Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
709Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Bola Baling

Bola Baling

Ratings:

4.91

(1)
|Views: 73,923|Likes:
Published by penyu89
Sejarah and peraturan bola baling
Sejarah and peraturan bola baling

More info:

Published by: penyu89 on Nov 21, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF or read online from Scribd
See more
See less

04/03/2014

 
PENGENALAN
Tahukah anda bahawa permainan yang mempunyai persamaan dan ciri-ciri bolasepak telah wujud di negeri China sejak abad ke-3 S.M? Pelbagai jenis permainan bola sepak telah diperkenalkan pada zaman Pertengahan Eropah. Di Malaysia juga, permainan bola sepak cukup popular dan sukan ini diberi lebih perhatian berbanding sukan-sukan lain. Ia dapat dilihat dengan usaha pihak persatuan bola sepak di Malaysia merancang dan mengatur pelbagai strategi untukmemperkembangkan permainan bola sepak dari semasa ke semasa di peringkatkebangsaaan. Dengan adanya pelbagai perancangan, Malaysia diharap menjadisalah satu pasukan yang kuat di rantau Asia dan seterusnya dapat memberisaingan di peringkat antarabangsa. Oleh yang demikian, topik ini akan dapatmembantu anda mengetahui dan mendalami aspek undang-undang, peraturan,kemahiran asas dan strategi dalam permainan bola sepak.
TTooppii
55
Permainan
Bola
Baling
HASIL PEMBELAJARAN
Diakhir topik ini, anda seharusnya dapat:1.Mengenal pasti pelbagai kemahiran asas dalam permainan bola baling;2.Mengaplikasikan kemahiran dalam strategi dan latihan permainantersebut; dan3.Mengaplikasikan pengetahuan bola baling ke dalam pengurusan,pengendalian dan pengelolaan sesuatu kejohanan dan pertandingan.
 
TOPIK 5 PERMAINAN BOLA BALING
71
SEJARAH PERMAINAN
Rajah 5.1
: Pemain sedang bermain bola baling
Mengikut sejarah bola baling, permainan ini telah mula dimainkan sebelumkurun ke-6 lagi. Ianya mula dikenali sebagai ÂuraniaÊ pada Zaman KerajaanGreek, ÂharpastonÊ pada Zaman Kerajaan Rom dan ÂfangballspielÊ pada ZamanPertengahan di Jerman. Pada kurun ke-19 pula, telah wujud tiga permainan yangmirip dengan permainan bola baling yang dipanggil ÂhaandboldÊ berasal dariDenmark, ÂhazenaÊ berasal dari negara Bohemia dan Slovakia dan ÂtorballÊ berasal dari Jerman. Ketiga-tiga permainan ini bolehlah dianggap pencetuskepada permainan bola baling masa kini.
Haandbold
Permainan ini mula dicetuskan oleh Helger Nilson iaitu seorang ketua pengawassekolah yang cuba mencari dan mencipta sukan yang seakan sama denganpermainan bola sepak. Idea ini timbul setelah permainan bola sepak telah banyakmenyebabkan kerosakan pada tingkap-tingkap di sekolahnya. Sebagai langkahmengurangkan kerosakan tingkap di sekolahnya dan juga untuk kawalan bolayang lebih baik dia telah memperkenalkan permainan bola denganmenggunakan tangan kepada rakan-rakannya dan akhirnya berjayadikembangkan sebagai sukan baru sehinggalah ke seluruh negara Denmark.
5.1
AKTIVITI5.1
Sebelum kita meneruskan topik ini, cuba nyatakan apa yang anda tahutentang sejarah permainan bola sepak dan perkembangannya diMalaysia. Bandingkan jawapan awal anda dengan apa yang akandibincangkan seterusnya di bawah.
 
TOPIK 5 PERMAINAN BOLA BALING
72
Hazena
Permainan ini mula diperkenalkan oleh Vraclac Karas dan Antonin Kristof. Ia buat pertama kalinya telah dimainkan di Prague, Republik Czech dengan saizgelanggangnya (48m x 32m), bentuk kawasan gol (6m lengkung), saiz gol (2m x2.4m) dan masa permainan (2 x 25 minit) yang hampir sama dengan bola balingmoden. Mereka juga membahagikan kawasan gelanggang kepada tiga kawasanyang terdiri daripada kawasan penjaga gol, pertahanan dan penyerang yanghanya boleh bermain terhad di kawasan mereka.
Torball
Hermann Bachmann merupakan orang pertama yang telah memperkenalkanyadi Jerman. Saiz kawasan gelanggang ialah 40m x 20m dan kawasan lengkungandi kawasan gol diukur 4m. Hanya dalam tempoh masa yang singkat, permainanini telah menjadi popular di seluruh Eropah. Namun, disebabkan oleh setiapnegara mempunyai peraturan permainan yang berbeza, penganjurannya diperingkat antarabangsa menjadi agak sukar. Justeru itu, penyelarasan peraturanpertandingan telah dilakukan oleh Karl Schelenz pada 1917 di Berlin.
Bola Baling Padang
Merupakan permainan dan juga nama baru bagi permainan yang dimainkan dikawasan padang bola sepak dengan kekuatan 11 pemain setiap pasukan. Saizgol, kawasan gol dan beberapa peraturan telah ditukar dan digubal sedikit demisedikit sehinggalah permainan ini telah dipertandingkan di peringkatantarabangsa. Walau bagaimanapun, kepesatan perkembangan dalam sukan bola baling ini memerlukan satu organisasi di mana organisasi ini dapatmempromosikan sukan bola baling, menganjurkan kejohanan di peringkatdunia, dan menyediakan program bagi membolehkan sukan ini dipertandingkandi sukan Olimpik. Justeru itu, International Amateur Handball Federation(IAHF) telah ditubuhkan pada tahun 1928 di Amsterdam dan dalam tempohmasa yang singkat pada tahun 1936, sukan bola baling telah dipertandingkan disukan Olimpik di Berlin. Pada waktu itu juga, Austria dan Jerman merupakankuasa besar bagi sukan ini. International Handball Federation (IHF) merupakansatu organisasi baru yang telah ditubuhkan di Copenhagen, Denmark padatahun 1946 di mana satu arah baru dalam evolusi sukan bola baling telah wujud.Disebabkan keadaan cuaca yang tidak menentu dan menghadkan permainan ini,saiz kawasan permainan dan perubahan peraturan telah dilakukan bagimembolehkan sukan ini dimainkan di dalam dewan

Activity (709)

You've already reviewed this. Edit your review.
Amirah Azman added this note
tolong email pd saya meerazman@gmail.com..tq
Hasma Norddin added this note
plz email xanacranial@yahoo.com..xleh download
Aina Haha added this note
boleh tolong hantar kat e-mail saya puteri_aina1990@yahoo.com klu boleh ASAP :D TRIMAS!
Jiaye Siaw added this note
boleh email kepada saya? jiwawa94@hotmail.com thanks!
Siti Hajar added this note
bleh x emailkan pada saya. ctdevouge@yahoo.com.my. tq so much
Cristina Miller liked this
Mohd Iqtaruddin liked this
ferdh liked this
Hafiz Fahmi added this note
boleh tak email kan kat saya - ainmar68@yahoo.co. my .... tqvm
Eddy Za liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->