Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Paratuberculoza

Paratuberculoza

Ratings: (0)|Views: 94 |Likes:
Published by Adelina Andreea

More info:

Published by: Adelina Andreea on Feb 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2013

pdf

text

original

 
PARATUBERCULOZA:
 
1) cronic hipertrofiant;2) enterita paratuberculoas bovin;3) enterita hipertrofiant bovin;4) boala lui Johne.
Este boal infecto-contagioas, produs de
Mycobacterium paratuberculosis
, specificrumegtoarelor mari i mici, sporadico-enzootic, cronic, exprimat prin semne clinice i lezionalecare intereseaz poriunea terminal a intestinului subire. Este o boal netratabil.
ISTORIC:
1895 Johne a descoperit bacilii;1905 Bang reproduce boala la viei.
RSPÂNDIREA:
 
 în America de Nord, Europa Central, Africa de Sud;1908 Iugoslavia la ovine; În România a fost depistat la bovinele i ovinele importate.
ETIOLOGIA:
 
Mycobacterium paratuberculosis
acidorezistent. Se cultiv în 3-4 sptmâni în lichid determinând apariia unei membrane, iar în mediu solid 4-8 sptmâni formând colonii uniteprintr-o pelicul.Rezistena este asemntoare cu cea a lui Mycobacterium avium.
Mycobacterium paratuberculosis
este un tip consacrat pentru bovine, un tip pentru ovinesau caprine, un tip specific pentru ovine.
EPIDEMIOLOGIA:
p
receptivitatea:
sunt receptive bovinele, ovinele, caprinele; în mod excepional seinfecteaz doar suinele i cabalinele, dar dezvolt infecia i boala i rumegtoarele slbatice.Susceptibilitatea maxim se înregistreaz la vieii de câteva luni, adultele fiind mult mai puinsusceptibile, dar ele exprim boala ca urmare a unui proces patogenetic de lung durat (se înregistreaz la bovinele de 3-7 ani).
p
calea de transmitere:
-vielul suge de pe mamela neigienizat astfel c transmiterea seface pe cale digestiv, expresia clinic fiind favorizat de factorii care scad rezistena organismului.
 
PATOGENEZA:
-locul pe unde ptrunde
Mycobacterium paratuberculosis
este mucoasa ileonului,dezvoltându-se la acest nivel un
granulom paratuberculos
; structura granulomului este alctuitdin celule epitelioide gigante, aflux limfocitar, dar granulomul nu prezint o celul particular cares-l diferenieze.
 
Diseminarea
se face prin contiguitate din granulomul iniial, ctre teritoriile submucoase învecinate, acest proces desfurându-se lent; pe msur ce sunt interesate poriuni cât mai mariale ileonului, colonului, rectului apar semnele clinice. Au loc eliminrile de bacili în lumenulintestinal, precum i contaminarea fecalelor.Tulburrile digestive apar abia în momentul în care funciiile mucoasei intestinale nu vor maiputea fi compensate de poriunile rmase intacte; se instituie alternana diaree-constipaie, apoinumai diaree ce va duce la compromiterea mucoasei. În fazele iniiale, când dimensiunile leziunilor mucoase au câiva cm
2
nu exist expresieclinic, dar animalele elimin intermitent
Mycobacterium paratuberculosis
prin fecale, chiar înaceast etap. Animalul exprim de fapt o perturbare a funciilor gastro-intestinale a ileonului,colonului, rectului; se înregistreaz perturbri ale metabolismului apei i electroliilor. Princontiguitate pe cale limfatic eferent, mycobacteriile din mucoasa abordeaz limfonodulmezenteric, determinând ectazia vaselor limfatice i hiperplazia limfonodului.Fiind o afeciune cronic determin slbire, emaciere, anemie, paliditatea mucoaselor,tulburarea funciilor de coagulare, imunosupresie.Tulburrile digestive (diaree-constipaie, diareea rebel ce nu cedeaz la medicaie), apetitulhidric crescut i apetitul alimentar sczut (dei animalele consum hran) vor determina slbireaanimalului odat cu diareea din ce în ce mai persistent.Datorit eliminrii în jet a fecalelor lichide se constat diseminarea crescut a agentuluietiologic; funcia sfincterului anal este împiedicat înregistrându-se incontinen atunci cândmucoasa rectal este compromis i se constat murdrirea trenului posterior.Geneza diareei este reprezentat de nerealizarea reabsorbiei apei i electroliilor, astfel cse instaleaz o sete celular, iar animalul consum în exces ap (polidipsie). Nereinerea apei esteagravat i de tulburrile de reabsorbie a electroliilor care ar fixa apa intracelular. Dezechilibrulosmotic în plan celular are drept consecin o i mai mare pierdere de lichide din celule în favoareapatului extracelular. În paratuberculoz alturi de semnele enterice i cahexie exist frecvent edeme declive,agravate de hipoproteinemia din fazele avansate.
TABLOUL CLINIC
 
la ovine: nu constatm fecale apoase, ci doar modificri ale crotinelor cesunt moi; i ele exprim edeme (dar cu exprimare mai discret).La oi se face
diagnostic diferenial
 
fa defascioloz.
TABLOUL LEZIONAL:
 
se constat granuloame tuberculoase în mucoasa ileonului,colonului i rectului.
Caracteristicile granulomului paratuberculos
: blocare a necrozei celulare în stadiul defragmentare a nucleului.Macroscopic, leziunea este desemnat ca ileit hiperplazic; la examenul extern alintestinului se constat îngroarea peretelui cu creterea consistenei acestuia (aspect de tub decauciuc). Secionând, intern se constat mucoasa îngroat al crui aspect este comparat (laanumii subieci) cu buclajul blnielor de Karakul sau cu circumvoluiile cerebrale. În leziuni exist

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->