Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Agata_Kristi-Dogodilo_se_na_dan_svih_svetih

Agata_Kristi-Dogodilo_se_na_dan_svih_svetih

Ratings: (0)|Views: 45|Likes:
Published by mirna katarina
detektivski roman
detektivski roman

More info:

Published by: mirna katarina on Feb 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/23/2012

pdf

text

original

 
 
Agatha Christie: Dogodilo se na dan svih Svetih ili Uo 
i svih Svetih,Zabava u no 
vetica 
Naslov originala 
Agatha Christie :Hallowe'en Party 
 
 1. poglavlje  
Ariadna Oliver pola je sa svojom prijateljicom, kod koje je bila u gostima, dapomogne u pripremama za djeju zabavu to se prireivala te veeri.U tom trenu kuom je vladala zbrka i uurbanost.Odrjeite ene ulazile su i izlazile, gurajui stolice i male stolove,razmjetajui vaze i unosei mnogo utih bundeva koje su postavljale na odreenabriljivo odabrana mjesta.Radilo se, naime, o pripremama za djeju zabavu prigodom Dana Svih svetih,za uzvanike od deset do sedamnaest godina.Gospoa Oliver se odvojila od glavne skupine i naslonjena na prazan dio zida,² HALLOWEEN - 31. listopada; u starokeltskom kalendaru bio je to posljednjidan u godini, u noi kojega - vjerovalo se - svi arobnjaci i sve vjetice izlaze ibacaju ini.Kranstvo je taj dan preuzelo kao znaajan i dalo mu naziv Dan Svih svetihili Svisveti. Na anglofonom podruju, osobito u kotskoj i sjevernoj Engleskoj,odrale su se neke tradicije kojima je podrijetlo u toj i slinima drevnimpraznovjericama: tako se i danas upriliuju sjedeljke na kojima se igraju razne igre,kako za djecu tako i za odrasle, u kojima se naziru izravni ili preobraeni tragovipukih obiaja.Promatrala je veliku utu bundevu to ju je drala u ruci. -Posljednji put sam ovako neto vidjela prole godine u Americi - reeodmaknuvi sa svog ispupenog ela sijedi uvojak. - Na stotine. Po cijeloj kui.Nikad u ivotu nisam vidjela toliko bundeva. - U stvari - doda zamiljeno - nikadnisam doznala pravu razliku izmeu bundeve i tikve. Bog zna to je ovo tu?
 
² Oprosti, draga - ree gospoa Butler spotaknuvi se o nogu svojeprijateljice.Gospoa Oliver priljubila se jo blie zidu.² Ja sam kriva - ree. - Stojim ovdje i svima smetam. No zaista je bilo pomaloudno vidjeti toliko bundeva, to jest tikava, ili kako se ve ti plodovi zovu. Bilo ih jeposvuda, u duanima i u kuama, a u njih su stavljali svijee ili male none svjetiljkeili su ih pak vjeali o konopce. Zaista zanimljivo. Ali to nije bilo za Svi-svete, ve zaDan zahvalnosti. Ja sam, dakako, bundeve uvijek dovodila u vezu sa Svisvetima, a to je krajem studenog, dok Dan zahvalnosti dolazi mnogo kasnije, zar ne? Nije li Danzahvalnosti u studenom, tonije, negdje u treem tjednu studenog? Bilo kako bilo,izgleda da su ovdje Svisveti 31. listopada, je li? Najprije su Svisveti, a zatim, todolazi zatim? Duni dan? To je onaj dan kad se u Parizu ide na groblje i stavljacvijee na grobove. Nije to nimalo alosna prigoda. Hou rei, i djeca se zabavljajuna taj dan.Najprije svi idu na trg cvijea pa kupe mnogo, mnogo cvijea. Nigdje cvijeene izgleda tako lijepo kao na trgovima cvijea u Parizu.Nekoliko se uurbanih ena spotaklo o gospou Oliver, ali one nisu na njuobraale pozornost, niti su sluale njeno izlaganje. Bile su isuvie zaokupljene onimime su se u tom trenu bavile. Bile su to uglavnom majke i nekoliko spretnijihusidjelica. Bilo je i nekoliko korisnih tinejdera.Djeaka od esnaest i sedamnaest godina, koji su se penjali po ljestvama ilistajali na stolicama postavljajui na odreenu visinu razne ukrase ili bundeve, to jest tikve, ili obojene kristalne kugle.Djevojice izmeu jedanaest i petnaest godina motale su se naokolo, stajaleu grupicama i hihotale.² A nakon Dunog dana i groblja - nastavi gospoa Oliver naslonivi se nanaslon sofe - dolaze Svisveti. Jesam li u pravu?Nitko nije odgovorio na njeno pitanje. Gospoa Drake, lijepa ena srednjihgodina, domaica ove zabave, izjavila je:

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->