Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
20Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Άμεση Δημοκρατία

Άμεση Δημοκρατία

Ratings: (0)|Views: 25,823|Likes:
Published by eagainst
Αυτόνομη Διαδικτυακή Εφημερίδα
Αυτόνομη Διαδικτυακή Εφημερίδα

More info:

Published by: eagainst on Feb 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/08/2013

pdf

text

original

 
Λήθαργος ή Δράση
Δεδομένης της πρωτοφανούς κοινωνικής εξαθλίωσης,θα περίμενεκανείς πως η ελληνική κοινωνία θα είχε καλύτερα αντανακλαστικά,αντιδρώντας μαζικά και αποφασιστικά απέναντι στις εφαρμοζόμενεςπολιτικές που έγιναν η αιτία το επίπεδο ζωής να έχει φτάσει σχεδόν εκείπου ήταν μεταπολεμικά. Αυτή η συνειδητή ή ασυνείδητη προσδοκίαπου είχαν πολλοί διαψεύσθηκε όμως, ειδικά αν αναλογιστούμε τομέγεθος της «κρίσης»: Ενώ η φτώχεια από μόνη της θα έπρεπε, λογικά, ν’ αποτελέσει εξεγερσιακό παράγοντα, φαίνεται πως οι «πολίτες»αυτής της χώρας δεν μπορούν να σκεφτούν πολιτικά και να δράσουνανάλογα παρόλο που βρίσκονται ήδη σε ελεύθερη πτώση, έχονταςπεράσει από το στάδιο του να μετεωρίζονται στο «χείλος του γκρεμού».
Σημειώσεις για τις συγκρούσειςστην Αθήνα
Η κοινωνική οργή που αυξάνεται με αμείωτη ένταση εδώ καιπερίπου δύο χρόνια, και οι κοινωνικές διεργασίες που εδώ και καιρόείναι επί τω έργω συγκροτώντας μια συνεχή διερώτηση για το τιμπορούμε να κάνουμε, ενσαρκώνονται πλέον (με απεγνωσμέν0τρόπο) στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας
21 Μαρτίου, Ενάντια στονκαπιταλισμόΠέρασε ο καιρός για επιλογές;
Πολιτική λογοτεχνία 
 Πολιτικά διηγήματα και ποιήματα γνωστών και πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών. Καθώς η τέχνη, ήταν πάντα η κινητήριος δύναμη γιαδράση.
 Όταν μιλούν για εθνικήκυριαρχία 
 Ποιά ακριβώς κυριαρχία “χάθηκε” και για ποιά μιλούν όσοι προτάσσουν την “εθνική” κυριαρχία;
Κάλεσμα για την ευρωπαϊκή μέραδράσης ενάντια στον καπιταλισμό,ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τοκοινό μας μέλλον. Την 31η Μαρτίουας πλημμυρίσουν οι δρόμοι όλης τηςΕυρώπης.Όλες οι γνωστές λύσεις καιτεχνάσματα αποτυγχάνουντο ένα μετά το άλλοαφήνοντας εκτεθειμένουςκαι γελοιοποιημένους όλουςτους ειδήμονες και όλους τους γκουρού του οικονομολογισμού.Μέσα σ’ αυτή τη στιγμήείναι που επιτελείται ηαπομυστικοποίηση και ηφανέρωση του γυμνού πλέονψέματος. Ενός ψέματοςπου θα πρέπει να πάψει ναμας αντιπροσωπεύει και να μας ψευδο-ικανοποιεί σπρώχνοντάς μας παράλληλα ναφυσήξουμε το καντήλι του για να σβήσει. Η μοναδική στιγμή πουθα σταματήσει να αναπαράγεται και να επιβιώνει είναι όταν θαξεκινήσει να αναπαράγεται από εμάς μια άλλου είδους πολιτικήσκέψη και ένα άλλου είδους κοινωνικό φαντασιακό.
Θεωρίες συνωμοσίας
Καθώς το φαινόμενο των θεωριών συνωμοσίας έχει αρχίσει ναπαίρνει μορφή μάστιγας, με όλο και περισσότερους δημαγωγούς να εμφανίζονται μέρα με τη μέρα, είναι χρήσιμη μια ιστορική τουςανασκόπηση, μέσα από την οποία αποκαλύπτονται η φύση, αλλάκαι οι σκοποί της τόσο ευρείας διάδοσης τους.
Φύλλο ΠρώτοΔιανέμεται χωρίςαντίτιμο
 
Editorial
Η διαδικτυακή εφημερίδα ΆμεσηΔημοκρατία αποτελεί έμπνευσημιας ομάδας πολιτών πουδραστηροποιούνται στο ιστολόγιο για την ατομική και συλλογικήαυτονομία, eagainst.com. Είναι όμωςδημιούργημα διαφόρων ανθρώπωνπου συνδιαμόρφωσαν το έντυπο πουαντικρύζετε στις οθόνες σας. Δενέχουμε στόχο να αντικαταστήσουμεκάποιο έγκυρο ειδησεογραφικόιστολόγιο, ούτε να ανταγωνιστούμετα πολυάριθμα αξιόλογα blogsπου μπορείτε να συναντήσετε στοδιαδίκτυο. Στόχος μας είναι η ύπαρξημιας εφημερίδας πολύχρωμης, μεπλουραλισμό απόψεων και πολιτικώνθέσεων, όπου καλούμε σε συνάντηση νέες ιδέες, ανθρώπων που νιώθουν νέοι και δημιουργικοί. Αναλογιζόμενοιτην ευθύνη που μας αναλογεί, ωςπολίτες που διαμορφώνουν τηνιστορία τους, προσφέρουμε το έντυποαυτό σε όσους έχουν ήδη απορρίψειτις αναλύσεις των “ειδικών”, τηνεπαγγελματική δημοσιογραφίαως άσκηση τρομοκρατίας και τηθέαση της κοινωνίας ως μία μάζακαταναλωτών. Η δημοσιογραφίατων πολιτών είναι ταυτόχροναευκαιρία και κατάρα (όπως καθετίστον κόσμο γύρω μας), αναλόγωςμε τον τρόπο που χρησιμοποιείται.Μπορεί να αποτελέσει ένα δίαυλουγιούς επικοινωνίας και ενημέρωσης,υπάρχει όμως και η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί για διασπορά ψευδώνειδήσεων και προπαγάνδας. Παρότι, λοιπόν, θα καταβάλουμε όλες μας τιςδυνάμεις ώστε η “Άμεση Δημοκρατία” να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όλωνμας, ευχή μας είναι να αναγνώσετεμε κριτική στάση, συμφωνώνταςκαι διαφωνώντας, σχολιάζοντας καιπροτείνοντας.Στο πρώτο αυτό φύλλο,προσπαθήσαμε να συμπυκνώσουμε άρθρα με θέματαεπικαιρότητας, αλλά και αναλύσειςσχετικά με πολιτικά και κοινωνικάζητήματα. Επιδιώκουμε τη συνεχήεξέλιξη της εφημερίδας, ουσιαστικάαλλά και τεχνικά, γι’ αυτό και καλούμεόλους τους ενδιαφερόμενους νασυνεισφέρουν είτε με κείμενα, είτεμε τεχνικές προτάσεις και γραφικά,επικοινωνώντας μαζί μας. Ας είναιη εφημερίδα αυτή ένας χώροςζύμωσης και αλληλεπίδρασης ιδεών,μια διαδικτυακή λαϊκή συνέλευση,όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα ναεκφράζεται, να κρίνει και να κρίνεται.Οφείλουμε να κάνουμε σαφές, πωςδεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ναεντάξουμε στο έντυπο διαφημίσεις,ή να υποστηρίξουμε πολιτικάκόμματα και πρόσωπα, έτσι ώστε ναδιασφαλίσουμε τον μη κερδοσκοπικόκαι μη κομματικό χαρακτήρα. Ηθεματική της σημερινής εφημερίδαςείναι κυρίως πολιτική-κοινωνική,με ένα ενδιαφέρον λογοτεχνικόπεριεχόμενο στο τέλος της.
Για αποστολή άρθρωνπροτάσεωνγραφικώνκαι επικοινωνία στείλτε μας στα εξής mail: julien@eagainst.comeforeagainst@riseup.net
 
 Η απώλεια της “εθνικής” μας κυριαρχίας, (ή γιατους πιο μετριοπαθείς, ο κίνδυνος απώλειας της)εντοπίζεται εδώ και καιρό στο δημόσιο λόγο πολιτικών (αριστεράς και δεξιάς), δημοσιογράφων,αλλά και στις καθημερινές συζητήσεις πολλών  πολιτών. Πολλοί κάνουν λόγο για “υποδούλωση της  χώρας στην τρόικα”, για τη σύγχρονη αποικιοκρατική πολιτική της Γερμανίας, κατηγορώντας έμμεσατους “κακούς” ξένους τραπεζίτες και πολιτικούς  που “σκλάβωσαν” το, μέχρι τώρα, ανεξάρτητοκαι ελεύθερο ελληνικό κράτος.
Οι περισσότεροι,μάλιστα, μιλούν σαν η Ελλάδα να μην ήταν ήδηεξαρτημένη πολιτικά και οικονομικά (με τη ρητή ήσιωπηρή συναίνεση της κοινωνίας) από την Ε.Ε, ήστρατιωτικά και διπλωματικά από το ΝΑΤΟ. Και ποιό ακριβώς είναι το κυρίαρχο έθνος που δήθενεπιθυμούν; Προφανώς εννοούν μια κοινωνία πουαντί να δυναστεύεται από αλλοεθνείς οικονομικέςελίτ, έχει τους ολοδικούς της, ντόπιους δυνάστες.Σαν να μας καλούν να διαλέξουμε ανάμεσα στονΧίτλερ και στον Παπαδόπουλο, ευχόμενοι ο ντόπιοςδικτάτορας να δείξει έστω λίγη επιείκεια απέναντισε μια μερίδα συμπατριωτών του. Όπως ένα μικρόκομμάτι της κοινωνίας (κυρίως ακροδεξιοί) που θαπροτιμούσαν τη δανειοδότηση από τον “ορθόδοξο”Πούτιν και από την κατ’ επίφαση κομμουνιστική,στην πραγματικότητα ολοκληρωτική κυβέρνησητης Κίνας, αντί του δανείου από τους δυτικούς. Αγνοώντας ή προσποιούμενοι ότι αγνοούν, ότιακόμα και στην περίπτωση που παραδίδαμε τιςτύχες μας στα χέρια της ντόπιας ολιγαρχίας ή ενόςεθνικιστή Έλληνα ηγέτη, αυτή η ολιγαρχία ή αυτόςο δικτάτορας θα ήταν εντελοδόχος των ισχυρότερωνσυμφερόντων (που σίγουρα δεν είναι τα ελληνικά). Είναι προφανές, πως τα σενάρια περί εθνικήςκυριαρχίας, εθνικής σωτηρίας, εθνικής περηφάνιαςμας οδηγούν στο μονόδρομο της κοινωνικήςηλιθιότητας. Στο όνομα της αντιμετώπισης ενόςεικονικού ποσού χρέους υποβιβάζονται με ευκολίαανθρώπινες ζωές προς χάριν μιας εντελώς αόριστηςκαι ασαφούς έννοιας της “σωτηρίας”(Σωτηρίαποιών και για χάρη ποιών; Με τι κόστος; Ποιοί θαεπωμιστούν το κόστος, ποιοί όχι και γιατί κλπ.).Όπως, στην περίπτωση πολέμου, ένας αξιωματικόςθα ανακοινώσει στην πενθούσα μητέρα πως “οθάνατος του γιου σας ήταν μεγάλη συνεισφορά για την πατρίδα”, έτσι σήμερα ανακοινώνουν τηνμεθοδευμένη εξαθλίωση μας.
 
 Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να μιλάμε για μια ψευδή εθνικήκυριαρχία, κι ας μιλήσουμε για την ατομική και συλλογικήαυτονομία. Ο νεοφιλελευθερισμός που επιβάλλουν διατης βίας στην κοινωνία μας, δεν έχει σημαία ή χρώμα,και η γλώσσα που μιλά είναι η γλώσσα των αριθμών.Δεν γεννηθήκαμε για να διαχωριζόμαστε βάσει σημαίαςή χρώματος, ούτε για να αντιμετωπιζόμαστε ως μονάδεςτων οικονομικών δεικτών. Σαν άνθρωποι, υπεύθυνοι γιατην ιστορία που εμείς δημιουργούμε, ας αγωνιστούμε για αυτόνομες κοινωνίες, απορρίπτοντας την κυριαρχίαανθρώπου σε άνθρωπο, ή κοινωνίας σε κοινωνία, ή ακόμηκαι την κυριαρχία ανθρώπων (ηγετών) σε κοινωνίες καιτο αντίστροφο. Ας επιδιώξουμε την αυτονομία.ΣημείωσηΗ σημερινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσημα καιενυπόγραφα, αποδεχόμενη μια σειρά αντικοινωνικώνμέτρων (πολλά από τα οποία η ίδια πρότεινε),διακινδυνεύοντας το μέλλον της χώρας και της ελληνικήςκοινωνίας. Καθώς όμως υπήρχαν συνταγματικοίπεριορισμοί στην εκχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας(αρθρ.2. παρ. 1 του Συντάγματος, όπως η Αρχή αυτήεξειδικεύεται μέσα από θεσμούς και διαδικασίες πουπροβλέπονται σε άλλες, ειδικότερες, διατάξεις τουΣυντάγματος της Ελλάδας) δυνάμει των οποίων αυτή ηεκχώρηση σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς μέσωδιεθνών συνθηκών και διακρατικών συμβάσεων θααποτελούσε εξόφθαλμη παραβίαση του πυρήνα τουΣυντάγματος, συμπεριέλαβε και το εξής εδάφιο στηνεισαγωγή του μνημονίου της 9ης Φλεβάρη 2012: “Όμωςη κυριότητα του προγράμματος και όλες οι εκτελεστικέςευθύνες για την υλοποίηση του προγράμματοςπαραμένουν στην ευθύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης”.Eπίσης, έκαναν σαφές σε πάρα πολλά σημεία πως ταμέτρα τους δεν τελείωσαν εδώ. Πχ :“Οι εκταμιεύσειςτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα από τοΕυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΕΤΧΣ) υπόκεινται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις τωνόρων καθ’όλη την διάρκεια της συμφωνίας”.
 Όταν μιλούν για
εθνική κυριαρχία
Γράφει ο Efor

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->