Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Me La Ton in A

Me La Ton in A

Ratings: (0)|Views: 299|Likes:
Published by tanzanit13

More info:

Published by: tanzanit13 on Mar 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2012

pdf

text

original

 
March 5, 2012
MELATONINA
 
1
vote com_content 832 http://www.medi
 
Melatonina
(N-acetil-5-methoxitriptamina) este o substanta chimica produsa de catre
glanda pineala
(o glanda mica localizata la baza creierului) si care e implicata in
‘semnalizarea’ timpului din zi ‘ sau a ‘momentului din an’, un fel de pacemaker 
cronologic sau 'Zeitgeber'. E sintetizata din aminoacidul triptofan , reactie catalizata dedoua enzime (arilalkilamine N-acetiltransferaza si hidroxiindol-O-metiltransferaza) si segaseste la toate fiintel vii de la alge si pana la oameni, la nivele care variaza in cadrulciclului nictemeral. E metabolizata rapid in ficat.
Sinteza
 E produsa de pinealocitele din glanda pineala, precum si la nivelul retinei sau tractuluidigestiv. Producerea si eliberarea de melatonina e stimulata de intuneric (putem spuneca melatonina e expresia chimica a perceperii intunericului de organism) si e inhibatade lumina.Informatia legata de prezenta intunericului sau a luminii este transmisa de la retina laglanda pineala prin intermediul nucleului suprachiasmatic din hipotalamus si asistemului nervos simpatic. In timpul orelor cu lumina, celulele receptoare de la nivelulretinei sunt hiperpolarizate si inhiba eliberarea de norepinefrina. La aparitia intunericuluiaceste celule elibereaza norepinefrina si activeaza intreg sistemul.Melatonina mai poate fi produsa si la nivelul maduvei osoase, limfocitelor sau celulelorepiteliale si de cele mai multe ori concentratia hormonului in aceste celule e mai maredecat cea din sange.Interesant e ca melatonina e sintetizata si de unele plante (orez).
Nivelul acestui hormon numit si ‘
hormonul intunericului
’ inregistreaza variatii si in
timpulnoptii. El incepe sa creasca la aparitia intunericului, atinge varful maxim de productieintre 2 si 4 dimineata si scade in a doua jumatate a noptii.Pana in cadrul istoriei recente a umanitatii, oamenii care locuiau in cadrul climeitemperate erau expusi pana la 18 ore de intuneric in timpul iernii. In perioada moderna ,sursele artificiale de lumina au redus durata la 8 ore sau chiar mai putin. Chiar sinivelele reduse de lumina pot afecta producerea melatoninei, in timp ce supra-iluminarea o poate inhiba(lumina albastra afecteaza cel mai mult sinteza hormonului).
De asemenea, producerea de melatonina se diminueaza odată cu inaintarea in varsta,
inca inainte de perioada de adolescenta.Rolurile melatoninei
1)Antioxidant
 
 
March 5, 2012
MELATONINA
 
2
Cercetarile efectuate au demonstrat ca melatonina are numeroase efecte benefice intimp asupra organismului. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti descoperitivreodata, cu o eficacitate mai mare in combaterea radicalilor liberi decat vitamina C,vitamina E sau beta-carotenu
l. Melatonina este, probabil, singurul antioxidant capabil să
patrunda in fiecare din celulele organismului, reducand astfel distrugerile provocate deradicalii liberi. Spre deosebire de alti antioxidanti, melatonina nu sufera un ciclu redox,deci nu are abilitatea moleculara de a suferi reduceri si oxidari reversibile si succesive.Melatonina, odata oxidata, nu mai poate fi redusa la starea anterioara, astfel incat inurma reactiei cu radicalii liberi are capacitatea de a forma produsi finali stabili. Deci,
putem spune că face parte din categoria antioxidantilor „terminali” sau „de sacrificiu”.
 
2)Reglarea sistemului endocrin
 Una din cele mai importante proprietati ale melatoninei consta in revitalizarea intreguluisistem endocrin, asa cum a demonstrat in experimentele sale cercetatorul elvetianWalter Pierpaoli. Melatonina controleaza eliberarea hormonilor sexuali feminini, precumsi declansarea ciclului menstrual sau a menopauzei. Scaderea secretiei de melatoninapoate semnaliza sistemului endocrin producerea unor cantitati mai mici de hormonisexuali, ceea ce conduce la scaderea interesului pentru actul sexual si, in timp, laatrofierea organelor sexuale.
3)Efecte asupra sistemului imun
 
Unul dintre domeniile noi cele mai interesante ale cercetărilor efe
ctuate asupramelatoninei consta in studiul efectelor acesteia asupra sistemului imunitar. Rezultateleevidentiaza ca melatonina creste capacitatea de aparare a organismului,actionand lanivelul receptorilor (MT1 and MT2), exprimati de celulele imunocompetente.,determinand sinteza de citokine(interleukina 2).
4)Reglarea ceasului biologic
 
De asemenea, melatonina reglează ceasul biologic al organismului, utilitatea sa
manifestandu-se, in primul rand, la persoanele care sufera din cauza decalajului de fusorar, precum si la cei care sufera de tulburari de somn sau insomnie.
5)Creste frecventa somnului cu vise
 Expertul in somn dr. Chris Idzikowski considera ca melatonina reprezinta o modalitate acreierului de a transmite organismului informatii referitoare l
a faptul că noaptea este cea
mai indicata pentru eliminarea toxinelor acumulate in organism. Se pare ca dozecrescute de melatonina cresc frecventa somnului cu vise si durata fazei REM .Uneledroguri (LSD sau cocaina) stimuleaza sinteza de melatonina, iar altele de tipulhalucinogenelor actioneaza la aceleasi zone ca si melatonina.Pe langa efectele sale obisnuite ,melatonina are si o o serie de indicatii medicale, uneleaflate sub semnul intrebarii
1)Reduce efectele ischemiei
 Desi acest efect nu a fost testat inca la oameni, se pare ca melatonina la soareci,
 
March 5, 2012
MELATONINA
 
3
reduce distrugerea tisulara produsa de ischemia cerebrala sau cardiaca.
2)Tratarea osteoporozei
 Acest hormon stimuleaza osteoblastele. Studiile actuale incearca sa realizeze olegatura intre nivelul scazut de melatonina la femei dupa menopauza si declansareaosteoporozei.
3)Depresie si anorexie
 Nivele scazute de melatonina apar la cei cu anxietate, anorexie si depresie, precum sila cei care sufera de depresie toamna si iarna(datorita scaderii duratei luminii naturale)
4)Cancer de san sau prostata
 Cateva studii sugereaza ca scaderea melatoninei este un factor de risc pentruproducerea cancerului de san(femeile care au cancer de san au un nivel al melatonineimai scazut decat femeile sanatoase).In urma experimentelor s a constatat ca nivelescazute de hormon favorizeaza proliferarea unor celule , in timp ce nivele ridicate oscad.Un aspect interesant prezentat in cadrul unui studiu ce includea un numar redus defemei ce aveau cancer de san e ca, administrarea de melatonina cu 7 zile inainte deinceperea chimioterapiei previne aparitia trombocitopeniei, una din complicatiile comuneale chimioterapiei.Rezultate bune s au obtinut prin asocierea Tamoxifenului cumelatonina.
5)Sarcoidoza
 Se utilizeaza melatonina pentru tratamentul sarcoidozei, mai ales cand aceasta nuraspunde la tratamentul cu steroizi
6)Artrita reumatoida
 La cei care sufereau de artrita reumatoida, tratati cu indometacin si care aveau inprealabil asociate nivele scazute de melatonina,, s a constat cresterea acestui hormon,fapt explicat prin asemenarea structurala chimica a celor doua substante(melatonina siindometacin).
7)Epilepsie
 Foarte controversat e rolul melatoninei in tratamentul epilepsiei :unii sustin caadministrarea ei reduce numarul crizelor , iar altii ca ar determina chiar intensificareaacestora.
8)Arsuri solare
 Melatonina continuta in diverse creme, lotiuni si asociata cu vitamina E ar reduceleziunile provocate de radiatiile ultraviolete la nivelul pielii.
9)Encefalita virala
 Asocierea terapiei cu melatonina scade posibilitatea de producere a complicatiilor postencefalita

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->