Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ROlul povestii

ROlul povestii

Ratings:
(0)
|Views: 936|Likes:
Published by Rizea Ioan

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Rizea Ioan on Feb 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2014

pdf

text

original

 
Rolul basmelor si povestilor in formarea conduitei morale aprescolarului
”Copilaria este o lume de miracole si de uimire a creatiei scaldate inlumina,iesind din intuneric,nespus de noua si proaspata si uluitoare”
Eugen IonescoCopilaria,cea mai fascinanta etapa din viata omului,acel taram algingasiei,dragostei si fericirii este si a fost evocata atat de clasici ai literaturii pentru copii cat si de scriitori contemporani.Inca de la cea mai frageda varsta,parintii si bunicii incep a povesticopiilor,urmand ca acest proces sa fie continuat in gradinita de catre “d-naeducatoare”.Gradinita, ca prima forma de organizare a invatamantulu, acorda oatentie deosebita dezvoltarii capacitatii de comunicare verbala pentru caexprimarea verbala este conditia de baza in formarea,fixarea ,diferentiereanotiunilor si in transmiterea informatiilor.Urmare a strategiilor didacticeutilizare in gradinita ,copilul depaseste forma limbajului situativ si sedezvolta capacitatea de a folosi limbajul contextual.Atentia si memoria voluntara fac un important salt calitativ in procesul dezvoltarii psihice.Pe masura acumularii cantitative si calitative alegandirii si imaginatiei,este relevant rolul limbajului in formarea intelectualasi in dezvoltarea facultatilor sale creatoare.Astfel notiunile se imbogatesc si se precizeaza pe masura gandirii si aexperientei de viata a copilului.
 Limba cea de toate zilele este o unealta si o forma a spiritului
”,spunea Blaga.Treptat,se observa un interes crescut pentru lumea basmelor, a povestilor, copiii transpunandu-se cu usurinta in rolul eroilor din basme,iar rolul imaginatiei este pregnant in naratiunile copiilor,adesea ei dand un finalneasteptat unor povstiri sau basm,motivand “Asa am vrut eu…”.Literature creeaza o atmosfera permisiva de manifestarea a abilitatilor creative ale prescolarilor,literatura pentru copii fiind cea mai apropiataforma de comunicare cu universal “colorat”al copilariei,fiind astfel asigurataspectul motivational si afectiv in urmatoarele demersuri ale procesuluiinstructiv-educativ. Avand in vedere rolul important pe care povestile si basmele il au in formarea conduitei morale a prescolarilor,se pune problemacum le selectionam..Se pot alege :
1
 
Revistele pentru copii
sunt din ce in ce mai numeroase - unele suntextremde bine concepute, altele mai putin. Preturile variaza si ele mult, si de celemai multe ori sunt ridicate, dar aceste reviste pot deseori sa fie cumparate deocazie sau imprumutate de la biblioteca. Cea mai mare parte contin povestifoarte bine scrise. Copiii le adora, pentru ca le pot atinge si pot sa levorbeasca, in mod imaginar, in viata lor de toate zilele. 
Cartile pentru copii
sunt si ele de o varietate imensa. Alegerea lor  poate fi o sarcina grea. Cel mai bine este sa se fixeze anumite criterii dealegere: capacitatea de solicitare a imaginatiei si a visului, ori de stapanire atemerilor, bogatia de informatii despre viata, poezia textului sau magiamesajului.Mesajul are rolul determinant,copilul incepand sa-si punaintrebari,sa discearna binele de rau,sa clasifice personajele dupaharnicie,viclenie,bunatate,incapatanare etc. Inainte de a cumpara o carte pentru copii, este necesat sa ne punem cateva intrebari:- Este oare subiectul in acord cu varsta copilului?- Desenele sunt oare clare, atragatoare, vii, pline de mici detalii usor dereperat?- Cartea ca obiect este bine facuta, rezistenta, solida?- Sunteti de acord cu ideea cartii, cu morala care este vehiculata in ea?- Copilul ar putea asculta lectura cartii de mai multe ori? 
ocupa un loc aparte printre aceste carti: ele fac parte inmod specific din literatura pentru copii; apoi, desi sunt atat de diverse, fiindcreatii ale unor culturi diferite, in ele se regasesc deseori aceleasi teme,aceleasi personaje, aceleasi simboluri. Basmele corespund anumitor adevaruri sau temeri, ori vizeaza sa raspunda la intrebari ascunse foarteadanc in orice fiinta umana, indiferent de epoca sau tara de origine. Fiecare basm contine o parte de supranatural, dar, raspunzand unei logici interne,nu-l socheaza pe copil.Fie ca au fost create de Andersen, de Perrault, de Grimm sau de altiscriitori, basmele abordeaza conflicte interne pe care copiii le cunosc bine si pe care astfel le rezolva mai usor: suferinta, batranete, moarte, gelozie, ura,rautate...Basmele se sfarsesc intotdeauna intr-un mod fericit. Copilul intelege ca vaavea si el niste incercari de traversat, dar ca va sti sa ajunga cu bine la capat.In basme, personajele reusesc pentru ca sunt mici, abile, generoase siniciodata pentru ca sunt puternice si bogate. Binele triumfa intotdeauna.Basmele sunt asadar absolut indispensabile copilului.
“Nu stiam eu insa,la vremea aceea,cum nu stiti nici voi acum,cat delung este Drumul Cartii.Nesfarsit!Ca-ntr-o padure fermecata,intri pe el in
2

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Silvia Zoica liked this
Mihai Si Reka liked this
Andreea Andreutza liked this
bogdanutk liked this
Alina Julinschi liked this
Antonela Ceremus liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->