Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
И Ѓорче Петров се декларирал како Бугарин!

И Ѓорче Петров се декларирал како Бугарин!

Ratings: (0)|Views: 431|Likes:

More info:

Published by: Македонска Библиотека on Mar 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/07/2015

pdf

text

original

 
ТОДОРОВСКИ НЕ САКАЛ ЕКСПЕРТИЗА НА НАВОДНИТЕ МЕМОАРИ НА МИСИРКОВ
И Ѓорче Петров се декларирал како Бугарин?!
Директорот на Државниот архив Зоран Тодоровски сам проценил дека не е потребна експертиза набугарските фотокопии на наводните мемоари на Крсте Петков Мисирков, во кои тој се декларирал како"македонски Бугарин", вели Борјана Бужаска директорка на бугарскиот Архив, во интервју за бугарскатаагенција "Фокус".- Тодоровски ниту за секунда не го постави како барање или услов, дневникот на Мисирков да бидепроверен графолошки, бидејќи неговиот ракопис е препознатлив, изјави Бужаска. Таа посочува декадокументите официјално, прво, биле претставени пред македонската јавност, затоа што Мисирков не билмногу популарен во Бугарија.- Мисирков во Македонија е много популарен. Кога решивме да ја направиме прес-конференцијата, од еднобрзо испитувањена 10 новинари во Бугарија дали имаат чуено за Мисирков, само еден кажа "да" и тоазатоа што беш еисторичар. Ние немавме време да раскажеме малку повеќе за тоа кој е Крсте Мисирков,вели Бужаска.Тодоровски минатата недела демантираше неколку медиуми дека погрешно ги пренеле неговите изјави сокои го бугаризирал Мисирков. Тој реагираше што медиумите не прикажале дека во мемоарите Мисирков сепретставил и како "македонски граѓанин". За потсетување, Тодоровски и претходно во свои изјави иинтервјуа сео бидел да ги бугаризира мекедонските револуционери од минатото.- Можам да посочам стотици документи каде и Ѓорче Петров се декларира како Бугарин. Сите седекларирале како Бугари, и Мисирков. Погледенете ги текстовите на Ѓорче Петров од 1919 година воБилтенот на Привременото претставништво на бившата обединета ВМРО, а да не говориме за неговитеновинарски прилози пред 1919 година. Секаде во етничка смисла се идентификува како Бугарин, исто какои сите други дејци на ВМРО, вели Тодоровски.
(Д.М.)
 
“И Ѓорче Петров се декларира како Бугарин?” се питат македонците десетилетия наред лъжениот югославското МАНУ за историята си. Питат се и не могат да повярват как така техния„Директорот на Државниот архив Зоран Тодоровски“ може да говори такива неща:„- Можам да посочам стотици документи каде и Ѓорче Петров се декларира како Бугарин. Ситесе декларирале како Бугари, и Мисирков. Погледенете ги текстовите на Ѓорче Петров од 1919година во Билтенот на Привременото претставништво на бившата обединета ВМРО, а да неговориме за неговите новинарски прилози пред 1919 година. Секаде во етничка смисла сеидентификува како Бугарин, исто како и сите други дејци на ВМРО“.Дали Зоран Тодоровски е прав, дали наистина Гьорче Петров, който според македонизма наюгославското МАНУ е бил „етнички македонец“, всъщност се е считал себе си за българин –нека видим от следните два документа, взети от МАКЕДОНСКИ източници:Спомените на Гьорче
преведени на съвременен македонски
:http://www.angelfire.com/super2/vmro-istorija/Knigi/spomgp.htmlСпомените на Гьорче на оригиналния им български език:http://www.promacedonia.org/bugarash/gp/index.html

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->