Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Flori Pentru Algernon

Flori Pentru Algernon

Ratings: (0)|Views: 1,632|Likes:
Published by r_oana_alexandr9725

More info:

Published by: r_oana_alexandr9725 on Feb 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/21/2013

pdf

text

original

 
FLORI PENTRU ALGERNONFlori pentru Algernon este o carte rara. Aceasta relateaza povestea neobisnuita a luiCharlie Gordon si a soarecelui alb Algernon.Charlie este unul dintre personajele care te fac sa vezi lumea altfel, sa intelegi maimult din ea. Exista un Charlie prost si un Charlie genial, caci fiecare dintre noi estelocuit, probabil de un prost si de un geniu. De aceea “ efectul Gordon- Algernon”despre care scrie inteligentul Charlie ne priveste, intr-un fel pe toti. Ciudat este insa camarile adevaruri ale cartii le spune in felul lui, Charlie cel prost.De pilda ca e bine sa ai prieteni si ca e usor sa ai prieteni, daca ii lasi sa rada detine, o fraza foarte adevarata, si in ziua de azi, in prezent.Un aspect care mi-a displacut in incipit a fost modul de redactare al cartii, exact casi in exprimarea lui Charlie, acesta ingreunand studiul, atentia indreptandu-se maimult asupra modului de redactare decat asupra actiunii.Totodata greseliile sunt umane chiar si cele de ortografie. De fapt cu cat un om emai simplu, cu atat are un miez si mai autentic, pentru ca nu stie sa se prefaca, caoamenii mari.E povestea- jurnal a lui Charlie, un adult cu minte de copil, caresufera de retard mintal. Charlie nu intelege nimic, scrie si se exprima cu greseli, nu sesupara si traieste in lumea lui.Intra insa, intr-un experiment care ii va mari IQ-ul, facandu-l un geniu in doar cateva luni, desi e avertizat ca dezvoltarea lui mentala atat de rapida o va depasi pecea afectiva. Accepta. Absoarbe toate cunostintele ca un burete, devine un elevat.
 
Un genial nefericit si singur. Charlie se izoleaza cu singurul lui prieten, Algernon,un soricel folosit in acelasi experiment ca si el. Doi cobai constienti ca orice povestecu o evolutie atat de rapida trebuie sa aiba un sfarsit pe masura.Dorinta lui Charlie de a ajunge “normal“ s-a implinit, pentru elnormal insemnand inteligent.In tot acest timp, in carte sunt descrise cu amanuntire progresele si descoperirile luifata de societate si oamenii din jurul lui. Prin rapoartele aproape zilnice este redataevolutia lui Charlie.De la nivelul lui, prin programul de dezvoltare treptata de autocunoastere siinvatare ajunge la un nivel ridicat de inteligenta, ajunge sa contribuie la dezvoltarea brutariei la care lucreaza de atatia ani, incepand sa coreleze cu lumea si ideilefundamentale ale societatii din jurul lui, sa inteleaga afectivitatea interumana propriu-zisa.Teama lui dinainte cu operatie se datoreaza si nesigurantei lui ca va fi inteligentdupa aia. Charlie prin toate procesele si programele de la scoala de adulti, a ajuns saaprecieze eforturile celorlalti.Soricelul Algernon a avut si el o contributie in dezvoltarea sa de dupa operatie sila vointa de a reusi. Cu cat citeste mai mult cu atat devine mai inteligent, dar defiecare data isi aduce aminte de cuvintele doctorului Strauss : cu cat devii maiinteligent, cu atat o sa ai mai multe probleme, cresterea ta intelectuala va depasicresterea ta afectiva.Amintirile care veneau la inceput doar ca niste unde marunte, se abat acum ca nistetalazuri uriase. De la un IQ de 70 el ajunge la 185, dobandind o cunoastere absoluta.Isi va da seama ca el si Algernon sunt de fapt folositi pe post de cobai. Un soarecesi un om sunt transformati in genii.Charlie incepe sa constientizeze ca a rams singur si incep sa-i revina problemele devorbire si golurile in cap.

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Laurentiu Tarbuc liked this
Carciuc Paula liked this
TsuTsii Alx liked this
Radu Raduku liked this
florymay2003 liked this
Andreea Brutaru liked this
Sim Ge V liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->