Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ - ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΟ!

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ - ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΟ!

Ratings: (0)|Views: 62|Likes:
Published by nic1238

More info:

Published by: nic1238 on Feb 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2012

pdf

text

original

 
1
«Αγάπησα το μαρτύριο...»
«Αγάπησα το μαρτύριο, το οποίο τόσο παράξενα καθαρίζει την ψυχή»
 
Ομιλία του Αρχιμ. π. Νεκταρίου Αντωνόπουλου για τον θαυμαστό και μαρτυρικόβίο του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του ιατρού,θαυματουργού και ομολογητού. Ένα δυνατό και συγκινητικό κείμενο με πλούσιοφωτογραφικό υλικό.Η ζωή αυτού του μεγάλου Αγίου μας έχει να μας διδάξει στην πράξη πολλά για τηνεν Χριστώ ζωή. Επίσης είναι σημαντικότατο το ότι μέσα από την ζωντανή μαρτυρίατου βίου του δίδεται ηχηρή απάντηση σε δύο πολυσυζητημένες απόψεις. Πρώτον,η διπλή ιδιότητά του
-
σπουδαίου ιατρού και επισκόπου
-
καταρρίπτει την θέση πουθέλει την επιστήμη αντικρουόμενη με την θρησκεία. Δεύτερον, τα άδικα φρικτάμαρτύρια που υπέστη και η αδιάντροπη απαξίωση αυτού του σπουδαίουεπιστήμονα
-
που οι ανακαλύψεις του, οι μελέτες του και οι προοδευτικές τουπρακτικές
-
σε σημείο να θεωρείται «πολίτης δευτέρας κατηγορίας», ξεσκεπάζουντην θηριωδία των αθεϊστικών ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ο βίος του ΑγίουΛουκά οφείλει να μελετηθεί όχι μόνον θρησκευτικά και ιατρικά
-
όπως ήδη γίνεται
-
αλλά επίσης κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά. Έχει να δώσει πολλές απαντήσειςστην αμάθεια και στην προπαγάνδα.
 
ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ 
Αν κανείς βρεθεί στο Άγιον Όρος ή και σε άλλες παλιές εκκλησίες θα παρατηρήσειότι πολλές από τις εκκλησίες είναι βαμμένες με κόκκινο χρώμα. Και αν ρωτήσειτους μοναχούς θα του πουν πως το κόκκινο αυτό χρώμα συμβολίζει το αίμα τουΧριστού και των Αγίων Του. Θέλει να θυμίζει πως αν οι διάφορες θρησκείες ήιδεολογίες διαδόθηκαν με την προπαγάνδα, τη βία, την καταπίεση, η Εκκλησία τουΧριστού κέρδισε τις καρδιές των ανθρώπων με την αδυναμία, το αίμα του Χριστούκαι των Αγίων, το μαρτύριο και την μαρτυρία. Δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία
1877
-
 
1961
 
 
2
που να μην έζησε το δικό της μαρτύριο. Αλλά ούτε και υπήρξε Άγιος που να μηνπέρασε από το δικό του καμίνι των θλίψεων, των πειρασμών, του μαρτυρίου.
 
Στον 20° αιώνα η Ρωσική εκκλησία έμελε να περάσει το δικό της σκληρό μαρτύριο.Για επτά δεκαετίες ένα αμέτρητο πλήθος μαρτύρων και ομολογητών έδωσαν με τοαίμα τους τη δική τους σταυρική μαρτυρία.
 
Μια τέτοια συγκλονιστική σταυρική μαρτυρίαείναι και η μορφή του Αρχιεπισκόπου Λουκά,καθηγητού της Τοπογραφικής Ανατομίας καιΧειρουργικής. Άνθρωπος με σπάνια ταλέντακαι χαρίσματα, διακόνησε τον άνθρωπο ωςποιμένας και γιατρός με αξιοθαύμαστη αγάπηκαι αυταπάρνηση, συνεχίζοντας τηνπαράδοση των μεγάλων Αγίων ΑναργύρωνΙατρών της Εκκλησίας μας. Η εκπληκτικήμορφή του, η ιερή μεγαλοσύνη του προκαλείτον ίλιγγο, τον θαυμασμό, αλλά και μία θεϊκήπαρηγοριά.
 
Στη σημερινή εκδήλωση θα επιχειρήσουμε νακάνουμε ένα σύντομο πλησίασμα της μορφήςτου, κι ένα διάγραμμα της πορείας του.
 
Πριν όμως ας ταξιδέψουμε μαζί στην άγια γητης Ρωσίας,
 
για να δούμε το φυσικό,κοινωνικό, πνευματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έζησε ο Άγιος Λουκάς.Βρισκόμαστε στον 19° αιώνα, μία εποχή δύσκολη και ταραγμένη. Το βιοτικόεπίπεδο του ρωσικού λαού είναι πολύ χαμηλό. Οι συνθήκες ζωής "άθλιες".Επόμενο είναι να βρουν εύφορο έδαφος οι νέες μηδενιστικές ιδέες και θεωρίεςπου θα επηρεάσουν σταδιακά μεγάλο μέρος του ρωσικού λαού.
 
Αυτή τη δύσκολη εποχήαντίβαρο στην πνευματικήαποσάθρωση τουρωσικού λαού, θα παίξουνκάποια ρωσικάμοναστήρια και οι μορφέςτων μεγάλων "στάρετς".Ας επισκεφθούμε πρώτατα μοναστήρια του Σάρωφκαι του Ντιβέγιεβο, όπουδεσπόζει η μορφή τουΑγίου Σεραφείμ τουΣάρωφ. Αμέτρητοιάνθρωποι έτρεχαν μελαχτάρα για να τονσυναντήσουν. Όλους τουςδεχόταν με αγάπη, με τηνγλυκύτατη προσφώνηση:«Χαρά μου, Χριστός Ανέστη».
 
Πολύ κοντά στο μοναστήρι του Σάρωφ, κτίστηκε το γυναικείο μοναστήρι του
 
3
Ντιβέγιεβο, το οποίο πολύ βοήθησε ο Άγιος. Λίγο πριν κοιμηθεί προέβλεψε καιπροειδοποίησε για όλα τα θλιβερά γεγονότα που θα ακολουθήσουν. Έλεγε ότιτόση θα είναι η θλίψη και τόσοι πολλοί οι μάρτυρες, που οι άγγελοι δεν θαπρολαβαίνουν να μαζεύουν τις ψυχές.
 
Μετά από 70 χρόνια, όμως προέβλεψε ότι η εκκλησία θα λάμψει πάλι. Το 1990 ταλείψανα του και τα προσωπικά του αντικείμενα βρέθηκαν στην Πετρούπολη καιμεταφέρθηκαν στο Ντιβέγιεβο. Σήμερα στο Ντιβέγιεβο ζουν 250 μοναχές, οι οποίεςκατ' εντολή του Αγ. Σεραφείμ τηρούν την ακοίμητη προσευχή.
 
 Ένα άλλο περίφημο μοναστήρι είναι το Βαλαάμ που βρίσκεται στα καταπράσινανησιά της λίμνης Λάτογκα. Η μοναστική ζωή εκεί άρχισε τον 12 αιώνα. Αρχικάκτίστηκε το κεντρικό μοναστήρι και γύρω πολλές σκήτες. Είναι ένας ήσυχος καιπανέμορφος τόπος.
 
Πολύ σημαντικό είναι και το μοναστήρι της Όπτινα που έπαιξε καταλυτικό ρόλοστην πνευματική ζωή της Ρωσίας τον 19° αιώνα. Μέσα σε 100 χρόνια ανέδειξε 15αγίους. Είναι οι περίφημοι στάρετς. Κοντά τους πρόστρεχαν χιλιάδες λαού, αλλάκαι διανοούμενοι, επιστήμονες της εποχής εκείνης.
 
Στην δυτική Ουκρανία δεσπόζει το μοναστήρι του Ποτσάεφ, ένας αγιασμένοςτόπος, όπου εμφανίστηκε Παναγία και υπάρχει στο βράχο το αποτύπωμά τουποδιού της. Το μοναστήρι αυτό αποτέλεσε το ανάχωμα των Ορθοδόξων κατά τωνΟυνιτών.
 
Βρισκόμαστε στο 1877. Στις 14 Απριλίου γεννήθηκε ο Άγιος Λουκάς, κατά κόσμονΒαλεντίνος Βόινο Γιασενέτσκι. Επίγεια πατρίδα του ήταν η πόλη Κερτς, το αρχαίοελληνικό Ποντικάπαιο στην Κριμαία. Τον 9° αιώνα στον τόπο αυτό οι Έλληνεςέκτισαν τον περίφημο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ένα από τασημαντικότερα μνημεία της Κριμαίας. Σήμερα μπροστά από τον ναό υπάρχει και ηπροτομή του Αγίου Λουκά.
 
Ο πατέρας του αγίου ήταν φαρμακοποιός. Όμως το φαρμακείο δεν πήγε καλά καιαποφάσισε να το αφήσει. Εργάστηκε πλέον ως δημόσιος υπάλληλος. Μητέρα τουαγίου ήταν η Μαρία Κούντριμ, που διακρινόταν για την φιλανθρωπία της. Εκτόςαπό τον Άγιο Λουκά, το ζεύγος Βόινο Γιασενέτσκι απέκτησε άλλα τέσσερα παιδία,συνολικά τρία αγόρια και δύο κορίτσια.
 
Επειδή η οικονομική κατάσταση της οικογένειας χειροτέρευε, οι γονείςαποφάσισαν να μετακομίσουν στο Κίεβο, το λίκνο του ρωσικού Χριστιανισμού.Πρόκειται για μια πολύ όμορφη καταπράσινη πόλη, που διασχίζεται από τονποταμό Δνείπερο. Στον ποταμό αυτό ο πρώτος χριστιανός Ρώσος πρίγκιπας, οΆγιος Βλαδίμηρος, το 988 βάπτισε το λαό του και εδραίωσε την ορθόδοξη πίστηστη ρωσική γη. Η οικογένεια Βόινο Γιασενέτσκι ζούσε σ' ένα σπίτι στο κέντρο τηςπόλης στην οδό Κρεσάτικ. Ο μικρός Βαλεντίνος σαν παιδί δεν έδειχνε κάτιιδιαίτερο. Όλοι τον θεωρούσαν μέτριο και έλεγαν πως «απ' αυτό το παιδί δενμπορεί να περιμένει κανείς να κάνει κάτι σοβαρό στη ζωή του». Διακρινόταν όμωςγια την σοβαρότητα, την εντιμότητα, το ήθος και την ευαισθησία του. Από πολύνωρίς εκδηλώθηκε το ταλέντο του στην ζωγραφική. Φοιτώντας στο γυμνάσιο,σπούδασε παράλληλα και στην ακαδημία καλών τεχνών του Κιέβου. Σε ηλικία 15χρονών έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ζωγραφικής και πήρε το πρώτο βραβείο.
 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->