Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Download
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
5Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Viroza respiratorie

Viroza respiratorie

Ratings: (0)|Views: 378|Likes:
Published by toteanu cristina

More info:

Published by: toteanu cristina on Mar 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, DOCX, TXT or read online from Scribd
See More
See less

05/19/2013

pdf

text

original

 
Viroza respiratorie
 
Viroza respiratorie reprezinta cea mai frecventa afectiune a sezonului rece. Vremea rece simai ales variatiile de temperatura produc suferinte la nivelul cailor respiratorii. Virozele desezon, care produc infectii sinusale, rinoree, mucozitati purulente, stari subfebrile, o staregenerala usor modificata, oboseala, care dureaza citeva zile, daca nu apar complicatii. Oviroza banala, fara complicatii, se vindeca in 7-8 zile.
 
Factorii favorizanti ai infectiilor de tract respirator sunt scaderea temperaturii corpului (caurmare a expunerii lui la umezeala, frig si vant), precum si a rezistentei organismului inlupta cu virusii, aparuta mai ales la copii, varstnici si persoane cu afectiuni cronicecardiovasculare, renale, bronhopulmonare.
 
Raceala este cea mai cunoscuta si mai frecventa boala, ale carei semne sunt recunoscute cuusurinta de fiecare.Ea se manifesta prin:- dureri de gat sau inrosirea acestuia- dureri de cap- febra- infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale,- stranut- respiratie dificila pe nas.
 
Virozele apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi dinbolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana. In cazul in care simptomele persista maimult de doua saptamani, inseamna ca aceasta este mai mult decat consecinta unei raceli,ea poate fi consecinta unei alergii. Ea este o infectie virala determinata de rinovirusuri,adenovirusuri sau virusurile gripale.
 
Deci, nu orice viroza respiratorie este gripa! Se transmite foarte usor de la o persoana laalta pe calea aerului, prin tuse sau stranut. Perioada de incubatie este scurta, 48-72 de ore,dupa care boala debuteaza brusc cu febra, alterarea starii generale, stranut, rinoree(secretii nazale apoase), senzatie de arsura in nas si gat si raguseala.
 
La copil febra poate sa creasca brusc la valori mari si este asociata cu somnolenta, apetitcapricios si dureri abdominale. La adult febra este asociata cu dureri musculare si oculare,cefalee (dureri de cap), indispozitie, frisoane. Secretiile nazale sint initial apoase sitransparente, apoi pot deveni mucoase si purulente. La copiii sub trei ani, febra, dificultatilealimentare si, uneori, varsaturile pot determina deshidratarea, ceea ce impune spitalizarea.De asemenea, valorile mari ale febrei (peste 39,5 grade Celsius) pot determina convulsiifebrile.
 
Copiii care prezinta asemenea simptome isi pierd ulterior cunostinta, picioarele si mainileincep sa efectueze miscari spasmodice, devin rigide, apoi flasce. In mod normal, crizainceteaza dupa citeva minute iar copilul intra intr-o stare de somnolenta care poate duraciteva ore. Atat la adult cat si la copil exista riscul complicatiilor bacteriene la nivelrespirator superior (sinuzita, otita, amigdalita), precum si pulmonare (bronsite, pneumonii)manifestate prin febra persistenta, tuse productiva cu sputa purulenta sau sanguinolenta(cu sange).
 

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->