Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Download
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
7Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Milovan Vitezovic - Milos Veliki - Knjaz Srpski

Milovan Vitezovic - Milos Veliki - Knjaz Srpski

Ratings: (0)|Views: 3,639|Likes:
Published by Lea-

More info:

Published by: Lea- on Nov 24, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See More
See less

05/13/2013

pdf

text

original

 
Milovan Vitezović
MILOŠ VELIKI - KNJAZ SRPSKI
 MonodramaJa sam Miloš Teodorov Obrenović, činiš voliko, vladatelstvujušči knjaz serbski.Roñen sam u Srbiji, u nahiji Užičkoj, u selu Dobrinji 1780. godine. Roñen samna prvi dan Velikog posta Gospodnjeg, tako da Srbi, činiš voliko, nikada nisumogli slaviti moje roždenije, niti se za taj dan napiti i najesti.Otac moj bi Teodor po imenu i majka mi bi Višnja po imenu. I oboje su, činišvoliko, bili drugobračni. Pri ovom drugom braku otac moj Teodor uzme za ženuVišnju, udovu iz Rudničke nahije, iz sela Brusnice, koja je tamo, živeći sa prvimmužem Obrenom po imenu, troje dece izrodila: Milana, Jakova i Stanu. Udavšise u Dobrinju, za oca moga, ona, činiš voliko, prevede svoje troje dece i tuzateče troje: Radosava, Radonju i Radenka. Potlje, sa ocem mojim rodi još nastrojicu: mene Miloša, Jovana i Jevrema.U narodu se veli, činiš voliko, da se kašalj i siromaštvo ne daju sakriti. Pamtim,kada god se jedno i našoj kući zakašljalo, zakašljalo se devetoro. Tako je bilo isa siromaštvom. Moj otac je, činiš voliko, bio veoma siromašan čovek i stalno je bio u najmu. Nismo imali ni krsta za poljubiti. Siromaštvo nas je naučilo da se iod gladi spava. Zato su se moja braća po majci kad su prirasla i vratila domusvog roñenja u Brusnicu, dok se sestra Stana udala, ne baš od svoje volje zadobrinjskog gazdu Savu i tvrdog i prgavog čoveka.Jedva da sam ojatorio, činiš voliko, kad sam počeo da čobanujem po Dobrinji.
 
Kao čobančić u Dobrinji ponesem jednom od kuće na trlo mačku i povedem dva psa. U želji da vidim, činiš voliko, kako će se mačka braniti od pasa tamo gdenema drveta da se na njega skloni, pustim mačku na čistinu i natutkam na nju pse. Psi behu zli i zemlju su znali da progrizu. Takvi, činiš voliko, jurnuše namačku da je rastrgnu. Zaskoljena, našavši se u nevolji, mačka se u mahu snañe,sunu uz mene, pope mi se na teme, izmičući psima. Sad psi navale na mene,skačući besno uza me, gotovi da me obore samo da mi je skinu s glave. Amačka, činiš voliko, frči na njih s moje glave i pandžama se ukopava u mojukosu i kožu na temenu, razdražujući ih još više. Sad je meni, činiš voliko, biloteže nego mački. U nevolji svojoj viknem: O, majo, vabni ove skotove kući daovog ñavola skinem s glave! Majka odvabi pse i tako se ratosiljam bede. To mi je bio, činiš voliko, veliki nauk koji će jednom i Srbiju spasiti.Po nekom dobu i otac moj Teodor svabi ševe, Bog da mu dušu prosti, te i Jovani Jevrem i ja ostanemo sirotani, činiš voliko. Nije nam ostalo ništa drugo do dase tučemo po najmu da bi se hlebom prehranili. Sirotinjo i selu si teška, a kamoli kući u kojoj si. Prvo sam služio u Dobroselici kod gazde Aksentija Ječmenice. Najmio sam se na po godine, za tri i po groša i za jedne čarape.Spremao sam muluč i pravio katran, a on mi ostade dužan 30 para i čarape. Taj dug sam tridesetgodina kasnije naplatio kao knjaz srpski. Naišli, činiš voliko, Užičanikatrandžije kroz Kragujevac, a meñu njima i Aksentije Ječmenica. Poznaješ li timene gazda Akso? "Poznajem, kako da ne poznajem, sunce naše?!"Lepo, lepo - sunce, je li? A znaš li ti kad ja ono služih u tebe?"Ne moje mi griješne duše! Nikad ti nijesi služio, nego zapovjedao. Tebe je Bogstvorio samo da zapovjedaš!"Činiš voliko, nije to tamo-amo gazda Akso! Služio sam i doslužio. Samo u tebemi osta 30 para od hajluka i čarape - to mi nisi izdao. Nego ti idi i sastavitrideset sitnih para i čarape, pa donesi da platiš dug.
 
 Najmi se, pa gledaj gde si. A kad služiš nigde si. Nisi niko i ništa, već si sluga, ato je gore, činiš voliko. Služio sam kod marvenih trgovaca i nekoliko puta samterao trgovačke volove preko Bosne i Ercegovine, čak na more Jadransko, uDubrovnik, u Zadar, u Trst i u Veneciju. Služio sam kao pravi sluga, za po deset para nadnice, a opanci su bili deset para... Najposle se unajmih kod svog zetaSave u Dobrinji samoj, činiš voliko, ali me njegova prokleta i prgava naravotera, jer on bi mojim rukama i guje hvatao... Eto, tako je bilo, ispočetka! A posle, vala Bogu! Naučio sam da jašem, i da se ničega ne bojim i da se sa svakim razgovaram,činiš voliko. Ali je siromaštvo bilo moj najveći nauk. Naučilo me je kako datečem i kuću i državu! Naučilo me je i da ne služim, činiš voliko, gde ne moram!Ostavim službu i pobegnem svome polubratu Milanu u Brusnicu! Milan se većtrgao iz siromaštva i začeo trgovinu marvenu, činiš voliko. To on mene u radnjuuzme i ja za njega i za sebe krenem dželepe volova i u Dubrovnik, i u Zadar, i uTrst, i u Veneciju i poñe nam!Milan pošlje našeg brata Jakova da iz Dobrinje i iz sirotovanja uzme našu mater Višnju i braću nam Jovana i Jevrema i dovede ih u Brusnicu.Videći kako me, činiš voliko, isti brat Milan mnogo ljubi, budem priznatelan i začast njegovu k meni ljubavi pokazane, uzmem i prezime, njegovo pored moga prezimena. Pa budući da je on sin Obrenov i da se nazvao Obrenović, tako se i jasin Teodorov nazovem Miloš Teodorov Obrenović... A, činiš voliko, akohoćemo i pravo nas tada, kao udovičku decu, i nisu zvali ni Teodorović, niObrenović, već Višnjičić, po mučenoj materi našoj Višnji, koju su i jakovljeva iMilanova deca već zvala - baba Višnja, pa i mi uz njih... I ako sam ijednu pesmunajviše voleo, onda je to pesma Višnjičica rod rodila, činiš voliko, i neobjašnjavam zašto.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
ljuba S liked this
dsfsbm liked this
dsfsbm liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->