja kënaqësitë veçantë njerëzore nga vlerësimi i denjëqë iu bë më në fund njeriut të paharruar (zgjatje të tilla harrese në të vërtetëdëshmojnë përmasat e figurës me nderimtë vonuar).
 
Vdekja na ndau nag takimi i fundit
 
Më priste në lulishten e bleruar të lokalit, jashtë. Mjedisi qe një bukuri e ëndëruar, veça-nërisht në muzg karshi liqenit. Më pa e i qeshifytyra me fisnikërinë e përmbajtur të tij. Hodhisytë te bastuni zviceran i invalidit dhenënqeshja iu përmbajt. U takuam përzemërsishte u ulëm ballë njëri tjetrit. E shoqja e tij prejzonje fisnike shkodrane tërhoqi nga vetja gruantime me një buzëqeshje mikpritëse si tënjiheshin me kohë: «Eja pranë meje se kemidhe emër të përbashkët. Shkodra me Vlorëngjithmonë e kanë dashur njena tjetrën»!
 
 Ndjenja e fajësisë e Pjetër Arbnorit
 
Sa ndëruam fjalët e para Pjetri më tha si mendjenjë fajësie: «Nuk munda më shumë kur ishe aq keq pas goditjes! Trokita gjithandej por nuk m’u shtri dora! Çuditërisht vrasja jote aq erëndë u la në heshtje...»! «Punë të kaluara,ndërhyra unë për ta lënë atë bisedë. Nëfisnikërinë e tij ruajtur dhe nga burgu i gjatë aie çmonte nga vetja ç’do të thotë dhimbje dhezyrtarisht «borgjezo
-
nacionaliste» ngavetë diktatori. Dhe në ka bërë një vjershë ady për partinë, m’ifalnin pasi dombronte sadopakfamiljen!..
 
Para ca viteshPjetër Arbnorierdhi pra mefamiljen nëGjenevë për punëtë vet. Ra telefonie njoha zërin eafërt të tij. Mëtregon se ndodhetnë Hotel
-
Restorantin e mikut nga Kosova, B. Kel-mendi (20 minuta larg Gjenevës) e më priste. ‘Shpenzimet t’i heq unë’ shtoi mehumor. Tepër i gëzuar dhe nga malli për njerëz Shqipërie nisem e shkoj bashkë metime shoqe. Me ne erdhi dhe krahinari që ekisha disa ditë mik familjar në shtëpi.
 
 Në këtë ngjarje m’u ringjall takimi me tënë Gjenevë paravdekjes së tij të papritur (nëndarje e lamë tëtakoheshim mëgjatë kur ai tëvinte prapë nëZvicër apo unëtë vija nëShqipëri. Nukndodhi asnjëra për arësyen esecilit.
 
Pata me kohëgëzimin që ai të më donte qysh kur u bë elirë që njerëzit të duheshin pa droje menjeri tjetrin. Nuk qenë vlerat e mia që ai tëmë donte ashtu, qe diçka më e brëndëshme për të. Ai ka qënë gjatë në burg me vëllaine gruas sime, Burim Kokoshi dhe e kishinçmuar lidhjen time me një shtëpi shpallur 
Nga takimi i fundit me Pjetër Arbnorin nga Agim Shehu
 
vetëm shqiptari i vdekur’, “Tëgjithë shqiptarët duhet të futen nëgasna komor’, siç e thonë ata nëgjuhën e vet, kurse në shqipdomethënë” t’i fusin për së gjalli nëfurra”…
 
Qarqet maqedonase shqetësohen për shkak të djegies së flamurit maqe-donas, së fundi në një pamje tëshfaqur në “youtube”, ku shihet aktii djegies pranë sheshit Skenderbeu.
 
Pala maqedonase del me deklarateku thekson –“ kjo është një vepër vulgare, e papranueshme dhenënçmuese, të cilën ashpër edënojmë. cdo akt që ka për qëllim të bëjë padurueshmëri dhe ndarje ështëe papranueshme dhe duhet tëdënohet nga subjektet politike”.
 
duhet denuar.. Ndersa me 25 Nëntore per shkak fyerjevekunder shqiptare-ve , “’Plisat’djegen flamurin emaqedonasve nëshenjë revanshindaj tifozëve tëPrilepit, ku nëndeshjen ekombëtares nëMaqedoni, për-katësisht në Prilep, për 90 minuta brohoriten me parulla anti
-
shqiptare si‘Shqiptari i mirë ështëshqiptarëve si dhoma gazi për shqiptarët, do tëshfaqnin reagime edhe jashtë stadiumeve, të cilat
Shkrime nga Sevime Kumanova Nebija
Pala shqiptare ne qeveriduhet te ndermerr masadhe te dënon këto ak-te,lërkojmë pergjegjesinga qeveritaret se çfarë ka bërë për djegien e flamuritshqiptar kohë më parë nëStrugë, për parullat an-tishqiptare nëpër stadi-umet në Maqedoni.Gjithashtu, nuk nder-morren masa te menje-hershme per mbrojtjen evellezerve tane,ku katër tërinje shqiptarë u kapennga qarqet maqedonase për shkak të vizatimit tëgrafiteve në Tetovë.
 
Pikerishte behet fjale per katër anëtarë tëAleancës Kuq e Zi nëTetovë, ku u arrestun për shkak se kanëvizatuar grafite meflamuj kuq e zi dhehartën e ShqipërisëEntike.Bashkë me hartën eShqipërisë Entike atae kanë shkruar edhe parullën “Një gjuhë,një komb, një shtet”.Keto arestime dhefyerje anti
-
shqiptareqe padrejtesishte u behen popullittone,duhet te
It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
 
ndalohen dhe keta vellezer tembrohen.Keshtu maqedonasit bejne akte të shëmtuar dhe tende-cioz e cila u cënon shqiptarëve tëMaqedonisë të drejtën e përdorim-it të flamurit kombëtar.
 
Sipas Kodit Penal, në Maqedonidjegia e flamurit dhe thirrjet ngjallin urretje dhe racizëm para-shohin dënime prej tre muaj derinë pesë vite burg.Pala maqedonase ende po namalltretone dhe denone pa-drejtesishte popullin tone,ndersaqeveritaret shqiptare pikerishteedhe ne Diten e Flamurit kishinrene ne ne gjume te thelle.
 
Per Liri dhe Per FlamureDita po Vjen
 
2 US citizens in fatal car accidents in Albania…
 
2008 & 2011! Is it safe for the rest?Miners in Bulqiza continue to die and PM is heading to-ward a heath comatose!!!!Happy Holidays to everyonearound the Globe
 
 
Page 3 Volume 3, Issue 51
OKB apel Shqipërisë
 
OKB apel Shqipërisë
 
Mbroni të drejtat e qytetarëve që jetojnë jashtë kufijve dhe të atyre qëkthehen në vendin tuaj
 
 Një ekspert i Kombeve të Bashkuara(KB) i bën thirrje urgjente Shqipërisëqë të shtojë përpjekjet në mbrojtje të tëdrejtave të qytetarëve të këtij vendi që jetojnë jashtë kufijve të atdheut, si dheatyre që kthehen të jetojnë në Shqipëri.Apeli vjen pasi eksperti FrançoisCrépeau qëndroi 9 ditë në Shqipëri kumblodhi fakte rreth çështjes së emi-grantëve.
 
Ai sugjeroi dje hartimin e një strategjiekombëtare për të drejtat e emigranteve.“Unë inkurajoj autoritetet shqiptare qëtë zbatojnë dhe zhvillojnë në partneritetme të gjithë sektorët e shoqërisë, një pasojë e krizës ekonomike në vendet fqinje.“Qeveria e Shqipërisë duhet të intensifikojë përpjekjet e saj për të ndihmuar shqiptarët ekthyer, pavarësisht nëse kthimi i tyre ështëvullnetar apo i detyruar”, tha raportuesi. "Kanevojë urgjente për të sensibilizuar të gjithësektorët e shoqërisë për të drejtat e njeriut tëemigrantëve si dhe për përgjegjësinë e shtetit për të respektuar, mbrojtur, përmbushur dhe për të promovuar të drejtat e tyre," tha ai. Z.Crépeau gjithashtu inkurajoi Bashkimit Evropi-an (BE) që të forcojë komponentët e të drejtavetë njeriut sidomos në asistencën teknike ndajShqipërisë me qëllim mbështetjen e saj rrugën drejt integrimit europian. "Unë i ftoj qëBE të marrë në konsideratë një program tëveçantë për mbështetjen e sistemit nacional nëmbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe mbrojtjene të drejtave të njeriut të emigrantëve nëveçanti",
-
tha ai.
 
Shqipëri. "Çdo fëmijë ka të drejtë tëregjistrohet menjëherë pas lindjes, të fitojnënjë emër dhe një shtetësi. Është e pap-ranueshme që fëmijët të linden pa shtetësinë Europën e sotme, "theksoi ai duke shtuar se, "si Shqipëria dhe vendetqë kanë mikpritur emigran-tët duhet të marrin masaurgjente për të ndrequr situatë." Z. Crépeaugjithashtu, shprehushqetësim për situatën eshqiptarëve që jetojnë jashtëvendit të cilët përballen me procedurat penale ose janëtë privuar nga liria e tyre,duke përfshirë edhe fëmijët. Sipas tij, mbro- jtja e tyre ligjore është shpesh kaq i dobëtduke çuar në dënime të padrejta ose dënimetë tepruara. Përveç kësaj, z. Crépeau tha se,qeveria duhet të ketë përparësi të ndihmojëemigrantët shqiptarë që kthehen në atdhe sistrategji kombëtare të të drejtave të njeriut që tëvendosë në zemër të ligjit, policisë gjithë program-eve të drejtat e mirëqenien e çdo njeriu, përfshirëkëtu dhe ato për emigrantët, tha raportuesi special për të drejtat e njeriut të emigrantëve në OKB,François Crépeau në një deklaratëtë tij në Tiranë. “Një e treta e popullsisë shqiptare jeton jashtëkufijve, pjesa më e madhe në Greqie Itali, disa pa letra e dokumente tërregullta, duke e bërë të do-mosdoshme për zyrat konsulloreshqiptare të kenë kapacitetin, burimet dhe ekspertizën për t'iu përgjigjur në mënyrë adekuate për nevojat dhe të drejtat e emigrantëveshqiptarë që jetojnë dhe punojnë jashtë vendit”, vurinë dukej raportuesi. “Unë isha informuar për sfidate prindërve për të regjistruar fëmijët e tyre tësapolindur në vendin ku ata kishin emigruar, sido-mos kur prindërit kishin mbërritur aty ilegalisht”,tha Crépeau, që sapo përfundoi një vizitë 9 ditore nëshqiptarëve do të bëhet mbi bazën edokumenteve relevante ndërk-ombëtare. Të gjitha kontestet munddhe duhet të zgjidhen me rrugë poli-tike dhe dialog institucional, intenzivdhe transparent. Akti i nënshkrimit tëDeklaratës është në frymën e kërke-save tona të vazhdueshme se asnjëinstitucion, qoftë edhe ky i TrupitKoordinues, nuk mund të merret mezgjidhjen e problemit të shqiptarëve pa shqiptarët. Ndaj, pjesëmarrjen nëkëtë institucion shtetëror të restau-ruar, e kuptojmë pranimin e përgjegjësive nga shqiptarët për t’ilëvizur gjërat nga vendi, të cilat kanëngecur me mosgatishmërinë e Be-2006. Nuk do kisha thënë sekërkesat e këshilltarëve shqiptarëtë tre kuvendeve po qëndrojnëvetëm në letër. Këtë vit e mba- jtëm një seancë të këshilltarëvetë tre kuvendeve dhe nxorëm njëdeklaratë politike, me të cilën enjoftuam faktorin vendor dhendërkombëtar për gjendenacaruese në Luginë. presheva.com: Para 19 vjetëshshqiptarët e Luginës e organi-zuan Referendumin e 1 dhe 2Marsit 1992 për Autonomi me tëdrejtë bashkimi Kosovës. Ç’u bëme Referendumin, pse nukrealizohet vullneti politik ishqiptarëve për Autonomi?
 
MUSLIU: Edhe pas 19 vjetësh,Referendumi nuk e ka humbur vlerën e vetë, sepse është imbështetur në verdiktin e popullit. Bashkimi me Kosovënështë opsioni më i qëndrueshëm,më i drejtë, çdo zgjidhje tjetër dotë jetë vetëm zgjidhje kompro-misi. Po, ne veç e kemi Plat-formën politike të këshilltarëveri, konform standardeve të demo-kracive të përparuara në botë,miratuan në Preshevë, më 14 janar 2006 Platformën Politike. Dis- pozitat e përgjithshme të plat-formës bëjnë të qartë se, “dukerikonfirmuar vullnetin e popullatës të shprehur në Referen-dumin e 1 dhe 2 marsit të vitit1992, për definimin e Luginës sëPreshevës si rajon të posaçëm politik, territorial dhe kushtetues,këshilltarët, në përkrahje të pari-meve të Grupit të Kontaktit lidhur me statusin e Kosovës, obligohenqë, në rast të mosrespektimit tëkëtyre parimeve dhe ndryshimiteventual të kufijve të saj, do tëangazhohen për bashkëngjitje tëLuginës së Preshevës me Koso-vën”. Kryesia e Kuvendit Shqiptar të Luginës së Preshevës, do të ketënë kompetencë aprovimin e vendi-meve strategjike politike për shqiptarët e këtij rajoni, në këtëkohë të ndryshimeve të shumta që po bëhen në rajon konform Plat-formës Politike, të miratuar ngaKëshilltarët shqiptarë të Luginëssë Preshevës, në janar të vititogradit për një qasje serioze për zgjidhjen e krizës në këto hapësi-ra. Ndonëse Beogradi nuk e njehMarrëveshjen Paqësore të Konçu-lit, ajo i dha fund luftës në Luginëme ndihmën e Këshillit të Natos,Këshillit të Evropës, të cilat kanëqenë garantuese në implementi-min e saj.(Pa) përgjegjësia presheva.com; Po ashtuKëshilltarët shqiptarë të tre ku-vendeve kanë aprovuar edhe platformën politike, kërkesat e sëcilës akoma po qëndrojnë vetëmnë letër. Pse po ndodh kjo?
 
MUSLIU: Këshilltarët shqiptarë tëLuginës së Preshevës, të pakënaqur me ngecjet e proceseve politike, me ecuritë ekonomike nëvend, me procesin e privatizimit të pronës shoqërore, me pozitën e pabarabartë në sferën e arsimit,me militarizimin e sërishëm tërajonit e me dëshirë që me mjete politike e demokratike sa mëefektivisht t’i tejkalojë këto duku-
“Bashkimi me kosoven i pashmangshem” Jonuz Moisiu
 
shqiptarë të kuvendeve komunale nëPreshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, tëmiratuar më 14 janar 2006. “Dukerikonfirmuar vullnetin e popullatës tëshprehur në Referendumin e 1 dhe 2marsit të vitit 1992, për definimin eLuginës së Preshevës si rajon të posaçëm politik, territorial dhe kushtetues,këshilltarët, në përkrahje të parimeve tëGrupit të Kontaktit lidhur me statusin eKosovës, obligohen që, në rast të mosre-spektimit të këtyre parimeve dhe ndry-shimit eventual të kufijve të saj, do tëangazhohen për bashkëngjitje të Luginëssë Preshevës me Kosovën”, thuhet mestjerash në Platformën Politike. Spektri politik i Luginës së Preshevës mbështetReferendumin e 1 dhe 2 marsit të vitit1992, deklaratat dhe platformën politiketë këshilltarëve shqiptarë të tre ku-vendeve: Preshevë, Bujanoc dheMedvegjë për një zgjidhje të drejtë dhetë qëndrueshme të çështjes shqiptare nëkëtë rajon.heshtje për persekutimin! Mes asajheshtjeje, ai e foli në mbledhjen eKuvëndit se qe bërë një vrasje e një tënjohuri në mes të kryeqytetit ditën mediell…por as kjo nuk lëvizi gjë.Sidoqoftë Ministri i Rendit, Z. Spar-tak Poçi dërgoi dy ekspertë për ngjar- jen, e ata pas dy ditë pyetjesh ehetimesh dhanë ndershmërishtgjykimin se ‘qe vrasje e organizuar’,e ia dorëzuan prokurorisë. Heshtjambeti megjithatë zotëruese. Medhimbje të padurueshme edhe ngaoperacioni i shtrembër (siç magjykuan kirurgët në Gjenevë) kërkojate mjekët vdekjen. Të afërt në Zvicër më kërkuan të vija aty për mjekim.Më duheshin 300 franga për biletë pos’i gjeja dot. Kolegu i dashur AstritPatozi më dërgoi katërfishin e vlerëslodra muzgu dy fëmijët ehijshëm të Pjetrit.
 
 Një çast i thashë si pa të keq: «Utha dhe ju vetë nuk kishitkundërshtim, për t’u caktuar President, pse nuk u bëre! Dhene këndej e prisnim si ogur për Shqipërinë e demokracinë». Ulikokën me një nënqeshje brëndavetes si i zënë ngushtë. «Ç’e do
-
 ia bëri në fillim duke bërë njëlëvizje dore si për ta larguar atë përgjigje
-
të kaluara si shumë tëtjera»! U shtira si dëgjues krejtasnjanës dhe ia kërkova prapë përgjigjen si mik, tanimë largvëndit të dy, gjë që lehtësonteçdo të fshehtë miqsh. Më pa nësy me nënqeshje të drejtpër-drejtë, e tha qetësisht si gjë pamiku e kolegu: «Trokita në shumëvënde zyrtare, e dështova»! Nxorila fshehur në tavolinë edhe njëshumë tjetër të tij!..Biseduam ca eu ndamë.
 
 Nuk më deshën asnjë « njëri astjetri » për president
 
…Tashti më merrte në telefon pranë Gjenevës. Zumë të kujtonimtërë ato odisera të trishtuara tëcilat mundimet dhe zhgënjimi i bën të paharrueshme. I zoti ilokalit nuk dinte me se të nashërbente më mirë! Dy shoqettona vazhdonin bisedën me gjuhëne butë të grave. Pëllumbat embrëmjes bënin harqe mbi lulishte
-
‘ulu e ngriu’ duke thirrur nësë një artikulli botuar në RD, pokëto qenë sa për ushqim dite.
 
Vjen Pjetër Arbnori e më gjen keqtë shtrirë. Dhimbja njerëzore nëfytyrë i lexohej qartë. Ai e lidhtekëtë edhe me goditjen në të njejtënmënyrë që i qe bërë mikut të tij  burgut, vëllait të gruas sime,goditje që e çoi drejt vdekjes! Lanjë shumë të hollash në tavolinë em’u afrua dhëmshurisht. Më pyetie i qava çiltër hallin, se nga shtetidoja vetëm 300 franga për biletëudhe. Keqardhjen më të madhe ekisha me përgjigjen e Kryetarit tëBashkisë, A. Brojka se s’kishte as300 franga, kur shpërblente spor-tistë për çdo gol që bënin!
 
Pjetri erdhi prapë pas pak ditëve.Mes të tjerash foli tërë dhimbje
Nga takimi i fundit me Pjetër Arbnorin nga Agim Shehu nga (fq.2) (fq.4)
 
rëndësi: «Ta them shkoqur si mikut…,nuk deshi as njëri, as tjetri (nga krerët edy partive kryesore); atë detyrë unë emirëprisja vetëm për të bërë ndonjë punëtë mirë përtej premtimeve kot. Por,mbase e kanë më mirë ata që s’mëdeshën»!..Pa një herë anash nga mikuim; ai rrinte sikur e kish mëndjen te njëtregëti e tij për të cilën kish ardhur. Pjetringriti gotën e verës sa e vuri kot në buzë.«Merr dhe një tjetër…thonë se ti mban»shtoi me të qeshur. «Dikur e kamtepëruar, kur u dënova, fola unë; aherendjeja se me dehje i krijoja vetes njëhapsirë si pa kufij ku të paktën memëndje arratisesha i lirë…». «Taniçuditërisht s’do ta shohë me sy, ngaqëdhe u moshua» foli ngadalë ime shoqe.«Është ndryshe me ju të vuajturit rëndë,shtova unë, kam parë kunatin tim nëVlorë, sidoqoftë
-
të fortë për aq

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->