Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
31Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Morfopatologie Generala

Morfopatologie Generala

Ratings: (0)|Views: 2,055 |Likes:
Published by Adelina Andreea

More info:

Published by: Adelina Andreea on Feb 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2013

pdf

text

original

 
INTRODUCERE
Practicianul din reţeaua sanitară-veterinară sau din clinicile de specialitate are posibilitatea, în cele mai multe cazuri, să urmărească evoluţia bolii, examenul necropsicconfirmând sau infirmând diagnosticul clinic.Morfopatologul din laboratoarele specializate are ca obiect al muncii cadavreleanimalelor moarte în urma unor boli foarte diverse; prin examinarea acestora şi stabilirealeziunilor macro- şi microscopice, el aduce date în plus pentru precizarea cauzei morţiianimalului sau este chiar cel care o stabileşte.
Morfopatologia
este ştiinţa biologică ce se ocupă cu studiul leziunilor, respectiv cu baza morfologică a stării de boală.Etimologia cuvântului medical compus
morfopatologie
 justifică de fapt definiţia,acesta provenind din termenii greceşti
morphe
= formă,
 pathos
= boală 
şi
logos
= ştiinţă.
Leziunea
reprezintă orice modificare structurală a unui ţesut sau organ, oricedeviere de la tipul structural specific al unui organism dat, la un anumit moment dindezvoltarea sa ontogenetică.În funcţie de
nivelul de organizare a materiei vii 
la care apar, leziunile pot fi: biochimice, ultrastructurale, citologice, histologice şi anatomice.
a) Leziunile biochimice
şi cele
b)
 
ultrastructurale
se stabilesc prin examenechimice şi electronomicroscopice de mare acurateţă efectuate în condii tehnicedeosebite, oferite de laboratoarele de cercetare.
d) Leziunile citologice, e) histologice
şi
f)
 
anatomice,
sesizabile prin examenenecropsice şi de microscopie fotonică, fac parte din protocolul de diagnostic morfologicuzual practicat în laboratoarele de specializate sau din cadrul laboratoarelor veterinare judeţene.
 
După
corespondenţa leziune - starea de boală (după gradul lor de nocivitate),
leziunile pot fi: parafiziologice, subletale şi letale.
a) Leziunile parafiziologice
sunt modificări la limita patologicului şi prezenţa lor nu semnifică întotdeauna prezenţa unei stări de boală; leziuni parafiziologice sunt, deexemplu, atrofia de inactivitate a compartimentelor gastrice la taurinele hrănite exclusivcu furaje concentrate, devierea carenei sternale la găinile ouătoare crescute în baterii sauchiar antracoza pulmonară la câinii bătrâni.
b) Leziunile subletale,
aşa cum sunt, de pildă, unele dintre numeroasele enterite,constituie baza morfologică a unor stări de boală dar, în urma intervenţiei terapeutice, elesunt reversibile.
c) Leziunile letale
sunt cele care provoacă moartea animalului. Ele sunt fieurmarea unor accidente chirurgicale, aşa cum este hematomul subdural, fie consecinţaunei boli mai îndelungate, spre exemplu deshidratarea gravă, pericardita traumatică,cahexia.Clasificarea anterioară este uşor arbitrară, în numeroase cazuri la provocarea morţiianimalului participând mai multe leziuni de gravitate medie.În funcţie de
valoarea lor de diagnostic
, de măsura în care contribuie la stabilireadiagnosticului nosologic (de boală), leziunile se clasifică în: nespecifice, specifice şi patognomonice.
a) Leziunile nespecifice
semnalează starea de boală, fără însă a o preciza. În multe boli apar astfel, diateză hemoragică, distrofii ale marilor organe, colecţii seroase în marilecavităţi.
b) Leziunea specifică
apare într-un număr restrâns de boli, având o importanţă maimare în determinarea acestora, în coroborare cu leziunile asociate şi cu elementele deepidemiologie a bolii. De exemplu, colita difteroidă difuză la porc, apare în salmonelozădar şi în disenteria serpulinică.
c) Leziunea patognomonică
este foarte specifică unei boli anume, decelarea ei înstructuri înduind stabilirea bolii respective. De pildă necroza şi apoi disparianeuronilor Purkinje din lamela cerebeloasă este o leziune patognomonipentru
- 2 -
 
hipovitaminoza E la puii de găină, ca şi metaplazia epidermoidă a unor epitelii pentruhipovitaminoza A la aceeaşi specie sau apariţia incluziilor intranucleare în hepatocite pentru hepatita contagioasă canină.În patologia veterina, mai ales în cazul bolilor majore, cu importanţăepidemiologică deosebită, protocolul de diagnostic este de dorit să fie finalizat prinizolarea agentului etiologic. Deoarece în cazul virozelor această etapă de diagnostic estemai greu de realizat, considerăm că rezultatele investigaţiilor morfologice au un rolimportant în stabilirea diagnosticului nosologic.Pe lângă rolul morfopatologiei ca obiect de studiu preclinic de bază consemnarea şiinterpretarea leziunilor în practica de diagnostic curent, are prin urmare, o importanţă denecontestat. 
CAPITOLUL 1MORFOLOGIA PROCESELOR DEADAPTARE CELULARĂ
Expresie a permanentei relaţii formă-funcţie, procesele de adaptare celulară constauîn devieri de la tipul morfologic normal al celulelor, în urma acţiunii unor stimuliîndeosebi externi, de importanţă variabilă şi cu manifestare cel mai adesea de ordinulhistologicului.Din această categorie de procese patologice fac parte:
modularea, transformarea,citomegalia şi sinciţializarea.
1.1. MODULAREAModularea
constă într-o modificare minoră şi reversibilă a formei celulelor, ca
- 3 -

Activity (31)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Alex Motofelea liked this
anca2006 liked this
Catalin Dorin liked this
Mihai Tudusciuc liked this
anca2006 liked this
Budulan Dan liked this
Nistor Natalia liked this
Koko Schwartz liked this
Pavel Lazar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->